logo-print

Αποσύρθηκε η διάταξη για το δικηγορικό απόρρητο

Η διάταξη είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από δικηγορικούς συλλόγους και την Ένωση Ποινικολόγων

06/06/2017

16/11/2017

Φορολογικός Πολυκώδικας - Σεπτέμβριος 2022

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΠΑΡΜΠΑΣ

ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΜΑΥΡΙΔΗΣ

 

Η φορολογική ενημερότητα

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ​

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΤΣΟΣ

Τη διαγραφή της διάταξης του νομοσχεδίου για την «Προσαρμογή της Ελληνικής Νομοθεσίας στις διατάξεις της Οδηγίας (ΕΕ) 2015/2376 και άλλες διατάξεις» σχετικά με το επαγγελματικό απόρρητο, ανακοίνωσε στη Βουλή η Υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου.

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου, με τη διάταξη αυτή (παρ. 3 άρθρου 12) διευρύνεται η δυνατότητα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων να συλλέγει πληροφορίες για τους φορολογούμενους από τρίτα πρόσωπα που δεσμεύονται από επαγγελματικό απόρρητο, καθώς ορίζεται ότι αυτά υποχρεούνται να της παρέχουν πληροφορίες, όχι μόνον για οικονομικές συναλλαγές τους με τους φορολογούμενους, αλλά και για οικονομικές συναλλαγές των φορολογουμένων που διεξάγονται μέσω αυτών.

Υπενθυμίζεται ότι η εν λόγω διάταξη είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις καθώς θεωρήθηκε ως κατάργηση του δικηγορικού απορρήτου, με τους Δικηγορικούς Συλλόγους και την Ένωση Ποινικολόγων να ζητούν την άμεση απόσυρσή της.

Διαβάστε επίσης: Δυνατότητα των δικηγόρων να παραλαμβάνουν ή να λαμβάνουν γνώση εγγράφων που χαρακτηρίζονται ως απόρρητα

Η αναγκαστική ομοδικία στην πολιτική δίκη, 2η έκδ.,
Ανώνυμες Εταιρίες