logo-print

Άρθρο 14 - Προεδρικό Διάταγμα 42/2017

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

15/05/2017

Κωδικοποιημένο
Η διακριτική εξουσία του δικαστηρίου στη δίκη των ασφαλιστικών μέτρων ΕΠολΔ 31
Κληρονομικό Δίκαιο Στ έκδοση

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

1. Το άρθρο 24 του π.δ. 56/2016 μετονομάζεται ως εξής:

«Προαγωγή - Απόλυση, Παραπομπή μαθητών/ μαθητριών, Απόκτηση πτυχίου - Επανάληψη φοίτησης.».

2. Η πρώτη παράγραφος του Κεφαλαίου Α του π.δ 56/ 2016 αντικαθίσταται ως εξής:

«Μετά τη λήξη των προαγωγικών, απολυτηρίων και πτυχιακών εξετάσεων ο Σύλλογος των Διδασκόντων αποφασίζει για:

(α) Την προαγωγή, την απόλυση και τη χορήγηση πτυχίου στους μαθητές.

(β) Την παραπομπή σε συμπληρωματική εξέταση κατά την αμέσως επόμενη εξεταστική περίοδο ή την επανάληψη φοίτησης των μαθητών.

(γ) Τον χαρακτηρισμό της διαγωγής των μαθητών».

3. Από το Κεφάλαιο Α οι παρ. 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 του άρθρου 24 του π.δ 56/2016 αντικαθίστανται ως εξής:
 
«1. Α', Β' ΤΑΞΕΙΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΠΑ.Λ.

2. Προαγωγή και Παραπομπή μαθητών-μαθητριών Α' και Β' τάξης ημερησίων ΕΠΑ.Λ.

3. Οι μαθητές/μαθήτριες της Α' και Β' τάξης προάγονται όταν ο γενικός μέσος όρος (Γ.Μ.Ο) των μαθημάτων τους είναι ίσος ή ανώτερος του εννέα και πέντε δέκατα (9,5). Μαθητές με μικρότερο Γ.Μ.Ο παραπέμπονται στην ειδική εξεταστική περίοδο του δεύτερου δεκαπενθήμερου του Ιουνίου του ιδίου έτους στα μαθήματα στα οποία ο βαθμός ετήσιας επίδοσης είναι μικρότερος του εννέα και πέντε δέκατα (9,5).

4. Αν δεν προαχθούν ούτε και στην ειδική εξεταστική περίοδο του Ιουνίου επαναλαμβάνουν τη φοίτηση.

5. Οι μαθητές/μαθήτριες της Α' ή Β' τάξης του ΕΠΑ.Λ. οι οποίοι στα μαθήματα «Ερευνητική Εργασία στην Τεχνολογία», «Σχολικός Επαγγελματικός Προσανατολισμός - Ασφάλεια και Υγεία στο χώρο εργασίας», «Ζώνη Δημιουργικών Δραστηριοτήτων» «Αγωγή Υγείας» και «Συστήματα Ελέγχου Γέφυρας- Μηχανοστασίου» έχουν βαθμό ετήσιας επίδοσης μικρότερο του εννέα και πέντε δέκατα (9,5), παραπέμπονται στην ειδική εξεταστική περίοδο του δεύτερου δεκαπενθήμερου του Ιουνίου του ιδίου έτους και εξετάζονται ως ακολούθως:

i) Στο μάθημα «Ερευνητική Εργασία στην Τεχνολογία» υποβάλλουν διορθωμένη την εργασία τους (σε περίπτωση ατομικής εργασίας) ή επεξεργασμένα τμήματα της ερευνητικής εργασίας (σε περίπτωση ομαδικής εργασίας) που έχουν ορίσει οι εξετάζοντες/ουσες εκπαιδευτικοί. Εναλλακτικά και εφόσον η επιλογή των θεμάτων το επιτρέπει, η εξέταση μπορεί να είναι προφορική ενώπιον επιτροπής.

ii) Στο μάθημα «Σχολικός Επαγγελματικός Προσανατολισμός - Ασφάλεια και Υγεία στο χώρο εργασίας» υποβάλλουν διορθωμένη την εργασία, το προσωπικό τους ημερολόγιο και τον ατομικό τους φάκελο προς επαναξιολόγηση. Εναλλακτικά η εξέταση μπορεί να είναι προφορική ενώπιον επιτροπής.

