logo-print

Άρθρο 4 - Προεδρικό Διάταγμα 86/2017 - Σχολεία - Σπουδαστές

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

11/08/2017

Κωδικοποιημένο
Σύχρονα και κρίσιμα θέματα της συνταγματικής νομολογίας του ελεγκτικού συνεδρίου

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Κληρονομικό Δίκαιο Στ έκδοση

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

1. Στη Σχολή λειτουργούν δύο επιμέρους Σχολεία, το Σχολείο Διοίκησης και Επιτελών Πολεμικού Ναυτικού (ΣΔΙΕΠΝ) και το Σχολείο Διοίκησης και Επιτελών Αξιωματικών Ειδικοτήτων (Ε) Πολεμικού Ναυτικού [ΣΔΙΕΠΝ (Ε)], με ξεχωριστούς κύκλους σπουδών.

2. Σχολείο Διοίκησης και Επιτελών Ναυτικού:

α. Στο ΣΔΙΕΠΝ φοιτούν υποχρεωτικά οι Αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού, ως καθορίζεται στην εκάστοτε οικεία απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας (ΥΕΘΑ), ενώ δύναται να φοιτά και περιορισμένος αριθμός Αξιωματικών των λοιπών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ), του Λιμενικού Σώματος / Ελληνικής Ακτοφυλακής (ΛΣ/ΕΛΑΚΤ) και των λοιπών Σωμάτων Ασφαλείας (Ελληνική Αστυνομία ΕΛ.ΑΣ. και Πυροσβεστικό Σώμα Π.Σ.) καθώς και αλλοδαποί Αξιωματικοί, κατά προτίμηση του αυτού βαθμού, ανάλογα με τις δυνατότητες που υπάρουν και όπως ορίζεται κάθε φορά από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού (