logo-print

Άρθρο 5 - Προεδρικό Διάταγμα 28/2017 - Προνόμια που χορηγούνται στην Επένδυση

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

07/04/2017

Κωδικοποιημένο
Δικαστικός Έλεγχος της Συνταγματικότητας των Νόμων και Ερμηνεία του Συντάγματος

Ευάγγελος Βενιζέλος

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Εταιρική Διακυβέρνηση Ανωνύμων Εταιριών

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ

1 (α) Η Εταιρεία δικαιούται:

i. Να εισάγει, διατηρεί ή εξάγει από την Ελληνική επικράτεια οποιοδήποτε ξένο ή εθνικό νόμισμα και να ανοίγει, διατηρεί και λειτουργεί (ήτοι να καταθέτει, να αναλαμβάνει κτλ.) χωρίς περιορισμό, τραπεζικούς και άλλους λογαριασμούς στην Ελληνική επικράτεια σε ξένο και εθνικό νόμισμα.

ii. Να ανταλλάσσει, χωρίς περιορισμό, οποιοδήποτε νόμισμα στις αγοραίες ισοτιμίες ή στις επίσημες ισοτιμίες κατά τη διακριτική της ευχέρεια.

iii. Να μεταφέρει, διαθέτει και διατηρεί οποιοδήποτε ξένο ή εθνικό νόμισμα και να ανοίγει, διατηρεί και λειτουργεί (ήτοι να καταθέτει, να αναλαμβάνει κτλ.) χωρίς κανένα περιορισμό, τραπεζικούς και άλλους λογαριασμούς σε ξένο και εθνικό νόμισμα εκτός της Ελληνικής επικράτειας.

iv. Να ορίζει, υπολογίζει και χρεώνει το Ανώτατο Όριο Χρεώσεων, τη Μέγιστη Μέση Απόδοση ανά Αναχωρούντα Επιβάτη, τα Αερολιμενικά Τέλη, συμπεριλαμβανομένων προς αποφυγή αμφιβολίας των Τελών Προσγείωσης, των Τελών Στάθμευσης, των Τελών Φωτισμού και των Τελών Επιβατών, των Αεροναυτικών Τελών, συμπεριλαμβανομένων, ενδεικτικά, ωστόσο όχι περιοριστικά, των τελών για τις υπηρεσίες που απαριθμούνται στην παρ. 2 του Παραρτήματος 7 της Σύμβασης Παραχώρησης, των Τελών Ασφαλείας και των Τελών Εκσυγχρονισμού και Ανάπτυξης Αεροδρομίων, όπως έκαστο εκ των ανωτέρω τελών ορίζεται στη Σύμβαση Παραχώρησης, καθώς και οποιαδήποτε αποζημίωση πληρωτέα στην Εταιρεία βάσει της Σύμβασης Παραχώρησης, σε κάθε περίπτωση στο νόμισμα εισαγωγής των κεφαλαίων του άρθρου 1 παρ. 2 του παρόντος προεδρικού διατάγματος και σε περίπτωση κατάργησης του νομίσματος αυτού στο ξένο νόμισμα που χρησιμοποιεί η Εταιρεία για την τήρηση των λογιστικών της βιβλίων και την έκδοση των οικονομικών της καταστάσεων (κατά τα οριζόμενα στην παράγραφο 2 του παρόντος άρθρου), ανεξαρτήτως τυχόν προσαρμογών και/ ή τροποποιήσεων της Σύμβασης Παραχώρησης λόγω οποιασδήποτε επιβολής άλλου νομίσματος που θα αντικαταστήσει το νόμισμα εισαγωγής των κεφαλαίων του άρθρου 1 παρ. 2 του παρόντος προεδρικού διατάγματος και υποχρεωτικών μετατροπών από το νόμισμα αυτό σε άλλο επιβαλλόμενο νόμισμα. για την πληρωμή των ποσών αυτών, θα λαμβάνεται υπόψη η αντίστοιχη επίσημη ισοτιμία όπως ανακοινώνεται από την Τράπεζα της Ελλάδας, όπως αυτή ισχύει σε κάθε περίπτωση την πρώτη μέρα του μήνα εντός του οποίου καταβάλλονται τα ποσά.

v. Να ορίζει, υπολογίζει και χρεώνει τα Μη Αεροναυτικά Τέλη είτε (αα) στο νόμισμα εισαγωγής των κεφαλαίων της παρ. 2 του άρθρου 1 του παρόντος προεδρικού διατάγματος, ή (ββ) σε άλλο νόμισμα, επί τη βάσει κοινής συμφωνίας μεταξύ της Εταιρείας και του αντίστοιχου οφειλέτη, εφαρμοζόμενης για αναγωγή σε εθνικό νόμισμα, της επίσημης ισοτιμίας όπως αυτή ανακοινώνεται από την Τράπεζα της Ελλάδος.

vi. Να πληρώνει στο εξωτερικό, άμεσα ή έμμεσα, εν όλω ή εν μέρει, σε οποιοδήποτε νόμισμα, τους μισθούς, επιδόματα και άλλες παροχές που λαμβάνει οποιοσδήποτε από τους αλλοδαπούς υπαλλήλους.

