logo-print

Άρθρο 2 - Προεδρικό Διάταγμα 12/2017 - Είσπραξη πόρων του ΓΕΩΤ.Ε.Ε.

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

03/03/2017

Κωδικοποιημένο
Διοικητικό Δικονομικό Δίκαιο
Δίκαιο Δημοσίων Συμβάσεων Δ έκδοση

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΡΑΙΚΟΣ

1. Τα δικαιώματα εγγραφής μέλους του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. (άρθρα 13 παρ. 1 περίπτ. α΄ του ν. 1474/1984) καταβάλλονται κατά την υποβολή στο ΓΕΩΤ.Ε.Ε. από τον ενδιαφερόμενο της σχετικής αίτησης εγγραφής. Αν η αίτηση εγγραφής απορριφθεί με απόφαση του Δ.Σ. του ΓΕΩΤ.Ε.Ε., το καταβληθέν ποσό επιστρέφεται στον αιτούντα, ο οποίος καλείται για την είσπραξη του με την ανωτέρω απόφαση.

2. Τα τέλη του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. για τη χορήγηση της βεβαίωσης συνδρομής νομίμων προϋποθέσεων έναρξης άσκησης γεωτεχνικού επαγγέλματος ή της βεβαίωσης άσκησης του γεωτεχνικού επαγγέλματος, καταβάλλονται κατά την υποβολή στο ΓΕΩΤ.Ε.Ε. από τον ενδιαφερόμενο της σχετικής αναγγελίας έναρξης άσκησης του γεωτεχνικού επαγγέλματος ή της δήλωσης συνέχισης άσκησης του γεωτεχνικού επαγγέλματος, κατά περίπτωση. Αν με απόφαση του ΔΣ του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. κριθεί ότι δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση των ως άνω βεβαιώσεων, το καταβληθέν ποσό επιστρέφεται στον αιτούντα, ο οποίος καλείται για την είσπραξή του με την ανωτέρω απόφαση.

3. Η ετήσια συνδρομή μέλους του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. (άρθρο 13 παρ. 1 περίπτ. β΄ του ν. 1474/1984) καταβάλλεται εντός του οικονομικού έτους, το οποίο αφορά. Για τους έμμισθους γεωτεχνικούς που απασχολούνται με οποιαδήποτε σχέση εργασίας στο Δημόσιο, σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), σε επιχειρήσεις και νομικά πρόσωπα των ΟΤΑ, Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ), Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ), Οργανισμούς, Συνεταιριστικές Οργανώσεις, Τράπεζες, ανώνυμες εταιρείες, επιχειρήσεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και λοιπούς ιδιωτικούς φορείς, η ετήσια συνδρομή τους προς το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. παρακρατείται από τις αποδοχές τους, εντός του οικείου οικονομικού έτους, κατόπιν υποβολής σχετικής γραπτής δήλωσης του ενδιαφερομένου γεωτεχνικού προς τον οικείο φορέα απασχόλησης. Με την ίδια δήλωση ο ενδιαφερόμενος επιλέγει αν η παρακράτηση θα γίνεται σε μία ή δύο δόσεις, τον πρώτο ή/και έβδομο μήνα κάθε έτους. Το ποσό της παρακράτησης αναγράφεται σε ιδιαίτερη στήλη της μισθοδοτικής κατάστασης πληρωμής, αντίγραφο της οποίας αποστέλλεται στο ΓΕΩΤ.Ε.Ε.

4. Τα ανταποδοτικά τέλη του άρθρου 1 καταβάλλονται πριν από την έκδοση των πιστοποιητικών ή βεβαιώσεων από εκείνους υπέρ των οποίων εκδίδονται. Για την εν λόγω καταβολή γίνεται ειδική μνεία επί του σώματος του εκδιδόμενου πιστοποιητικού ή βεβαίωσης, τα οποία, εκτός από τον αριθμό και την ημερομηνία πρωτοκόλλησής τους στο βιβλίο πρωτοκόλλου του ΓΕΩΤ.Ε.Ε., φέρουν και τον αριθμό και την ημερομηνία της απόδειξης είσπραξης των ανταποδοτικών τελών.