iii) Στο μάθημα «Ζώνη Δημιουργικών Δραστηριοτήτων» εξετάζονται προφορικά ενώπιον επιτροπής επιλέγοντας ένα από τα θέματα της Ζ.Δ.Δ και προχωρούν σε σύντομη προφορική παρουσίαση του θέματος ή υποβάλλουν μικρής έκτασης παραδοτέο.

iv) Στο μάθημα «Αγωγή Υγείας» υποβάλλουν διορθωμένη την εργασία τους (σε περίπτωση ατομικής εργασίας) ή επεξεργασμένα εκ νέου τμήματα της εργασίας (σε περίπτωση ομαδικής εργασίας) από θέμα που έχουν επιλέξει οι εξετάζοντες/ουσες εκπαιδευτικοί ή εξετάζονται προφορικά και γραπτά κατά την κρίση της επιτροπής.

ν) Στο μάθημα «Συστήματα ελέγχου γέφυρας - μηχανοστασίου» υποβάλλουν διορθωμένη την εργασία τους (σε περίπτωση ατομικής εργασίας) ή επεξεργασμένα εκ νέου τμήματα της εργασίας (σε περίπτωση ομαδικής εργασίας) από θέμα που έχουν επιλέξει οι εξετάζοντες/ουσες εκπαιδευτικοί ή εξετάζονται προφορικά και γραπτά κατά την κρίση της επιτροπής.

6. Για τους μαθητές της Α', Β' τάξης του ΕΠΑ.Λ., οι οποίοι παραπέμφθηκαν στην ειδική εξεταστική περίοδο του δευτέρου δεκαπενθημέρου του ιδίου έτους στα μαθήματα τα οποία έχουν κλάδους, έχοντας βαθμό ετήσιας επίδοσης μικρότερο του εννέα και πέντε δέκατα (9,5), εξετάζονται γραπτά μόνο σε εκείνον τον κλάδο που ο ετήσιος βαθμός επίδοσής του είναι μικρότερος του εννέα και πέντε δέκατα (9,5).

7. Α', Β', Γ' ΤΑΞΕΙΣ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΕΠΑ.Λ.

α) Για την προαγωγή των μαθητών και μαθητριών των Εσπερινών ΕΠΑ.Λ. ισχύουν τα προβλεπόμενα για τους μαθητές και τις μαθήτριες των Ημερησίων ΕΠΑ.Λ.

β) Για την παραπομπή των μαθητών της Α', Β' και Γ' τάξης Εσπερινών ΕΠΑ.Λ ισχύουν τα προβλεπόμενα για την παραπομπή των μαθητών των Ημερήσιων ΕΠΑ.Λ.».

4. Το πρώτο εδάφιο της παρ. 10 του π.δ. 56/2016 αντικαθίσταται ως εξής:

«10.Οι μαθητές της Γ' τάξης που δεν απολύονται ή δε λαμβάνουν πτυχίο ή και τα δύο, παραπέμπονται στις ειδικές εξεταστικές περιόδους του δευτέρου δεκαπενθημέρου του Ιουνίου και Σεπτεμβρίου του ιδίου έτους και εξετάζονται γραπτά με τον τρόπο και τη διαδικασία των πτυχιακών και απολυτήριων εξετάσεων του Ιουνίου (μεταφέροντας τον προφορικό βαθμό των δύο τετραμήνων), ως ακολούθως:».

5. Η παράγραφος 1 του Κεφαλαίου Β του άρθρου 24 του π.δ. 56/2016 διαγράφεται.

6. Οι παράγραφοι 2,3 του Κεφαλαίου Β του άρθρου 24 του π.δ. 56/2016 αναριθμούνται σε 1,2.

7. Προστίθεται Κεφάλαιο Γ στο τέλος του Κεφαλαίου Β του άρθρου 24 του π.δ. 56/2016 ως εξής:

«Γ. Περί Απόλυσης και Απόκτησης Πτυχίου - Παραπομπής μαθητών/μαθητριών των Γ', Δ' τάξεων ΕΠΑ.Λ. από το σχολικό έτος 2017-2018.

α) Απολύονται όταν ο Γενικός Μέσος Όρος σε όλα τα μαθήματα είναι τουλάχιστον εννέα και πέντε δέκατα (9,5).

β) 1. Αποκτούν πτυχίο στη Γ' τάξη Ημερησίων ΕΠΑ.Λ. όταν ο Μέσος Όρος ετήσιας επίδοσης των μαθημάτων ειδικότητας της Γ' τάξης των ημερησίων ΕΠΑ.Λ., είναι τουλάχιστον εννέα και πέντε δέκατα (9,5) και σε κανένα από τα μαθήματα αυτά ο βαθμός ετήσιας επίδοσης δεν είναι μικρότερος του οκτώ (08).

2. Αποκτούν πτυχίο στη Δ' τάξη Εσπερινών ΕΠΑ.Λ. όταν ο Μέσος Όρος ετήσιας επίδοσης των μαθημάτων ειδικότητας των Γ' και Δ' τάξεων που είναι ίδια με τα μαθήματα ειδικότητας της Γ' τάξης των ημερησίων ΕΠΑ.Λ., είναι τουλάχιστον εννέα και πέντε δέκατα (9,5) και σε κανένα από τα μαθήματα αυτά ο βαθμός ετήσιας επίδοσης δεν είναι μικρότερος του οκτώ (08).

1. Απόλυση και Απόκτηση Πτυχίου - Παραπομπή μαθητών/μαθητριών της Γ' τάξης ημερησίων ΕΠΑ.Λ του ν. 4186/2013 που φοίτησαν το σχολικό έτος 2016-2017.

Από το σχολικό έτος 2017-2018 οι μαθητές/μαθήτριες της Γ' τάξης Ημερήσιου ΕΠΑ.Λ. του ν. 4186/2013 σχολικού έτους 2016-2017 που δεν έχουν λάβει απολυτήριο ή δεν έχουν λάβει πτυχίο ή και τα δύο μπορούν να προσέρχονται στις επόμενες εξεταστικές περιόδους, εξεταζόμενοι προφορικά και γραπτά ως εξής:

I. Αν έχουν απολυτήριο και δεν έχουν πτυχίο σε όλα τα μαθήματα της ειδικότητάς τους.

Σε περίπτωση που οι μαθητές δεν λάβουν πτυχίο στην εξεταστική περίοδο Μαΐου- Ιουνίου του συγκεκριμένου σχολικού έτους τότε προσέρχονται στις ειδικές εξεταστικές περιόδους του δεύτερου δεκαπενθήμερου του Ιουνίου και Σεπτεμβρίου του ιδίου έτους στα μαθήματα στα οποία ο βαθμός επίδοσής τους είναι μικρότερος του εννέα και πέντε δέκατα (9,5). Εάν και πάλι δεν λάβουν πτυχίο προσέρχονται στις επόμενες εξεταστικές περιόδους των επόμενων σχολικών ετών εξεταζόμενοι προφορικά και γραπτά σε όλα τα μαθήματα της ειδικότητάς τους.

II. Αν έχουν πτυχίο και δεν έχουν απολυτήριο ή αν δεν έχουν πτυχίο ούτε απολυτήριο εξετάζονται σε όλα τα μαθήματα Γενικής Παιδείας και Ειδικότητας. Σε περίπτωση που οι μαθητές δεν λάβουν απολυτήριο ή και πτυχίο στην εξεταστική περίοδο Μαΐου-Ιουνίου του συγκεκριμένου σχολικού έτους τότε προσέρχονται στις ειδικές εξεταστικές περιόδους του δεύτερου δεκαπενθήμερου του Ιουνίου και Σεπτεμβρίου του ιδίου έτους στα μαθήματα στα οποία ο βαθμός επίδοσής τους είναι μικρότερος του εννέα και πέντε δέκατα (9,5). Εάν και πάλι δεν λάβουν απολυτήριο ή και τα δύο προσέρχονται στις επόμενες εξεταστικές περιόδους των επόμενων σχολικών ετών εξεταζόμενοι προφορικά και γραπτά σε όλα τα μαθήματα Γενικής Παιδείας και ειδικότητας. Περίπτωση Β:

Από το σχολικό έτος 2017-2018 οι μαθητές της Γ' τάξης Ημερησίων ΕΠΑ.Λ. σχολικού έτους 2016-2017, οι οποίοι είχαν εγγραφεί στα ΕΠΑ.Λ. μόνο για την απόκτηση πτυχίου ειδικότητας και οι οποίοι δεν έχουν λάβει πτυχίο, μπορούν να προσέρχονται στις εξεταστικές περιόδους των επόμενων σχολικών ετών εξεταζόμενοι προφορικά και γραπτά σε όλα τα μαθήματα της ειδικότητάς τους με την διαδικασία που προαναφέρθηκε στην περίπτωση Ι.
 
