logo-print

Οδηγίες για την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων εργαζομένων σε χώρους εργασίας

Γνώμη 2/2017 της Ομάδας Εργασίας του άρθρου 29 για την προστασία δεδομένων

Το δίκαιο της ψηφιακής οικονομίας

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΉΣ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΉΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & ΔΙΚΑΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΓΓΛΕΖΑΚΗΣ

Εγχειρίδιο Εργατικού Δικαίου - Ατομικές Εργασιακές Σχέσεις Η έκδοση

Μία νέα γνωμοδότηση αναφορικά με την επεξεργασία δεδομένων στο χώρο εργασίας εξέδωσε η  Ομάδα Εργασίας του άρθρου 29 για την προστασία δεδομένων (WP29)*.

Η γνώμη (opinion) 2/2017 συμπληρώνει τις προηγούμενες σχετικές δημοσιεύσεις της Ομάδας, και συγκεκριμένα τη γνώμη 8/2001 σχετικά με την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα στο πλαίσιο της απασχόλησης (WP48), και το έγγραφο εργασίας του 2002 σχετικά με την παρακολούθηση των ηλεκτρονικών επικοινωνιών στο χώρο εργασίας.

Από τη δημοσίευση των εγγράφων αυτών μέχρι σήμερα, έχει υιοθετηθεί μια σειρά νέων τεχνολογιών οι οποίες καθιστούν δυνατή την (ακόμα) πιο συστηματική επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων των εργαζομένων κατά τη διάρκεια της εργασίας τους, δημιουργώντας σημαντικές προκλήσεις για την προστασία της ιδιωτικής ζωής.

Διαβάστε επίσης: Νόμιμη η δικαστική χρήση στοιχείων από προσωπικά email εργαζομένων σε εταιρικούς υπολογιστές

Με τη νέα γνωμοδότησή της, η WP29 προχωρά σε μία νέα εκτίμηση της ισορροπίας μεταξύ των νόμιμων συμφερόντων των εργοδοτών και των εύλογων προσδοκιών για την προστασία της ιδιωτικής ζωής των εργαζομένων, σκιαγραφώντας τους κινδύνους που ελλοχεύουν κατά τη χρήση των τεχνολογιών αυτών και προχωρώντας σε εκτίμηση της αναλογικότητας σε ορισμένα σενάρια χρήσης τους.

Η γνωμοδότηση επικεντρώνεται πρωτίστως σε ζητήματα προστασίας δεδομένων υπό το πρίσμα της σχετικής οδηγίας, ωστόσο εξετάζονται και οι πρόσθετες υποχρεώσεις που επιβάλλονται στους εργοδότες βάσει του γενικού κανονισμού για την προστασία των δεδομένων.

Παράλληλα, στη γνωμοδότηση επαναδιατυπώνονται οι βασικοί άξονες της επεξεργασίας δεδομένων εργαζομένων:

  • οι εργοδότες πρέπει πάντα να λαμβάνουν υπόψη τις βασικές αρχές προστασίας δεδομένων, ανεξαρτήτως της χρησιμοποιούμενης τεχνολογίας ·
  • το περιεχόμενο των ηλεκτρονικών επικοινωνιών που πραγματοποιούνται σε επαγγελματικούς χώρους απολαμβάνουν της ίδιας προστασίας ως προς τα θεμελιώδη δικαιώματα με τις αναλογικές επικοινωνίες ·
  • η συγκατάθεση είναι εξαιρετικά απίθανο να αποτελέσει νομική βάση για την επεξεργασία δεδομένων στην εργασία, εκτός αν οι εργαζόμενοι μπορούν να αρνηθούν χωρίς δυσμενείς συνέπειες.
  • μερικές φορές μπορεί να γίνεται επίκληση της σύμβασης και νομίμων συμφερόντων, υπό την προϋπόθεση ότι η επεξεργασία είναι απολύτως απαραίτητη για νόμιμο σκοπό και συνάδει με τις αρχές της αναλογικότητας και της επικουρικότητας ·
  • οι εργαζόμενοι πρέπει να λαμβάνουν αποτελεσματικές πληροφορίες σχετικά με την παρακολούθηση που λαμβάνει χώρα και
  • οποιαδήποτε διεθνής διαβίβαση δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα θα πρέπει να πραγματοποιείται μόνο όταν υπάρχει επαρκές επίπεδο προστασίας.

Δείτε τη γνώμη 2/2017 εδώ.

* Η Ομάδα Εργασίας του άρθρου 29 είναι ένα ανεξάρτητο συμβουλετικό σώμα που ασχολείται με την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και την ιδιωτικότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Συστάθηκε με βάση το άρθρο 29 της Οδηγίας 95/46/EC, ενώ οι αρμοδιότητές του περιγράφονται στο άρθρο 30 της ίδιας Οδηγίας, καθώς και στο άρθρο 15 της Οδηγίας 2002/58/EC..

Ιδιωτικό Ασφαλιστικό Δίκαιο Ζ έκδοση
Η μικρή και κλειστή οικογενειακή ανώνυμη εταιρία

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

send