5. Το ποσοστό πέντε τοις εκατό (5%) υπέρ του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. στις αμοιβές για σύνταξη πραγματογνωμοσύνης από μέλη του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. (άρθρο 13 παρ. 1 περίπτ. στ΄ του ν. 1474/1984) καταβάλλεται από τους γεωτεχνικούς που διενεργούν την πραγματογνωμοσύνη πριν από την πληρωμή της αμοιβής. Σε περίπτωση που η πραγματογνωμοσύνη διενεργείται από ενώσεις - κοινοπραξίες ή από ΝΠΙΔ, στα οποία συμμετέχουν ή απασχολούνται με οποιαδήποτε σχέση εργασίας γεωτεχνικοί μέλη του ΓΕΩΤ.Ε.Ε., το ανωτέρω ποσοστό καταβάλλεται από το νόμιμο εκπρόσωπο της ένωσης - κοινοπραξίας ή του ΝΠΙΔ πριν από την πληρωμή της αμοιβής.

6. Το ποσοστό δύο τοις εκατό (2%) υπέρ του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. στις αμοιβές για μελέτες και επιβλέψεις από ιδιώτες μέλη του ΓΕΩΤ.Ε.Ε., εφόσον έχουν ανατεθεί σ' αυτούς από το Δημόσιο, ΝΠΔΔ ή ΝΠΙΔ, Οργανισμούς ή φυσικά πρόσωπα και αφορούν έργο γεωργικής, δασικής, κτηνοτροφικής, γεωλογικής, γεωτεχνικής, αλιευτικής ή περιβαλλοντικής χρησιμότητας (άρθρο 13 παρ. 1 περίπτ. ζ΄ του ν. 1474/1984), καταβάλλεται από τους γεωτεχνικούς που εκπονούν τις ανωτέρω μελέτες ή διενεργούν τις επιβλέψεις πριν από την πληρωμή της αμοιβής. Σε περίπτωση που οι μελέτες και επιβλέψεις διενεργούνται από ενώσεις - κοινοπραξίες ή από ΝΠΙΔ, στα οποία συμμετέχουν ή απασχολούνται με οποιαδήποτε σχέση εργασίας γεωτεχνικοί μέλη του ΓΕΩΤ.Ε.Ε., το ανωτέρω ποσοστό καταβάλλεται από το νόμιμο εκπρόσωπο της ένωσης - κοινοπραξίας ή του ΝΠΙΔ πριν από την πληρωμή της αμοιβής.

7. Το ποσοστό πέντε τοις εκατό (5%) υπέρ του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. στις κάθε είδους πρόσθετες αμοιβές και αποζημιώσεις δημοσίων υπαλλήλων και υπαλλήλων ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ, μελών του ΓΕΩΤ.Ε.Ε., εκτός των μηνιαίων αποδοχών τους (άρθρο 13 παρ. 1 περίπτ. η΄ του ν. 1474/1984), παρακρατείται υποχρεωτικά κατά την πληρωμή των ως άνω πρόσθετων αμοιβών και αποζημιώσεων, ανεξάρτητα αν οι πρόσθετες αυτές αμοιβές και αποζημιώσεις υπόκεινται σε φορολόγηση ή αν εξαιρούνται από αυτήν. Για την απόδοση του ποσοστού αυτού στο ΓΕΩΤ.Ε.Ε., οι υπόχρεοι για την παρακράτησή του έχουν την υποχρέωση να καταβάλουν τα παρακρατηθέντα ποσά, εντός δεκαπέντε (15) ημερών από την ημέρα διενέργειας των εν λόγω παρακρατήσεων, σε οποιοδήποτε υποκατάστημα της Τράπεζας που έχει την ταμειακή διαχείριση του ΓΕΩΤ.Ε.Ε., στο λογαριασμό που το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. τηρεί στην Τράπεζα αυτή, συνοδευόμενα από κατάσταση, στην οποία αναγράφονται το ονοματεπώνυμο, το πατρώνυμο, ο αριθμός Μητρώου και η ειδικότητα-κλάδος του μέλους του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. από το οποίο έγινε η παρακράτηση, το είδος και η ακριβής αιτιολογία του εσόδου, το οικονομικό έτος που αυτή αφορά και η ημερομηνία διενέργειας της παρακράτησης. Η παράλειψη διενέργειας της παρακράτησης αυτής δεν απαλλάσσει τους προαναφερόμενους γεωτεχνικούς από την υποχρέωση τους να καταβάλλουν στο ΓΕΩΤ.Ε.Ε. τα ποσά που έπρεπε να παρακρατηθούν.