νii. Να πληρώνει εργολάβους/προμηθευτές (είτε ημεδαπούς είτε αλλοδαπούς), άμεσα ή έμμεσα, εν όλω ή εν μέρει, σε οποιοδήποτε νόμισμα για τα προϊόντα, την εργασία, την τεχνολογία ή τις υπηρεσίες που παρέχουν στο Έργο και

viii. Να πραγματοποιεί και/ή λαμβάνει οποιεσδήποτε καταβολές, σε σχέση με την εγκρινόμενη επένδυση, σε ευρώ ή άλλο ξένο νόμισμα εντός ή εκτός της Ελληνικής Επικράτειας.

(β) Το Ελληνικό Δημόσιο διά της Τράπεζας της Ελλάδος υποχρεούται να έχει διαθέσιμο επαρκές μετατρέψιμο συνάλλαγμα και αποτελεσματικούς τρόπους πληρωμής για να καθιστά εφικτή την επιστροφή κεφαλαίων και την εξαγωγή κερδών σύμφωνα με τους όρους του άρθρου 4, καθώς και τις μετατροπές και πληρωμές σύμφωνα με τους όρους του άρθρου 5 παρ. 1(α) (i), (ii), (iii), (vi), (vii) και (viii) του παρόντος προεδρικού διατάγματος.

2. Η Εταιρεία δικαιούται να τηρεί τα λογιστικά της βιβλία και να καταρτίζει τις οικονομικές της καταστάσεις στο νόμισμα εισαγωγής των κεφαλαίων του άρθρου 1 παρ. 2 του παρόντος προεδρικού διατάγματος και σε άλλο κατά την κρίση της νόμισμα.

3. Δυνάμει του άρθρου 11 του νομοθετικού διατάγματος 2687/1953, εγκρίνονται τα ακόλουθα:

α) Όλα τα περιουσιακά στοιχεία της Εταιρείας και οι μετοχές των μετόχων στην Εταιρεία εξαιρούνται πάσης αναγκαστικής απαλλοτρίωσης.

β) Εκτός αν άλλως ορίζεται στο άρθρο 23 ή/και στο Παράρτημα 20 της Σύμβασης Παραχώρησης, όλα τα περιουσιακά στοιχεία της Εταιρείας εξαιρούνται της επίταξης, με την εξαίρεση επίταξης σε περίπτωση εμπόλεμης κατάστασης για τις ανάγκες των ενόπλων δυνάμεων και για όσο χρονικό διάστημα αυτή διαρκεί. Σε αυτή την περίπτωση, η Εταιρεία δικαιούται εύλογη αποζημίωση σύμφωνα με τους όρους του άρθρου 11 παρ. 2 του νομοθετικού διατάγματος 2687/1953.

4. Η τελική αποπληρωμή του Μετοχικού Κεφαλαίου, εισαχθέντος ή εισαχθησομένου βάσει του άρθρου 1 παρ. 2(α) του παρόντος προεδρικού διατάγματος, πραγματοποιείται μετά τη λύση της Εταιρείας, η οποία θα λάβει χώρα κατά τη λήξη της διάρκειας και/ή την λύση της Σύμβασης Παραχώρησης.

5. Η χορηγούμενη δυνάμει του παρόντος προεδρικού διατάγματος έγκριση είναι ανέκκλητη ως προς τους όρους αυτής και αποτελεί την εγγύηση της Ελληνικής Δημοκρατίας ως προς τα εισαχθέντα κεφάλαια εξωτερικού στο πλαίσιο της εγκρινόμενης επένδυσης ότι τα εν λόγω κεφάλαια εφεξής προστατεύονται δυνάμει των διατάξεων και του καθεστώτος του νομοθετικού διατάγματος 2687/1953. Τροποποίηση των όρων του παρόντος προεδρικού διατάγματος επιτρέπεται μόνο κατόπιν συγκατάθεσης του εισάγοντος τα κεφάλαια εξωτερικού.

Πολυκώδικας Μάρτιος 2024 No 5
Δίκαιο αναγκαστικής εκτελέσεως ΙΙ, 3η έκδ.