2. Απόλυση & Απόκτηση Πτυχίου - Παραπομπή μαθητών/μαθητριών της Δ' τάξης ΕΠΑ.Λ του ν. 4186/2013 που φοίτησαν το σχολικό έτος 2016-2017.

Από το σχολικό έτος 2017-2018 οι μαθητές/μαθήτριες της Δ' τάξης Εσπερινού ΕΠΑ.Λ. του ν. 4186/2013 σχολικού έτους 2016-2017 που δεν έχουν λάβει απολυτήριο ή δεν έχουν λάβει πτυχίο ή και τα δύο μπορούν να προσέρχονται στις επόμενες εξεταστικές περιόδους, εξεταζόμενοι προφορικά και γραπτά ως εξής:

I. Αν έχουν απολυτήριο και δεν έχουν πτυχίο σε όλα τα μαθήματα της ειδικότητάς τους. Σε περίπτωση που οι μαθητές δεν λάβουν πτυχίο στην εξεταστική περίοδο Μαΐου- Ιουνίου του συγκεκριμένου σχολικού έτους τότε προσέρχονται στις ειδικές εξεταστικές περιόδους του δεύτερου δεκαπενθήμερου του Ιουνίου και Σεπτεμβρίου του ιδίου έτους στα μαθήματα στα οποία ο βαθμός επίδοσής τους είναι μικρότερος του εννέα και πέντε δέκατα (9,5). Εάν και πάλι δεν λάβουν πτυχίο προσέρχονται στις επόμενες εξεταστικές περιόδους των επόμενων σχολικών ετών εξεταζόμενοι προφορικά και γραπτά σε όλα τα μαθήματα της ειδικότητάς τους.

II. Αν έχουν πτυχίο και δεν έχουν απολυτήριο ή αν δεν έχουν πτυχίο ούτε απολυτήριο εξετάζονται σε όλα τα μαθήματα Γενικής Παιδείας και Ειδικότητας. Σε περίπτωση που οι μαθητές δεν λάβουν απολυτήριο ή και πτυχίο στην εξεταστική περίοδο Μαΐου- Ιουνίου του συγκεκριμένου σχολικού έτους τότε προσέρχονται στις ειδικές εξεταστικές περιόδους του δεύτερου δεκαπενθήμερου του Ιουνίου και Σεπτεμβρίου του ιδίου έτους στα μαθήματα στα οποία ο βαθμός επίδοσής τους είναι μικρότερος του εννέα και πέντε δέκατα (9,5). Εάν και πάλι δεν λάβουν απολυτήριο ή και τα δύο προσέρχονται στις επόμενες εξεταστικές περιόδους των επόμενων σχολικών ετών εξεταζόμενοι προφορικά και γραπτά σε όλα τα μαθήματα Γενικής Παιδείας και ειδικότητας.

Περίπτωση Β:

Για τους μαθητές/μαθήτριες της Δ' τάξης εσπερινού ΕΠΑ.Λ. του ν. 4186/2013 σχολικού έτους 2016-2017 οι οποίοι είχαν εγγραφεί στα ΕΠΑ.Λ. του ν. 4186/2013 μόνο για την απόκτηση πτυχίου ειδικότητας, οι οποίοι με την έκδοση των αποτελεσμάτων της ειδικής εξεταστικής περιόδου του δεύτερου δεκαπενθήμερου του Ιουνίου και της ειδικής εξεταστικής περιόδου του Σεπτεμβρίου του ιδίου έτους, δεν λαμβάνουν πτυχίο, μπορούν να προσέρχονται στις εξεταστικές περιόδους των επόμενων σχολικών ετών εξεταζόμενοι προφορικά και γραπτά σε όλα τα μαθήματα της ειδικότητάς τους με τη διαδικασία που προαναφέρθηκε στην περίπτωση Ι.

3. Απόλυση και Απόκτηση Πτυχίου - Παραπομπή μαθητών/μαθητριών της Δ' τάξης ΕΠΑ.Λ του ν. 4186 /2013 σχολικού έτους 2017-2018.