8. Τα ποσά που επιβάλλονται ως χρηματική ποινή στα μέλη του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. (άρθρα 13 παρ. 1 περίπτ. γ΄ και 16 παρ. 3 περίπτ. β΄ του ν. 1474/1984) καταβάλλονται εντός προθεσμίας ενός (1) μηνός από την κοινοποίηση της σχετικής πειθαρχικής απόφασης στον γεωτεχνικό που τιμωρείται. Σε περίπτωση ασκήσεως διοικητικής προσφυγής ή ενδίκου βοηθήματος κατά της πειθαρχικής αυτής απόφασης αναστέλλεται η εκτέλεση της ποινής. Στην περίπτωση αυτή, τα σχετικά ποσά καταβάλλονται εντός προθεσμίας τριών (3) μηνών από την άπρακτη πάροδο της προθεσμίας προσβολής της απόφασης επί της διοικητικής προσφυγής ή από τότε που θα καταστεί τελεσίδικη η απόρριψη του ασκηθέντος ενδίκου βοηθήματος.

9. Η είσπραξη των πόρων που αναφέρονται στις παρ. 1, 2, 3, 4, 5, 6 και 8 ενεργείται με την καταβολή τους σε οποιοδήποτε υποκατάστημα της Τράπεζας που έχει την ταμειακή διαχείριση του ΓΕΩΤ.Ε.Ε., στο λογαριασμό που το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. τηρεί στην Τράπεζα αυτή. Αποδεικτικό της σχετικής πληρωμής, για τον οφειλέτη γεωτεχνικό ή για τον καταβάλλοντα υπέρ του οφειλέτη γεωτεχνικού, αποτελεί η απόδειξη που η Τράπεζα χορηγεί για την καταβολή αυτή, στην οποία αναγράφονται το ονοματεπώνυμο, το πατρώνυμο, ο αριθμός μητρώου και η ειδικότητα-κλάδος του μέλους του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. από το οποίο ή υπέρ του οποίου έγινε η είσπραξη, το είδος και η ακριβής αιτιολογία του εσόδου, το οικονομικό έτος που αυτή αφορά και η ημερομηνία διενέργειάς της.

10. Η καταβολή των χρηματικών ποσών που οφείλονται, σύμφωνα με τις παραγράφους 1, 2, 3 και 4, μπορεί να γίνεται και στο Κατάστημα της έδρας του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. ή στα Καταστήματα των Παραρτημάτων του. Στην περίπτωση αυτή εκδίδεται για κάθε καταβολή που πραγματοποιείται η διπλότυπη απόδειξη είσπραξης που προβλέπεται στην παρ. 11, η οποία υπογράφεται από τον αρμόδιο για τη διενέργεια της είσπραξης υπάλληλο του Τμήματος Οικονομικού του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. ή από υπαλλήλους που ορίζονται με τους αναπληρωτές τους με απόφαση του Δ.Σ. του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. Στην απόδειξη αυτή αναγράφονται το ονοματεπώνυμο, το πατρώνυμο, ο αριθμός μητρώου και η ειδικότητα-κλάδος του μέλους του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. από το οποίο ή υπέρ του οποίου έγινε η είσπραξη, το είδος και η ακριβής αιτιολογία του εσόδου, το οικονομικό έτος που αυτή αφορά και η ημερομηνία διενέργειάς της. Αν στα Παραρτήματα του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. δεν υπηρετεί υπάλληλος ή αν αυτός που υπηρετεί κωλύεται κατά νόμο να εκτελέσει καθήκοντα εισπρακτικού οργάνου, είναι δυνατή η ανάθεση των καθηκόντων αυτών και σε μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του οικείου Παραρτήματος, με απόφαση του Δ.Σ. του ΓΕΩΤ.Ε.Ε.. Όσοι ορίζονται ως εισπρακτικά όργανα υπέχουν τις υποχρεώσεις και τις ευθύνες των υπόλογων των ΝΠΔΔ, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 32 και επόμενα του ν.δ. 496/1974 (Α΄ 204), όπως ισχύουν κάθε φορά.

