logo-print

Για ποιους Κ.Α.Δ. απαιτείται ακόμα η προσκόμιση προέγκρισης ίδρυσης στη ΔΟΥ για την έναρξη εργασιών

Διευκρινίσεις από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΠΟΛ. 1104/2017)

17/07/2017

16/11/2017

Φορολογικός Πολυκώδικας - Σεπτέμβριος 2022

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΠΑΡΜΠΑΣ

ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΜΑΥΡΙΔΗΣ

 

Φορολογικός Πολυκώδικας - Σεπτέμβριος 2022

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΠΑΡΜΠΑΣ

ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΜΑΥΡΙΔΗΣ

 

Σε εφαρμογή των διατάξεων του ν.4442/2016 και μετά την έκδοση της σχετική απόφασης (Κ.Υ.Α. 16228/18-05- 2017), η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων δημοσίευσε πίνακα Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας (Κ.Α.Δ.) για τους οποίους η προσκόμιση προέγκρισης ίδρυσης στη Δ.Ο.Υ. εξακολουθεί να αποτελεί προϋπόθεση για την έναρξη εργασιών.

Όπως επισημαίνεται στην εγκύκλιο, στις περιπτώσεις που, τα φυσικά πρόσωπα καθώς και τα νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες που εξαιρούνται από τη σύστασή τους στις Υπηρεσίες Μίας Στάσης (Υ.Μ.Σ.), με την υποβολή στη Δ.Ο.Υ. δήλωσης έναρξης ή μεταβολής εργασιών, δηλώνουν δραστηριότητα του συνημμένου πίνακα, συνυποβάλλουν υποχρεωτικά προέγκριση ίδρυσης ή αντίγραφο της βεβαίωσης υποβολής αιτήματος και υπεύθυνη δήλωση.

Περαιτέρω, σύμφωνα με την ΠΟΛ 1081/2011 εγκύκλιο, η οποία εκδόθηκε για την ορθή εφαρμογή της Κ.Υ.Α. Κ1-802/23-3-2011 (Β΄470), τα νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες που πρόκειται να ασκήσουν δραστηριότητα υγειονομικού ενδιαφέροντος εξαιρούνται από τη σύστασή τους στις Υ.Μ.Σ., λαμβάνουν αριθμό Γ.Ε.ΜΗ. και συνεχίζουν τη διαδικασία έναρξης εργασιών στη Δ.Ο.Υ.

Ωστόσο, μετά την εφαρμογή των διατάξεων του ν.4441/2016 και του ν.4442/2016, τα νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες που πρόκειται να ασκήσουν δραστηριότητα υγειονομικού ενδιαφέροντος θα ολοκληρώνουν τη διαδικασία σύστασης και έναρξης εργασιών τους στις Υπηρεσίες Μίας Στάσης (Υ.Μ.Σ.).

Ευνόητο είναι ότι, στις περιπτώσεις που τα νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες, που ολοκλήρωσαν τη διαδικασία σύστασης και έναρξης των εργασιών τους στις Υ.Μ.Σ., με την υποβολή στη Δ.Ο.Υ. δήλωσης μεταβολής εργασιών, δηλώνουν δραστηριότητα του συνημμένου πίνακα, συνυποβάλλουν υποχρεωτικά προέγκριση ίδρυσης ή αντίγραφο της βεβαίωσης υποβολής αιτήματος και υπεύθυνη δήλωση, σύμφωνα με τα ανωτέρω.

Δείτε τον Πίνακα Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας (Κ.Α.Δ.) για τους οποίους η προσκόμιση προέγκρισης ίδρυσης στη Δ.Ο.Υ. εξακολουθεί να αποτελεί προϋπόθεση για την έναρξη εργασιών εδώ.

Εργατικό Ποινικό Δίκαιο
Ένδικη προστασία για ακίνητο φερόμενο ως "άγνωστου" ιδιοκτήτη - Β έκδοση, Βιβλιοθήκη Δικαίου Κτηματολογίου Νο 19 -

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ ΤΣΙΛΙΓΓΕΡΙΔΟΥ