logo-print

Άρθρο 2 - Κανονισμός Λειτουργίας της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.) - Αρμοδιότητες, Προσωπικό και Οργάνωση της Αρχής

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

09/05/2017

Το δίκαιο της απόδειξης στις διοικητικές διαφορές ουσίας (XXII & 327)

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΉ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΒΑΡΒΑΡΑ ΜΠΟΥΚΟΥΒΑΛΑ

Το δίκαιο της απόδειξης στις διοικητικές διαφορές ουσίας (XXII & 327)

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΉ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΒΑΡΒΑΡΑ ΜΠΟΥΚΟΥΒΑΛΑ

1.- Η Αρχή διέπεται από τις διατάξεις του Κεφαλαίου Α' «Σύσταση Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων» του Μέρους πρώτου του ν. 4389/2016 και ασκεί, για την εκπλήρωση της αποστολής της, τις αρμοδιότητες που της ανατίθενται με τις διατάξεις αυτές, όλες τις αρμοδιότητες της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (Γ.Γ.Δ.Ε.) του Υπουργείου Οικονομικών, που προβλέπονται, κατά την 1/1/2017, ημερομηνία έναρξης λειτουργίας της Αρχής, στις διατάξεις της υποπαραγράφου Ε2 της παραγράφου Ε' του άρθρου πρώτου του ν. 4093/2012 (Α' 222), σε οποιαδήποτε άλλη διάταξη της κείμενης νομοθεσίας, συμπεριλαμβανομένων και των κανονιστικών πράξεων του Υπουργού Οικονομικών, του Αναπληρωτή Υπουργού και του Υφυπουργού Οικονομικών, καθώς και τις αρμοδιότητες που της ανατίθενται με οποιαδήποτε άλλη γενική ή ειδική διάταξη και ιδίως όσες, ενδεικτικά, αναφέρονται στο άρθρο 2 του συστατικού της νόμου και εξειδικεύονται στα υπόλοιπα άρθρα του Κεφαλαίου Α' αυτού, καθώς και με τις διατάξεις του Οργανισμού της, των Εσωτερικών Κανονισμών επιμέρους υπηρεσιών της και του παρόντος Κανονισμού Λειτουργίας αυτής.

2.- Οι αρμοδιότητες που περιέρχονται στην Αρχή ή στα όργανα αυτής, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 2 του ν. 4389/2016, καθώς και αυτές που έχουν ήδη μεταβιβασθεί στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων και κείνται εντός του πεδίου των αρμοδιοτήτων της Αρχής, δεν μπορούν να αναμεταβιβασθούν στον Υπουργό Οικονομικών ή στον Αναπληρωτή Υπουργό ή στον Υφυπουργό Οικονομικών ή σε άλλα κυβερνητικά όργανα με μεταγενέστερη κανονιστική διοικητική πράξη.

3.- α) Γενικές και ειδικές διατάξεις που ισχύουν για τη Γ.Γ.Δ.Ε., τις υπηρεσίες και το προσωπικό αυτής, κατά την 1/1/2017, ημερομηνία έναρξης λειτουργίας της Α.Α.Δ.Ε., ισχύουν και για τις υπηρεσίες και το προσωπικό της Αρχής, ανάλογα, κατά το μέρος που δεν έχουν τροποποιηθεί με νεώτερες διατάξεις.

β) Η Αρχή συγκροτείται από όλες τις οργανικές μονάδες, Κεντρικές, Ειδικές Αποκεντρωμένες και Περιφερειακές, που καθορίζονται από τον Οργανισμό αυτής.

4.- α) Η Αρχή στελεχώνεται από μόνιμους δημόσιους υπαλλήλους και υπαλλήλους με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, οι οποίοι διέπονται από τις διατάξεις του Υπαλληλικού Κώδικα, όπως ισχύει, από τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις περί προσωπικού ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, από τις διατάξεις του ν. 4389/2016 και από τυχόν ειδικές διατάξεις που αφορούν στο προσωπικό της Αρχής, καθώς και από τις διατάξεις του Οργανισμού αυτής.

Οι θέσεις των Ελεγκτών Βεβαίωσης και Αναγκαστικής Είσπραξης των Εσόδων του Κράτους (Ελεγκτές) καλύπτονται από υπαλλήλους της Αρχής με απόφαση του Διοικητή, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 5 του άρθρου 24 του ν. 4389/2016.

β) Το προσωπικό της Αρχής, ανεξάρτητα από τη σχέση εργασίας που έχει με την Αρχή, καταλαμβάνεται από τις διατάξεις του φορολογικού απορρήτου, όπως εκάστοτε ισχύουν.

γ) Οι υπάλληλοι της Αρχής που παραβαίνουν εκ δόλου τα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις που καθορίζονται από τις διατάξεις του Κεφαλαίου Α' του Μέρους πρώτου του ν. 4389/2016 και από λοιπές γενικές και ειδικές κείμενες διατάξεις, υπέχουν, ανεξάρτητα από την ποινική και πειθαρχική ευθύνη. Για κάθε υπαίτια πράξη ή παράλειψη των υπαλλήλων εφαρμόζονται οι διατάξεις των άρθρων 103 επόμενα του Υπαλληλικού Κώδικα, όπως εκάστοτε ισχύουν.

δ) Η πειθαρχική δίωξη υπαλλήλων που υπηρετούν στην Αρχή ασκείται από τα όργανα που προβλέπονται στην υποπαράγραφο δ' της παραγράφου 2 και στην παράγραφο 3 του άρθρου 33 του ν. 4389/2016.

ε) Κατά τα λοιπά, τα θέματα που αφορούν στο προσωπικό της Αρχής ρυθμίζονται από τις διατάξεις του Κεφαλαίου Α' του Μέρους πρώτου του ν. 4389/2016.

5.- Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 6 του ν. 4389/2016:

α) Η οργάνωση, η δομή και οι αρμοδιότητες των υπηρεσιών της Αρχής ρυθμίζονται με τον Οργανισμό αυτής (παρ. 1).

β) Η λειτουργία της Αρχής (παρ. 2) ρυθμίζεται από Εσωτερικούς Κανονισμούς, ως ακολούθως:

αα) τον παρόντα Κανονισμό Λειτουργίας αυτής, με τον οποίο καθορίζονται τα ειδικότερα θέματα λειτουργίας και άσκησης των αρμοδιοτήτων της, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και

ββ) τους επιμέρους Εσωτερικούς Κανονισμούς:

i) των υπηρεσιών της Αρχής, στις περιπτώσεις που προβλέπεται ρητά από διατάξεις, καθώς και στις περιπτώσεις που απαιτείται, όπως, κυρίως, των Περιφερειακών και Ειδικών Αποκεντρωμένων Υπηρεσιών, λόγω της φύσεως του αντικειμένου τους, με τους οποίους καθορίζονται τα καθήκοντα του προσωπικού, οι κανόνες λειτουργίας των υπηρεσιών και κάθε άλλο αναγκαίο θέμα, που σχετίζεται με την λειτουργία τους και

ii) επιμέρους τομέων και λειτουργιών υπηρεσιών της Αρχής, εφόσον κρίνεται απαραίτητο, όπως ενδεικτικά, Κανονισμός για τη λειτουργία του Κέντρου Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων (Κ.Ε.Φ.).

Δίκαιο Κεφαλαιουχρικών Εταιριών Tόμος Ι

ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΛΑΖΑΡΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ

H διατάραξη της κυριότητας

ΜΑΡΙΑ ΠΕΡΤΣΕΛΑΚΗ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΜΠΡΑΓΜΑΤΟ ΔΙΚΑΙΟ

send