11. Οι κατά την παρ. 10 διπλότυπες αποδείξεις είσπραξης είναι τομοδετημένες σε στελέχη (μπλοκ) ανά πενήντα (50). Με ευθύνη και μέριμνα του προϊσταμένου του Τμήματος Οικονομικού-Λογιστικού του ΓΕΩΤ.Ε.Ε., οι αποδείξεις που περιλαμβάνονται στα στελέχη αυτά αριθμούνται με έντυπη, ενιαία για το σύνολο των στελεχών και συνεχή κατά στέλεχος αρίθμηση κατ' έτος και θεωρούνται στην τελευταία σελίδα του κάθε στελέχους από τους προϊσταμένους της Διεύθυνσης Διοίκησης Υπηρεσιών ΓΕΩΤ.Ε.Ε. και του Τμήματος Οικονομικού-Λογιστικού. Τα θεωρημένα στελέχη καταχωρούνται στο ειδικό βιβλίο κίνησης των στελεχών των αποδείξεων που προβλέπεται κατωτέρω. Ο προϊστάμενος του Τμήματος Οικονομικού-Λογιστικού που είναι υπεύθυνος και για τη φύλαξη των θεωρημένων ως άνω στελεχών αποδείξεων παραδίδει στη συνέχεια τα στελέχη αυτά, με απόδειξη παραλαβής, στα εισπρακτικά όργανα της παρ. 10. Για την καταγραφή και την παρακολούθηση της κίνησης των ανωτέρω στελεχών διπλοτύπων αποδείξεων είσπραξης τηρείται στο Τμήμα Οικονομικού-Λογιστικού ειδικό βιβλίο, θεωρημένο από τον Πρόεδρο του Δ.Σ. και τον Ταμία του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. Στο βιβλίο αυτό καταγράφεται αναλυτικά και κατά χρονολογική σειρά η κίνηση των εν λόγω στελεχών αποδείξεων, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρούσας παραγράφου και της παρ. 16.

12. Τα εισπρακτικά όργανα της παρ. 10 καταθέτουν το συνολικό ποσό των εισπράξεών τους στο υποκατάστημα της Τράπεζας που έχει την ταμειακή διαχείριση του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. της έδρας της Υπηρεσίας τους στο λογαριασμό που το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. τηρεί στην Τράπεζα αυτή την πρώτη ημέρα κάθε μήνα και, εφόσον αυτή είναι αργία ή άλλη εξαιρετέα ημέρα, την αμέσως επόμενη ημέρα. Για την κατάθεση αυτή συντάσσεται ανακεφαλαιωτική κατάσταση εισπράξεων στην οποία αναγράφονται το ονοματεπώνυμο, το πατρώνυμο, ο αριθμός μητρώου και η ειδικότητα-κλάδος του μέλους του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. από το οποίο ή υπέρ του οποίου έγινε η είσπραξη, το είδος και η ακριβής αιτιολογία του εσόδου, το οικονομικό έτος που αυτή αφορά και ο αύξων αριθμός και η ημερομηνία έκδοσης του διπλοτύπου αποδείξεων είσπραξης. Η κατάσταση αυτή συντάσσεται σε τρία (3) αντίγραφα, από τα οποία το πρώτο κατατίθεται στην Τράπεζα, το δεύτερο επισυνάπτεται στην απόδειξη κατάθεσης των εν λόγω εισπράξεων που εκδίδεται από την Τράπεζα και το τρίτο αποστέλλεται στο Τμήμα Οικονομικού-Λογιστικού του ΓΕΩΤ.Ε.Ε., το αργότερο εντός δεκαπέντε (15) ημερών από την κατάθεση, συνοδευόμενο από αντίγραφο της σχετικής απόδειξης κατάθεσης της Τράπεζας.