Οι μαθητές/μαθήτριες της Δ' τάξης ΕΠΑ.Λ. σχολικού έτους 2017-2018 δεν έχουν δικαίωμα επαναφοίτησης. Όσον αφορά την απόλυση, απόκτηση πτυχίου και παραπομπή, ισχύουν κατ' αντιστοιχία τα προβλεπόμενα περί Απόλυσης και Απόκτησης Πτυχίου - Παραπομπής μαθητών/μαθητριών της Δ' τάξης Εσπερινών ΕΠΑ.Λ του ν. 4186/2013 που φοίτησαν το σχολικό έτος 2016-2017 του παρόντος π.δ.

4. Απόλυση και Απόκτηση Πτυχίου - Παραπομπή μαθητών/μαθητριών της Γ' τάξης Ημερησίων ΕΠΑ.Λ και Δ' τάξης Εσπερινών ΕΠΑ.Λ του ν. 4386 /2016. Οι μαθητές/μαθήτριες της Γ' τάξης Ημερησίου ΕΠΑ.Λ. του ν. 4386/2016 (Α' 83) από το σχολικό έτος 2017-2018 και εφεξής, και οι μαθητές/μαθήτριες της Δ' τάξης Εσπερινού ΕΠΑ.Λ. από το σχολικό έτος 2018-2019 και εφεξής:

α) Απολύονται όταν ο Γενικός Μέσος Όρος σε όλα τα μαθήματα είναι τουλάχιστον εννέα και πέντε δέκατα (9,5).

β) 1. Αποκτούν πτυχίο στη Γ' τάξη Ημερησίων ΕΠΑ.Λ. όταν ο Μέσος Όρος ετήσιας επίδοσης των μαθημάτων ειδικότητας της Γ' τάξης των ημερησίων ΕΠΑ.Λ., είναι τουλάχιστον εννέα και πέντε δέκατα (9,5) και σε κανένα από τα μαθήματα αυτά ο βαθμός ετήσιας επίδοσης δεν είναι μικρότερος του οκτώ (08).

2. Αποκτούν πτυχίο στη Δ' τάξη Εσπερινών ΕΠΑ.Λ. όταν ο Μέσος Όρος ετήσιας επίδοσης των μαθημάτων ειδικότητας των Γ' και Δ' τάξεων που είναι ίδια με τα μαθήματα ειδικότητας της Γ' τάξης των ημερησίων ΕΠΑ.Λ., είναι τουλάχιστον εννέα και πέντε δέκατα (9,5) και σε κανένα από τα μαθήματα αυτά ο βαθμός ετήσιας επίδοσης δεν είναι μικρότερος του οκτώ (08).

γ) Όταν δεν λαμβάνουν απολυτήριο ή πτυχίο ή και τα δύο, παραπέμπονται στις ειδικές εξεταστικές περιόδους του δεύτερου δεκαπενθήμερου του Ιουνίου ή Σεπτεμβρίου του ιδίου έτους και εξετάζονται γραπτά ή προφορικά, ως ακολούθως:

(i) Οι μαθητές/μαθήτριες που έχουν λάβει απολυτήριο και δεν έχουν λάβει πτυχίο, εξετάζονται σε όλα τα μαθήματα της ειδικότητας στα οποία ο βαθμός ετήσιας επίδοσής τους είναι μικρότερος του εννέα και πέντε δέκατα (9,5).

(ii) Οι μαθητές/μαθήτριες που δεν έχουν λάβει απολυτήριο ή δεν έχουν λάβει ούτε απολυτήριο ούτε πτυχίο, εξετάζονται σε όλα τα μαθήματα Γενικής Παιδείας και ειδικότητας στα οποία ο βαθμός ετήσιας επίδοσής τους είναι μικρότερος του εννέα και πέντε δέκατα (9,5).

δ) Περίπτωση Α: Οι μαθητές/μαθήτριες της Γ' τάξης ημερησίου ΕΠΑ.Λ. του ν. 4386 /2016 (Α'83) από το σχολικό έτος 2017-2018 και εφεξής, και οι μαθητές/μαθήτριες της Δ' τάξης εσπερινού ΕΠΑ.Λ. του ν. 4386 /2016 (Α'83) από το σχολικό έτος 2018-2019 και εφεξής, οι οποίοι μετά την έκδοση των αποτελεσμάτων της ειδικής εξεταστικής περιόδου του Σεπτεμβρίου δεν λάβουν απολυτήριο ή δεν λάβουν πτυχίο ή και τα δύο ισχύουν κατά περίπτωση τα παρακάτω:

