logo-print

Άρθρο 9 - Προεδρικό Διάταγμα 28/2017 - Επίλυση Διαφορών

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

07/04/2017

Κωδικοποιημένο
Ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα - 5η έκδοση καλλιτεχνικό

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Διοικητική Δικονομία - Συλλογή Διατάξεων

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΤΑΚΤΙΚΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ

1. Οι διαφορές που τυχόν ανακύψουν μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Εταιρείας, σχετικά με την ερμηνεία ή τα ενδεχόμενα κενά του παρόντος προεδρικού διατάγματος, θα επιλύονται αποκλειστικά με διαιτησία διεξαγόμενη από τρεις διαιτητές, σύμφωνα με τους κανόνες διαιτησίας του έτους 2012 του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου (ΔΕΕ), με την επιφύλαξη των προβλεπόμενων στο παρόν άρθρο, κατά τη διαδικασία που ακολουθεί:

2. Το διαιτητικό δικαστήριο θα απαρτίζεται από τρεις διαιτητές. Ο αιτών τη διαιτησία με αίτησή του που θα απευθύνεται και θα κοινοποιείται στον αντισυμβαλλόμενο (προκειμένου δε περί του Ελληνικού Δημοσίου η αίτηση περί διαιτησίας θα απευθύνεται και θα κοινοποιείται στο Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης), πρέπει να καθορίζει επακριβώς το αντικείμενο της διαφοράς και να ορίζει τον διαιτητή του. Το προσκαλούμενο μέρος υποχρεούται μέσα σε προθεσμία δέκα πέντε (15) ημερών από την κοινοποίηση της παραπάνω αιτήσεως διαιτησίας να διορίζει τον διαιτητή του και να κοινοποιήσει προς εκείνον που ζητεί τη διαιτησία το διορισμό. Όταν περάσει άπρακτη η προθεσμία αυτή, ο δεύτερος διαιτητής διορίζεται από το Διαιτητικό Δικαστήριο του ΔΕΕ μετά από αίτηση του επισπεύδοντος τη διαιτησία.

3. Εντός τριάντα (30) ημερών από την κοινοποίηση διορισμού του δεύτερου διαιτητή, οι δύο διαιτητές υποχρεούνται όπως εκλέγουν με κοινή συμφωνία τον τρίτο διαιτητή, ο οποίος αποτελεί τον επιδιαιτητή του διαιτητικού δικαστηρίου.

Εάν δεν συμφωνήσουν οι διαιτητές για το πρόσωπο του τρίτου διαιτητή ή περάσει άπρακτη η προθεσμία για την επιλογή του, ο τρίτος διαιτητής διορίζεται από το Διαιτητικό Δικαστήριο του ΔΕΕ.

4. Οποιοσδήποτε διαιτητής υποδεικνύεται ή διορίζεται κατά τα ανωτέρω, δεν απαιτείται να είναι καλός γνώστης της Ελληνικής γλώσσας (γραπτής ή προφορικής). Σε περίπτωση που διάδικο μέρος διορίσει έναν διαιτητή που δεν είναι καλός γνώστης της Ελληνικής γλώσσας (γραπτή ή προφορική), το εν λόγω μέρος θα μεριμνήσει, με δικά του έξοδα και επιμέλεια, για την παροχή δυνατότητας μετάφρασης (για έγγραφα) ή διερμηνείας (για προφορικές επικοινωνίες), ανάλογα με την περίπτωση, στα Ελληνικά για τους σκοπούς της διαιτητικής διαδικασίας. Τα μέρη συμφωνούν ρητώς ότι το άρθρο 13(5) των Κανόνων ΔΕΕ δεν θα εφαρμόζεται σε οποιαδήποτε διαιτησία εκκινεί βάσει του παρόντος προεδρικού διατάγματος στον βαθμό που η εν λόγω διάταξη θα απέκλειε τον διορισμό ενός προσώπου Ελληνικής ιθαγένειας ως επιδιαιτητή. Τα μέρη συμφωνούν ανέκκλητα ότι οποιοσδήποτε διαιτητής, συμπεριλαμβανομένου του επιδιαιτητή, μπορεί να είναι πρόσωπο Ελληνικής Ιθαγένειας.

5. Οι τρεις διαιτητές αποφασίζουν σύμφωνα με τις αρχές της ισότητας και του δικαίου, λαμβάνοντας πάντοτε υπόψη τις διατάξεις του παρόντος προεδρικού διατάγματος, τις αρχές της καλής πίστης και τα συναλλακτικά και χρηστά ήθη.

6. Οι τρεις διαιτητές εξαιρούνται από τη διαιτησία αν έχουν οποιοδήποτε συμφέρον στην υπό κρίση διαφορά. Το Διαιτητικό Δικαστήριο του ΔΕΕ αποφασίζει επί της εξαιρέσεως οποιουδήποτε διαιτητή, κατόπιν σχετικού αιτήματος οποιουδήποτε μέρους.