13. Τα κατά τόπους υποκαταστήματα της Τράπεζας που έχει την ταμειακή διαχείριση του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. αποστέλλουν, το αργότερο μέχρι το τέλος του πρώτου δεκαπενθημέρου του επόμενου μήνα, όλα τα παραστατικά και δικαιολογητικά που αφορούν τις καταθέσεις των παρ. 9 και 12, όπως αποδείξεις και καταστάσεις, στο υποκατάστημα της Τράπεζας που έχει την ταμειακή διαχείριση του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. στη Θεσσαλονίκη, το οποίο ασκεί την ταμειακή-χρηματική διαχείριση του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. και τηρεί τους λογαριασμούς διαχείρισης και καταθέσεών του.

14. Το υποκατάστημα της Τράπεζας που έχει την ταμειακή διαχείριση του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με την ισχύουσα κάθε φορά νομοθεσία, αποστέλλει στο τέλος κάθε μήνα στο Τμήμα Οικονομικού-Λογιστικού του ΓΕΩΤ.Ε.Ε., την ανακεφαλαιωτική μηνιαία κατάσταση κίνησης του τηρούμενου σ' αυτό λογαριασμού του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. κατά τον προηγούμενο μήνα, η οποία συνοδεύεται από τα παραστατικά και δικαιολογητικά αφενός των παρ. 12 και 13 και αφετέρου από τις αποδείξεις των καταθέσεων που έγιναν στην Τράπεζα αυτή, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 9.

15. Το Τμήμα Οικονομικού-Λογιστικού του ΓΕΩΤ.Ε.Ε., μετά την παραλαβή των στοιχείων της παρ. 14, ελέγχει την ακρίβεια της προαναφερόμενης ανακεφαλαιωτικής μηνιαίας κατάστασης κίνησης βάσει των στοιχείων των παρ. 9, 10 και 12. Μετά τον έλεγχο αυτό το Τμήμα Οικονομικού του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. πιστώνει τα μέλη του με τα χρηματικά ποσά που έχουν καταβληθεί σε σχέση με τις οικονομικές υποχρεώσεις τους προς το ΓΕΩΤ.Ε.Ε., σύμφωνα με τις διατάξεις των παρ. 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 και 8 του παρόντος.

16. Τα εισπρακτικά όργανα του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. υποχρεούνται να παραδίδουν, με απόδειξη παραλαβής, στο Τμήμα Οικονομικού του ΓΕΩΤ.Ε.Ε., εντός του πρώτου δεκαπενθημέρου κάθε οικονομικού έτους, τα στελέχη των διπλότυπων αποδείξεων είσπραξης που έχουν χρησιμοποιήσει κατά το προηγούμενο οικονομικό έτος, συνοδευόμενα αφενός από ανακεφαλαιωτική κατάσταση των σχετικών εισπράξεων και αφετέρου από ανακεφαλαιωτική κατάσταση των καταθέσεων των εισπράξεων αυτών στην Τράπεζα που έχει την ταμειακή διαχείριση του ΓΕΩΤ.Ε.Ε.

17. Τα στελέχη των διπλοτύπων αποδείξεων είσπραξης και οι προαναφερόμενες ανακεφαλαιωτικές καταστάσεις υποβάλλονται μαζί με τον απολογισμό του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. στο Ελεγκτικό Συνέδριο για τον κατασταλτικό έλεγχο που διενεργείται από αυτό.

Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας - Κατ΄ άρθρο Νομολογία -Δ έκδοση - XII & 1889

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Εθνικό κτηματολόγιο - Νομολογιακά Δρώμενα -Σειρά Συλλογές Νομολογίας ΕπΑΚ Νο 2 (ΕΤΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ 2023)
send