1. Επαναλαμβάνουν τη φοίτηση, εφόσον το επιθυμούν, κατόπιν υπεύθυνης δήλωσης που υποβάλλεται από τους κηδεμόνες των μαθητών/μαθητριών ή από τους ίδιους, εφόσον είναι ενήλικοι/ες. Σε περίπτωση που επαναλάβουν τη φοίτηση, αν δεν έχουν πτυχίο, παρακολουθούν τα μαθήματα της ειδικότητας. Αν δεν έχουν απολυτήριο και έχουν λάβει πτυχίο ή αν δεν έχουν ούτε απολυτήριο ούτε πτυχίο, παρακολουθούν όλα τα μαθήματα Γενικής Παιδείας και ειδικότητας.

2. Εφόσον δεν επιθυμούν να επαναλάβουν τη φοίτηση, οι ανωτέρω μαθητές μπορούν να προσέλθουν στις επόμενες εξεταστικές περιόδους, εξεταζόμενοι προφορικά και γραπτά, οποιουδήποτε άλλου σχολικού έτους. Σε περίπτωση που δεν έχουν πτυχίο εξετάζονται σε όλα τα μαθήματα της ειδικότητάς τους. Σε περίπτωση που δεν έχουν απολυτήριο ή ούτε απολυτήριο ούτε πτυχίο, εξετάζονται σε όλα τα μαθήματα Γενικής Παιδείας και ειδικότητας.

Περίπτωση Β: Για τους μαθητές/μαθήτριες της Γ' τάξης ημερησίου ΕΠΑ.Λ. του ν. 4386/2016 (Α' 83) από το σχολικό έτος 2017-2018 και εφεξής, και για τους μαθητές/μαθήτριες της Δ' τάξης εσπερινού ΕΠΑ.Λ. του ν. 4386/2016 (Α' 83) από το σχολικό έτος 2018-2019 και εφεξής, οι οποίοι είχαν εγγραφεί στα ΕΠΑ.Λ. του ν. 4186/2016 μόνο για την απόκτηση πτυχίου ειδικότητας και δεν λαμβάνουν πτυχίο στην ειδική εξεταστική περίοδο του δεύτερου δεκαπενθήμερου του Ιουνίου του ιδίου έτους και στην ειδική εξεταστική περίοδο του Σεπτεμβρίου του ιδίου έτους ισχύουν κατ' αντιστοιχία η ανωτέρω παρ. δ περίπτωση Α υποπεριπτώσεις 1,2 του παρόντος π.δ.

5. Εξεταστέα Ύλη - Προφορικές Εξετάσεις - Μαθήματα με κλάδους

α) Για τις ανωτέρω περιπτώσεις των ενοτήτων 1,2,3 του Κεφαλαίου Γ εξεταστέα ύλη είναι αυτή που είχε οριστεί κατά το σχολικό έτος της φοίτησής τους στην τελευταία τάξη. Για τις περιπτώσεις της ενότητας 4 του Κεφαλαίου Γ' εξεταστέα ύλη είναι αυτή που έχει ανακοινωθεί για τους μαθητές που φοιτούν στη Γ' τάξη Ημερησίων ΕΠΑ.Λ. ή Δ' τάξη Εσπερινών ΕΠΑ.Λ. το σχολικό έτος κατά το οποίο προσέρχονται στις εξετάσεις.

β) Για τις ανωτέρω περιπτώσεις των ενοτήτων 1,2,3,4 η προφορική εξέταση προηγείται της γραπτής και διενεργείται σύμφωνα με το πρόγραμμα που καταρτίζεται από τον Διευθυντή του σχολείου ενώπιον τριμελούς επιτροπής, με πρόεδρο το Διευθυντή ή τον Υποδιευθυντή του ΕΠΑ.Λ. και μέλη δύο καθηγητές της ίδιας ή συγγενούς ειδικότητας. Ο μέσος όρος των βαθμών των δύο καθηγητών είναι ο προφορικός βαθμός τετραμήνων του μαθητή στο εξεταζόμενο μάθημα.