7. Σε περίπτωση αρνήσεως ή κωλύματος ενός εκ των διαιτητών να αποδεχθεί τον διορισμό του ή να εξακολουθήσει τη διαιτησία ή σε περίπτωση εξαιρέσεώς του, ο διαιτητής αυτός αντικαθίσταται. Σε αυτές τις περιπτώσεις, εάν μεν ο διαιτητής που πρέπει να αντικατασταθεί ορίστηκε από διάδικο μέρος, τότε ο αντικαταστάτης διαιτητής ορίζεται από το ίδιο μέρος μέσα σε είκοσι (20) ημέρες από τη γνωστοποίηση σε αυτό της άρνησης ή του κωλύματος ή της εξαίρεσης διαιτητή, άλλως αφού περάσει άπρακτη η προθεσμία αυτή ο διαιτητής διορίζεται μετά από αίτηση του άλλου μέρους από το Διαιτητικό Δικαστήριο του ΔΕΕ, εάν δε πρόκειται περί του τρίτου διαιτητή, αυτός αντικαθίσταται σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 3 του παρόντος άρθρου. Στην τελευταία αυτή περίπτωση, η προθεσμία των τριάντα (30) ημερών αρχίζει από την γνωστοποίηση στους διαιτητές της άρνησης, του κωλύματος ή της εξαίρεσης.

8. Η έδρα και ο νόμιμος τόπος διεξαγωγής της διαιτησίας είναι η Αθήνα, Ελλάδα. Γλώσσα της διαιτησίας θα είναι η Ελληνική και τυχόν ακροάσεις θα λαμβάνουν χώρα στην Αθήνα και θα διεξάγονται στην Ελληνική γλώσσα. Οποιοσδήποτε συμμετέχων στην εν λόγω διαιτητική διαδικασία θα δύναται να επικοινωνεί στην Αγγλική (ή σε οποιαδήποτε άλλη γλώσσα της επιλογής του). Στην περίπτωση αυτή, θα παρέχεται η δυνατότητα μετάφρασης (εγγράφων) ή διερμηνείας (για προφορικές επικοινωνίες) στα Ελληνικά, με έξοδα και επιμέλεια του ενδιαφερόμενου μέρους.

9. Οι διαιτητές αποφασίζουν κατά πλειοψηφία. Κατά τον σχηματισμό της κρίσης τους, οι διαιτητές θα εφαρμόζουν τις διατάξεις του παρόντος προεδρικού διατάγματος, του νομοθετικού διατάγματος 2687/1953 καθώς και τις συναφείς γενικές και ειδικές διατάξεις του ελληνικού δικαίου. Τη διαιτητική απόφαση υπογράφει ο επιδιαιτητής του διαιτητικού δικαστηρίου.

10. Το διαιτητικό δικαστήριο, κατά την διακριτική του ευχέρεια κατόπιν έγγραφου αιτήματος οποιουδήποτε μέρους της διαιτησίας, μπορεί να διατάξει ασφαλιστικά μέτρα.

11. Με την επιφύλαξη των άρθρων 36 και 37 των κανόνων του ΔΕΕ, η διαιτητική απόφαση θα καθορίζει τις δαπάνες διαιτησίας και τον τελικό επιμερισμό τους ανάμεσα στα μέρη, συμπεριλαμβανομένης της αμοιβής των διαιτητών, η οποία θα περιορίζεται εντός των πλαισίων της Κλίμακας του ΔΕΕ για τις Αμοιβές Διαιτητών, καθώς και της αποζημίωσης των εύλογων εξόδων κίνησής τους.

12. Η Διαιτητική Απόφαση είναι τελεσίδικη, δεσμευτική και αμετάκλητη, δεν υπόκειται σε κανένα τακτικό ή έκτακτο ένδικο μέσο ή βοήθημα ούτε χωρεί κατ' αυτής ανακοπή ή αγωγή ακυρώσεως του άρθρου 897 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, όπως αυτό εκάστοτε ισχύει, ούτε οποιοδήποτε άλλο ισοδύναμο μέτρο και αποτελεί τίτλο εκτελεστό, χωρίς να απαιτείται η περιγραφή τύπου εκτελέσεως ή κάποια άλλη διατύπωση.

Οι πρόσφατες τροποποιήσεις στον Ποινικό Κώδικας και στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας
Η αστική ιατρική ευθύνη στο πεδίο της ανθρώπινης αναπαραγωγής - Συμβολές Αστικού Δικαίου Νο 8 -

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΦΥΤΡΟΥ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΒΙΟΗΘΙΚΗ - ΒΙΟΔΙΚΑΙΟ - ΙΑΤΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