logo-print

Παραβίαση απορρήτου για 1,6 εκατομμύριο ασθενείς του NHS από τη Google DeepMind

«Κενά» στην προστασία των δεδομένων ασθενών που συμμετείχαν σε κλινική δοκιμή βρετανικού νοσοκομείου σε συνεργασία με την εταιρεία AI της Google

Γενικός Κανονισμός για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων και Ευθύνη για Αποζημίωση
Κλινικές δοκιμές φαρμάκων - Συμβάσεις ευθύνη και ειδικά ζητήματα Αστικού Δικαίου

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΣΚΟΥΤΕΛΗ

Κλινικές δοκιμές φαρμάκων - Συμβάσεις ευθύνη και ειδικά ζητήματα Αστικού Δικαίου

Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων του Ηνωμένου Βασιλείου (Information Commissioner’s Office) έκρινε σήμερα ότι το ίδρυμα «Royal Free» του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS) του Ηνωμένου Βασιλείου παραβίασε τη νομοθεσία περί προστασίας προσωπικών δεδομένων, όταν παρείχε λεπτομέρειες για τους ασθενείς στην εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης, Google DeepMind.

Σύμφωνα με το ICO, το Royal Free Foundation Trust παρείχε προσωπικά δεδομένα περίπου 1,6 εκατομμυρίων ασθενών στα πλαίσια δοκιμής ενός συστήματος προειδοποίησης, διάγνωσης και ανίχνευσης οξέων νεφρικών βλαβών.

Ωστόσο, κατά την έρευνα της Αρχής διαπιστώθηκαν αρκετές αδυναμίες όσον αφορά τον τρόπο χειρισμού των δεδομένων, συμπεριλαμβανομένης της ελλιπούς ενημέρωσης των ασθενών για το γεγονός ότι τα δεδομένα τους θα χρησιμοποιηθούν στα πλαίσια της δοκιμής.

Η Αρχή ζήτησε από το Trust να δεσμευτεί για την πραγματοποίηση των απαραίτητων αλλαγών, και να διασφαλίσει ότι η δράση του είναι σύμφωνη με το νόμο, υπογράφοντας μια σχετική ανάληψη υποχρέωσης.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία για τις τεράστιες δυνατότητες που θα μπορούσε να έχει η αξιοποίηση δεδομένων για τη φροντίδα των ασθενών και κλινικές βελτιώσεις, αλλά το τίμημα της καινοτομίας δεν χρειάζεται να είναι η διάβρωση του θεμελιώδους δικαιώματος στην ιδιωτική ζωή», σημείωσε η  αρμόδια επίτροπος, Elizabeth Denham.

«Η νομοθεσία περί προστασίας δεδομένων δεν αποτελεί εμπόδιο στην καινοτομία, αλλά πρέπει να λαμβάνεται υπόψη όταν χρησιμοποιούνται τα δεδομένα ανθρώπων», κατέληξε η κ. Denham.

Μετά την έρευνα του ICO, το Trust κλήθηκε:

  • να καθιερώσει μια κατάλληλη νομική βάση, υπό τις διατάξεις του νόμου περί προστασίας δεδομένων, για το πρόγραμμα Google DeepMind και για τυχόν μελλοντικές δοκιμές ·
  • να καθορίσει τον τρόπο με τον οποίο θα συμμορφωθεί με το καθήκον της εμπιστοσύνης προς τους ασθενείς σε οποιαδήποτε μελλοντική δοκιμή που περιλαμβάνει προσωπικά δεδομένα ·
  • να ολοκληρώσει την αξιολόγηση των επιπτώσεων στην προστασία της ιδιωτικής ζωής, συμπεριλαμβανομένων συγκεκριμένων μέτρων για τη διασφάλιση της διαφάνειας · και
  • να ζητήσει τη διεξαγωγή ελέγχου για τη δοκιμή, τα αποτελέσματα της οποίας θα μοιραστούν με το ICO και τα οποία θα έχει το δικαίωμα να δημοσιεύσει όπως κρίνει κατάλληλο.

Δείτε τη δέσμευση που υπέγραψε το Trust την επιστολή που συνοψίζει τα συμπεράσματα της έρευνας του ICO εδώ.

Η αναγκαστική ομοδικία στην πολιτική δίκη, 2η έκδ.,
Φορολογικός Πολυκώδικας - Σεπτέμβριος 2022

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΠΑΡΜΠΑΣ

ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΜΑΥΡΙΔΗΣ

 

send