γ) Για τις ανωτέρω περιπτώσεις 1, 2, 3, 4 οι μαθητές/ μαθήτριες της Γ' τάξης Ημερησίου ΕΠΑ.Λ. ή Δ' τάξης Εσπερινών ΕΠΑ.Λ., οι οποίοι παραπέμφθηκαν στην ειδική εξεταστική περίοδο Ιουνίου ή Σεπτεμβρίου σε μαθήματα που έχουν κλάδους έχοντας βαθμό ετήσιας επίδοσης μικρότερο του εννέα και πέντε δέκατα (9,5), εξετάζονται γραπτά μόνο σε εκείνον τον κλάδο που ο ετήσιος βαθμός επίδοσής του είναι μικρότερος του εννέα και πέντε δέκατα (9,5).

6. Μαθητές Παρελθόντων Ετών.

Περίπτωση Α:

Οι μαθητές με επαρκή φοίτηση της Γ' τάξης Ημερησίων ΕΠΑ.Λ. και Δ' τάξης Εσπερινών ΕΠΑ.Λ. του ν. 3475/ 2006 καθώς και οι μαθητές με επαρκή φοίτηση της Γ' τάξης Ημερησίων ΕΠΑ.Λ. σχολικού έτους 2015-2016 του ν. 4186/2013 οι οποίοι είχαν παραπεμφθεί για την απόκτηση απολυτηρίου ή πτυχίου, ή και τα δύο, από το σχολικό έτος 2017-2018 και εφεξής, προσέρχονται στην τελική εξέταση περιόδου Μαΐου-Ιουνίου της Γ' τάξης Ημερησίων ΕΠΑ.Λ. ή Δ' τάξης Εσπερινών ΕΠΑ.Λ. οποιοδήποτε από τα επόμενα σχολικά έτη εξεταζόμενοι προφορικά και γραπτά ως εξής:

I. Αν έχουν απολυτήριο και δεν έχουν πτυχίο εξετάζονται προφορικά και γραπτά σε όλα τα μαθήματα της ειδικότητάς τους για την απόκτηση πτυχίου ειδικότητας. Στην περίπτωση που οι μαθητές δεν λάβουν πτυχίο στην εξεταστική περίοδο Μαΐου- Ιουνίου του συγκεκριμένου σχολικού έτους τότε προσέρχονται στις ειδικές εξεταστικές περιόδους του δεύτερου δεκαπενθήμερου του Ιουνίου, Σεπτεμβρίου του ιδίου έτους στα μαθήματα στα οποία ο βαθμός επίδοσής τους είναι μικρότερος του εννέα και πέντε δέκατα (9,5). Εάν και πάλι δεν λάβουν πτυχίο μπορούν να προσέλθουν στις εξεταστικές περιόδους των επόμενων σχολικών ετών εξεταζόμενοι προφορικά και γραπτά σε όλα τα μαθήματα της ειδικότητάς τους.

II. Αν έχουν πτυχίο και δεν έχουν απολυτήριο ή αν δεν έχουν απολυτήριο ούτε πτυχίο εξετάζονται προφορικά και γραπτά σε όλα τα μαθήματα Γενικής Παιδείας και Ειδικότητας για την απόκτηση απολυτηρίου ή και πτυχίου. Στην περίπτωση που οι μαθητές δεν λάβουν απολυτήριο ή και πτυχίο στην εξεταστική περίοδο Μαΐου- Ιουνίου του συγκεκριμένου σχολικού έτους τότε προσέρχονται στις ειδικές εξεταστικές περιόδους του δεύτερου δεκαπενθήμερου του Ιουνίου, Σεπτεμβρίου του ιδίου έτους στα μαθήματα στα οποία ο βαθμός επίδοσής τους είναι μικρότερος του εννέα και πέντε δέκατα (9,5).Εάν και πάλι δεν λάβουν απολυτήριο ή και πτυχίο μπορούν να προσέλθουν στις εξεταστικές περιόδους των επόμενων σχολικών ετών εξεταζόμενοι προφορικά και γραπτά σε όλα τα μαθήματα Γενικής Παιδείας και ειδικότητας.

