logo-print

Αποζημίωση σε εργαζόμενο που εμφάνισε όγκο στον εγκέφαλο εξαιτίας της συχνής χρήσης κινητού τηλεφώνου

Αμφιλεγόμενη δικαστική απόφαση στην Ιταλία συνδέει τη χρήση κινητού τηλεφώνου με την εμφάνιση όγκου στον εγκέφαλο

Κλινικές δοκιμές φαρμάκων - Συμβάσεις ευθύνη και ειδικά ζητήματα Αστικού Δικαίου

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΣΚΟΥΤΕΛΗ

Κλινικές δοκιμές φαρμάκων - Συμβάσεις ευθύνη και ειδικά ζητήματα Αστικού Δικαίου

Η αστική ιατρική ευθύνη στο πεδίο της ανθρώπινης αναπαραγωγής - Συμβολές Αστικού Δικαίου Νο 8 -

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΦΥΤΡΟΥ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΒΙΟΗΘΙΚΗ - ΒΙΟΔΙΚΑΙΟ - ΙΑΤΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Με μία απόφαση που έχει προκαλέσει αρκετές συζητήσεις, δικαστήριο στην πόλη Ivrea της Ιταλίας έκρινε ότι η υπερβολική χρήση κινητού τηλεφώνου μπορεί να συνδέεται με την εμφάνιση όγκου στον εγκέφαλο.

Συγκεκριμένα, η υπόθεση αφορά σε έναν 57χρονο άνδρα, τον Roberto Romeo, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι η χρήση κινητού τηλεφώνου στα πλαίσια της εργασίας του για 3-4 ώρες καθημερινά επί 15 χρόνια, οδήγησε στην ανάπτυξη του όγκου στον εγκέφαλό του.

Το δικαστήριο έκανε δεκτή την αγωγή του Romeo, επιδικάζοντάς του αποζημίωση 500 ευρώ μηνιαίως από ειδικό κρατικό ταμείο για αποζημιώσεις εργαζομένων (INAIL).

«Δεν είχα άλλη επιλογή παρά να χρησιμοποιώ το κινητό μου για να μιλήσω με συναδέλφους και να οργανώσω την εργασία μου. Για 15 χρόνια έκανα κλήσεις όλη την ώρα, από το σπίτι, το αυτοκίνητο. Άρχισα να έχω την αίσθηση ότι το δεξί μου αυτί είναι μπλοκαρισμένο όλη την ώρα και ο όγκος διαγνώστηκε το 2010. Ευτυχώς, ήταν καλοήθης, αλλά δεν μπορώ πλέον να ακούσω τίποτα, καθώς έπρεπε να αφαιρέσω το ακουστικό νεύρο μου», ανέφερε ο 57χρονος άνδρας.

Οι επιπτώσεις της χρήσης κινητών τηλεφώνων στην υγεία όσων τα χρησιμοποιούν αποτελεί ένα ζήτημα που προκαλεί συζητήσεις στη διεθνή επιστημονική κοινότητα.

Οι περισσότερες επιστημονικές μελέτες σχετικά με τους δυνητικούς κινδύνους από τη χρήση κινητών τηλεφώνων καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι δεν υφίσταται σοβαρός κίνδυνος για την ανθρώπινη υγεία στις περισσότερες περιπτώσεις.

Άλλες μελέτες, ωστόσο, όπως αυτή του National Toxicology Program στις ΗΠΑ, την οποία και επικαλέστηκε ο δικηγόρος του Romeo, υποστηρίζουν ότι η συχνή χρήση κινητών τηλεφώνων μπορεί να συνδέεται με την εμφάνιση όγκων στον εγκέφαλο και την καρδιά.

Ανεπαρκή επιστημονικά στοιχεία

«Γνωρίζουμε ότι πολλοί άνθρωποι ανησυχούν για μια πιθανή σύνδεση μεταξύ της χρήσης κινητού τηλεφώνου και της ανάπτυξης όγκων στον εγκέφαλο», δήλωσε στο BBC ο Dr. David Jenkinson, επιστημονικός υπεύθυνος του ιδρύματος "Τhe Brain Tumour Charity".

«Ωστόσο, στις επιστημονικές έρευνες που έχουν διεξαχθεί μέχρι στιγμής σε δείγμα εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων, δεν έχουν βρεθεί επαρκή στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η χρήση κινητού τηλεφώνου αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης όγκου στον εγκέφαλο. Η απόφαση δεν αλλάζει τα μέχρι στιγμής δεδομένα, και φυσικά θα πρέπει να συνεχιστεί η έρευνα για το κατά πόσον υπάρχει πράγματι τέτοια σύνδεση», κατέληξε ο Dr. Jenkinson.

Εναντίον της απόφασης μπορεί να ασκηθεί έφεση, ενώ το πλήρες σκεπτικό του δικαστηρίου δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό.

Με πληροφορίες από BBC και The Guardian

Ποινικός Κώδικας - Κατ΄ άρθρο Νομολογία, 2η έκδ., 2024
Ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα - 5η έκδοση καλλιτεχνικό

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

send