logo-print

Σύμφωνη με το Σύνταγμα η συμμετοχή δικαστών στις Ανεξάρτητες Επιτροπές Προσφυγών (ΣτΕ Ολομ. 1237/2017)

Οι Επιτροπές που αποφαίνονται επί ενδικοφανών προσφυγών κατά των αποφάσεων της Υπηρεσίας Ασύλου δεν αποτελούν μεν δικαστήρια, συνιστούν όμως επιτροπές που ασκούν αρμοδιότητες δικαιοδοτικού χαρακτήρα

18/05/2017

16/11/2017

Διοικητικός Καταναγκασμός, 2024
Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός και Αιολική Ενέργεια, 2025

Αναδημοσίευση από humanrightscaselaw.gr

Με την απόφαση 1237/2017 της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με τη συμμετοχή δικαστικών λειτουργών των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων (ΤΔΔ) στις Ανεξάρτητες Επιτροπές Προσφυγών, που αποφαίνονται επί ενδικοφανών προσφυγών κατά των αποφάσεων της Υπηρεσίας Ασύλου, κρίθηκε ότι:

(Α) Οι ανωτέρω Επιτροπές δεν αποτελούν μεν δικαστήρια, κατά την έννοια του Συντάγματος, συνιστούν όμως επιτροπές που ασκούν αρμοδιότητες δικαιοδοτικού χαρακτήρα κατά την έννοια της διάταξης του άρθρου 89 παρ. 2 του Συντάγματος και, ως εκ τούτου, επιτρεπτώς κατά το Σύνταγμα μετέχουν σε αυτές εν ενεργεία δικαστικοί λειτουργοί, κατά τα προβλεπόμενα στο νόμο 4375/2016.

(Β) Η διάταξη του ίδιου νόμου σύμφωνα με την οποία οι δικαστικοί λειτουργοί των ΤΔΔ, που μετέχουν στις Ανεξάρτητες Επιτροπές Προσφυγών, υποδεικνύονται από τον Γενικό Επίτροπο της Επικρατείας των ΤΔΔ, δεν αντίκειται στο άρθρο 90 παρ. 1 Σ. (με το οποίο ορίζεται ότι οι «τοποθετήσεις» των δικαστικών λειτουργών ενεργούνται με προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται ύστερα από απόφαση του οικείου ανωτάτου δικαστικού συμβουλίου), διότι δεν πρόκειται για τοποθέτηση διοριζομένου ή προαγομένου δικαστικού λειτουργού σε ορισμένο δικαστήριο.

(Γ) Οι Ανεξάρτητες Επιτροπές Προσφυγών του ν. 4375/2016 ιδρύθηκαν προκειμένου να διασφαλισθεί το κατοχυρούμενο στο άρθρο 46 της οδηγίας 2013/32/ΕΕ «δικαίωμα πραγματικής προσφυγής ενώπιον δικαστηρίου».

Η εν λόγω διάταξη της οδηγίας 2013/32 κάθε άλλο παρά αποκλείει την συμμετοχή τακτικών δικαστών στο όργανο που επιλαμβάνεται της προσφυγής κατά των πράξεων με τις οποίες απορρίπτεται αίτημα παροχής διεθνούς προστασίας, δοθέντος μάλιστα ότι η εθνική νομοθεσία διαθέτει κανόνες που διασφαλίζουν την τήρηση της αρχής της αμεροληψίας.

Διοικητικός Καταναγκασμός, 2024
Το προσύμφωνο στο κτηματολογικό δίκαιο - Βιβλιοθήκη Δικαίου Κτηματολογίου Νο 23
send