Περίπτωση Β:

Οι μαθητές με επαρκή φοίτηση της Γ' τάξης Ημερησίων ΕΠΑ.Λ. και Δ' τάξης Εσπερινών ΕΠΑ.Λ. του ν. 3475/ 2006, καθώς και οι μαθητές με επαρκή φοίτηση της Γ' τάξης Ημερησίων ΕΠΑ.Λ. σχολικού έτους 2015-2016 του ν. 4186/2013 οι οποίοι είχαν εγγραφεί στα ΕΠΑ.Λ. μόνο για την απόκτηση πτυχίου ειδικότητας και είχαν παραπεμφθεί για την απόκτηση πτυχίου, από το σχολικό έτος 2017-2018 και εφεξής προσέρχονται στην τελική εξέταση περιόδου Μαΐου - Ιουνίου της Γ' τάξης Ημερησίων ΕΠΑ.Λ. ή Δ' τάξης Εσπερινών ΕΠΑ.Λ. οποιοδήποτε σχολικό έτος εξεταζόμενοι προφορικά και γραπτά σε όλα τα μαθήματα της ειδικότητάς τους για την απόκτηση πτυχίου ειδικότητας. Στην περίπτωση που οι μαθητές δεν λάβουν πτυχίο στην εξεταστική περίοδο Μαΐου- Ιουνίου του συγκεκριμένου σχολικού έτους τότε προσέρχονται στις ειδικές εξεταστικές περιόδους του δεύτερου δεκαπενθήμερου του Ιουνίου, Σεπτεμβρίου του ιδίου έτους στα μαθήματα στα οποία ο βαθμός επίδοσής τους είναι μικρότερος του εννέα και πέντε δέκατα (9,5). Εάν και πάλι δεν λάβουν πτυχίο μπορούν να προσέλθουν στις εξεταστικές περιόδους των επόμενων σχολικών ετών εξεταζόμενοι προφορικά και γραπτά σε όλα τα μαθήματα της ειδικότητάς τους.

7. Εξεταστέα Ύλη - Προφορικές Εξετάσεις - Μαθήματα με κλάδους για τους μαθητές Παρελθόντων ετών

i. Για τις ανωτέρω περιπτώσεις της ενότητας 6, εξεταστέα ύλη των μαθητών της Γ' τάξης Ημερησίων ΕΠΑ.Λ. και Δ' τάξης Εσπερινών ΕΠΑ.Λ. του ν. 3475/2006 είναι αυτή που ορίζεται στα αναλυτικά προγράμματα σπουδών κατά το σχολικό έτος της φοίτησής τους. Εξεταστέα ύλη των μαθητών της Γ' τάξης σχολικού έτους 2015-2016 του ν. 4186/2013 είναι αυτή που είχε οριστεί κατά το σχολικό έτος της φοίτησής τους στην τελευταία τάξη.

ii. Για τις ανωτέρω περιπτώσεις της ενότητας 6 η προφορική εξέταση προηγείται της γραπτής και διενεργείται σύμφωνα με το πρόγραμμα που καταρτίζεται από τον Διευθυντή του σχολείου ενώπιον τριμελούς επιτροπής, με πρόεδρο το Διευθυντή ή τον Υποδιευθυντή του ΕΠΑ.Λ. και μέλη δύο καθηγητές της ίδιας ή συγγενούς ειδικότητας. Ο μέσος όρος των βαθμών των δύο καθηγητών είναι ο προφορικός βαθμός τετραμήνων του μαθητή στο εξεταζόμενο μάθημα.

iii. Για τις ανωτέρω περιπτώσεις της ενότητας 6 οι μαθητές/μαθήτριες της Γ' τάξης Ημερησίων ΕΠΑ.Λ. ή Δ' τάξης Εσπερινών ΕΠΑ.Λ., οι οποίοι παραπέμφθηκαν στην ειδική εξεταστική περίοδο Ιουνίου ή Σεπτεμβρίου σε μαθήματα που έχουν κλάδους έχοντας βαθμό ετήσιας επίδοσης μικρότερο του εννέα και πέντε δέκατα (9,5), εξετάζονται γραπτά μόνο σε εκείνον τον κλάδο που ο ετήσιος βαθμός επίδοσής του είναι μικρότερος του εννέα και πέντε δέκατα (9,5).»

Σημειώσεις επί του νόμου

Σύμφωνα με την παρ. 6 του άρθρου 4 του Ν. 4473/2017, οι διατάξεις του π.δ. 42/2017, πλην του άρθρου 13 και της παραγράφου 7 του άρθρου 14, εφαρμόζονται για το τρέχον σχολικό έτος.

Συλλογικό εργατικό δίκαιο - 3η έκδοση

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Αστικές και Νέες Εμπορικές Μισθώσεις Δ

ΚΑΤΡΑΣ Ι.

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΟΧΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

send