logo-print

Άρθρο 9 - Προεδρικό Διάταγμα 79/2017 - Κατατακτήριες, προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις στα δημοτικά σχολεία

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

01/08/2017

Κωδικοποιημένο
Συλλογικό Εργατικό Δίκαιο - 6η έκδοση
Το δικαίωμα υπαναχώρησης στην Πνευματική Ιδιοκτησία - Συμβολές Αστικού Δικαίου Νο 13 21

1. Η παραπομπή μαθητών σε κατατακτήρια εξέταση είναι δυνατή με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων. Δικαίωμα συμμετοχής σε κατατακτήριες εξετάσεις έχουν:

α) όσοι δεν φοίτησαν καθόλου ή διέκοψαν τη φοίτηση και διδάχτηκαν «κατ’ οίκον» λόγω σοβαρών οικογενειακών λόγων ή/και βραχυχρόνιων ή χρόνιων προβλημάτων υγείας, τα οποία δεν επέτρεπαν τη μετακίνηση και φοίτηση των μαθητών και πιστοποιούνται με βεβαίωση δημόσιου νοσοκομείου,

β) όσοι προέρχονται από Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (ΣΜΕΑΕ) και οι γονείς/κηδεμόνες τους επιθυμούν την κατάταξή τους σε τάξη του γενικού σχολείου, εφόσον υπάρχει γνωμάτευση ΚΕΔΔΥ με την οποία συστήνεται η εγγραφή του μαθητή σε γενικό σχολείο,

γ) Έλληνες και αλλοδαποί μαθητές που προέρχονται από τρίτες χώρες στις οποίες δεν λειτουργούσε αναγνωρισμένο ελληνικό σχολείο, όπως βεβαιώνεται από τη αρμόδια Διεύθυνση του ΥΠΠΕΘ ή προξενική αρχή ή άλλη αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών,

δ) Έλληνες και αλλοδαποί μαθητές που για λόγους ανωτέρας βίας αδυνατούν να προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά εγγραφής, εφόσον έχουν τη νόμιμη ηλικία, κατά την αιτιολογημένη κρίση του Διευθυντή ή Προϊσταμένου του σχολείου, που σχηματίζεται από προσκομιζόμενα έγγραφα. Δηλώσεις των γονέων/κηδεμόνων μπορούν να ληφθούν υπόψη μόνον επικουρικώς.

ε) ειδικές περιπτώσεις Ελλήνων και αλλοδαπών μαθητών που έχουν ηλικία μεγαλύτερη από αυτήν που αντιστοιχεί στην τάξη που φοιτούν, αλλά δεν υπερβαίνει το όριο της υποχρεωτικής φοίτησης.

2. Για τη διεξαγωγή της εξέτασης συγκροτείται με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων τριμελής επιτροπή, η οποία κατά την κρίση της υποβάλλει τον μαθητή σε γραπτή ή προφορική δοκιμασία και προτείνει την τάξη στην οποία είναι ικανός να καταταχθεί. Οι μαθητές κατατάσσονται σε τάξη που δεν μπορεί να είναι ανώτερη από την τάξη που αντιστοιχεί στην ηλικία τους. Η τελική κατάταξη και η εγγραφή γίνεται μετά από την έγκριση του πρακτικού της τριμελούς επιτροπής από τον Σύλλογο Διδασκόντων. Στα μονοθέσια και διθέσια δημοτικά σχολεία η επιτροπή συμπληρώνεται από εκπαιδευτικούς γειτονικών σχολείων και συγκροτείται από τον Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

3. Παραπομπή μαθητών και μαθητριών των προαναφερόμενων περιπτώσεων μπορεί να γίνει και για προαγωγική ή απολυτήρια εξέταση, με την προϋπόθεση ότι η φοίτηση δε μπορεί να είναι σε τάξη ανώτερη από την τάξη που αντιστοιχεί στην ηλικία τους. Εφόσον η εξέταση είναι επιτυχής χορηγείται ο αντίστοιχος Τίτλος ή αποστέλλεται στο Γυμνάσιο κατά περίπτωση.

4. Η κατατακτήρια εξέταση διενεργείται στο σχολείο όπου φοιτά ο μαθητής, κατά τη διάρκεια του πρώτου ή του δεύτερου τριμήνου. Η προαγωγική ή απολυτήρια εξέταση γίνεται από 1 έως 10 Ιoυνίoυ ή από 1 έως 10 Σεπτεμβρίου στο σχολείο στο οποίο είχε εγγραφεί ο μαθητής πριν διακόψει τη φοίτηση. Αν δεν έχει προηγηθεί εγγραφή σε κανένα σχολείο, ο μαθητής υποβάλλει τα απαραίτητα δικαιολογητικά και η εξέταση γίνεται στο δημόσιο σχολείο στη σχολική περιφέρεια του oποίου διαμένει ο μαθητής, μετά από αίτηση που υποβάλλεται στον Διευθυντή ή στον Προϊστάμενο του σχολείου. Σε όλες τις περιπτώσεις για τη διεξαγωγή της εξέτασης ακολουθείται η διαδικασία που αναφέρεται στην παράγραφο 2 του παρόντος.

5. Όσοι έχουν συμπληρώσει το όριο ηλικίας της υποχρεωτικής φοίτησης και επιθυμούν να αποκτήσουν απολυτήριο δημοτικού σχολείου, υποβάλλονται σε γραπτή ή/και προφορική δοκιμασία. Οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων υποβάλλονται στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην οποία υπάγεται το σχολείο στη σχολική περιφέρεια του οποίου διαμένουν. Οι εξετάσεις διεξάγονται το πρώτο δεκαήμερο των μηνών Σεπτεμβρίου, Δεκεμβρίου, Φεβρουαρίου, Απριλίου και Ιουνίου. Ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης συγκεντρώνει τις αιτήσεις και με πράξη του ορίζει το σχολείο στο οποίο θα γίνουν οι εξετάσεις, ο Διευθυντής ή ο Προϊστάμενος του οποίου εκδίδει τον Τίτλο Σπουδών, αν οι ενδιαφερόμενοι επιτύχουν στις εξετάσεις. Για τη διεξαγωγή των εξετάσεων εφαρμόζεται η παρ. 2 του παρόντος. Τα πρακτικά των κατατακτήριων εξετάσεων και η ονομαστική κατάσταση των μαθητών στους οποίους χορηγήθηκε Τίτλος Σπουδών, αποστέλλονται στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Στην ίδια διαδικασία μπορούν να πάρουν μέρος και όσοι απώλεσαν τον Τίτλο Σπουδών τους και δεν είναι εφικτή η έκδοση Πιστοποιητικού Σπουδών.

Η παραγραφή των εγκλημάτων

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Διεθνής εμπορική διαιτησία - Τόμος Ι -Β έκδοση
send