logo-print

Χρηματική ικανοποίηση για ηθική βλάβη λόγω υπέρβασης εύλογης διάρκειας διοικητικής δίκης (ΣτΕ 141/2017)

Η καθυστέρηση 6 ετών και 3 μηνών στην έκδοση της απόφασης προκάλεσε στον αιτούντα ηθική βλάβη, λόγω της ταλαιπωρίας, της αβεβαιότητας και της αγωνίας για την έκβασή της

27/07/2017

16/11/2017

Δίκαιο Δημοσίων Συμβάσεων Δ έκδοση

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΡΑΙΚΟΣ

Πολιτειολογία

Με την απόφαση 141/2017 το Συμβούλιο της Επικρατείας (Γ’ Τμήμα) επιδίκασε σε διάδικο το ποσό των 2.500 ευρώ για ηθική βλάβη ως δίκαιη ικανοποίηση λόγω υπέρβασης της εύλογης διάρκειας της δίκης.

Η υπόθεση αφορά σε υποψήφιο διαγωνισμού Δόκιμων Λιμενοφυλάκων, ο οποίος άσκησε έφεση ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας κατά αποφάσεως του Διοικητικού Εφετείου Πειραιώς στις 4 Νοεμβρίου 2009, με την απόφαση να δημοσιεύεται στις 4 Φεβρουαρίου 2016, ήτοι 6 χρόνια και 3 μήνες αργότερα.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση, δεν προέκυπτε από κανένα στοιχείο ότι ο αιτών συνέβαλε με τη συμπεριφορά του στην καθυστέρηση εκδικάσεως της υποθέσεως, ενώ για ένα έτος (από 20.10.2011 έως και 18.10.2012) η εκδίκαση της εφέσεως αναβάλλετο, λόγω διαδοχικών αποχών των δικηγόρων και λόγω βουλευτικών εκλογών.

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα σχετικά στοιχεία, το Δικαστήριο έκρινε ότι το χρονικό διάστημα που διήρκεσε η εκδίκασή της δεν ικανοποιεί τις απαιτήσεις της «εύλογης διάρκειας» της δίκης, κατά την έννοια του άρθρου 57 του ν. 4055/2012, ούτε, άλλωστε, τις απαιτήσεις της «λογικής προθεσμίας», κατά την έννοια του άρθρου 6 παρ. 1 της ΕΣΔΑ.

Η ως άνω καθυστέρηση, δεδομένου και του διακυβεύματος της υποθέσεως, προκάλεσε στον αιτούντα ηθική βλάβη, λόγω της ταλαιπωρίας, της αβεβαιότητας και της αγωνίας για την έκβασή της, για την αποκατάσταση της οποίας είναι δικαιολογημένη η επιδίκαση εύλογου χρηματικού ποσού.

Ως προς το ύψος του ποσού, το δικαστήριο σημείωσε ότι δικαιολογείται η επιδίκαση στον αιτούντα χρηματικού ποσού μειωμένου σε σχέση με εκείνο που θα επιδίκαζε το Ε.Δ.Δ.Α., εάν η υπόθεση είχε αχθεί ενώπιόν του, εφόσον το ποσό που θα επιδικασθεί δεν θα είναι κατώτερο ενός ευλόγου ορίου, θα στοιχεί προς την νομική παράδοση και το βιοτικό επίπεδο της Χώρας και η απόφαση θα εκτελεσθεί αμέσως.

Στο πλαίσιο αυτό, το δικαστήριο έκρινε ότι πρέπει να επιδικασθεί στον αιτούντα το ποσό των 2.500 ευρώ για ηθική βλάβη, απορρίπτοντας το αίτημα για καταβολή τόκων επί του επιδικαζόμενου ποσού.

Δείτε αναλυτικά την απόφαση στο dsanet.gr

Διεθνής Εμπορική Διαιτησία Τόμος ΙΙ
Πρόσθετοι λογοι αναιρέσεων κατά τον ΚΠΔ

Αθανάσιος Κ. Ζαχαριάδης

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

send