logo-print

Apple: Αποζημίωση 506 εκατομμυρίων δολαρίων σε Πανεπιστήμιο για παραβίαση πατέντας

Η Apple φέρεται να χρησιμοποίησε προστατευμένη τεχνολογία για να κατασκευάσει τους επεξεργαστές που χρησιμοποιήθηκαν σε πολλές επιτυχημένες συσκευές της

Δίκαιο Πνευματικής Ιδιοκτησίας
Το δικαίωμα υπαναχώρησης στην Πνευματική Ιδιοκτησία - Συμβολές Αστικού Δικαίου Νο 13 21

Το ποσό των 506 εκατομμυρίων δολαρίων θα πρέπει να καταβάλει η Apple στο Πανεπιστήμιο Wisconsin-Madison για παραβίαση πατέντας που χρησιμοποίησε σε μία σειρά από επεξεργαστές της.

Η απόφαση του δικαστηρίου του Wisconsin αποτελεί ένα ακόμα επεισόδιο στη δικαστική διαμάχη μεταξύ του πανεπιστημίου - συγκεκριμένα του ιδρύματος των αποφοίτων που διαχειρίζεται τα δικαιώματα ευρεσιτεχνίας (WARF) - και της Apple, η οποία ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια.

Συγκεκριμένα, τον Οκτώβριο του 2015, οι ένορκοι είχαν κρίνει ότι η Apple παραβίασε τα δικαιώματα ευρεσιτεχνίας του Πανεπιστημίου, καθώς αξιοποίησε προστατευμένη τεχνολογία προκειμένου να κατασκευάσει τους επεξεργαστές A7, A8, and A8X, οι οποίοι χρησιμοποιήθηκαν σε πολλές επιτυχημένες συσκευές, όπως το iPhone 6.

Διαβάστε επίσης: Μπορούν οι εργοδότες να παρακολουθούν τα προφίλ των εργαζομένων τους στα social media;

Το αρχικό ποσό της αποζημίωσης προς το Πανεπιστήμιο ανήλθε τότε σε 234 εκατ. δολάρια, με την Apple να ισχυρίζεται ότι είχε κατοχυρώσει δική της πατέντα για την συγκεκριμένη τεχνολογία.

Το δικαστήριο έκρινε, ωστόσο, ότι η παραβίαση της πατέντας εκ μέρους της Apple ήταν συνεχιζόμενη μέχρι και το 2016, οπότε και το δίπλωμα έληξε, με τον δικαστή να αποφασίζει των υπερδιπλασιασμό της αρχικής αποζημίωσης από 234 σε 506 εκατομμύρια δολάρια.

Η Apple αναμένεται να ασκήσει έφεση, ενώ αρνήθηκε να σχολιάσει τη δικαστική απόφαση.

Πηγή: theverge.com

Κώδικας Ποινικής Δικονομίας -Ερμηνεία Κατ΄άρθρο - Τόμος Ι - Β έκδοση

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

O τόπος παροχής - Συμβολές Αστικού Δικαίου Νο 11

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΟΧΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

send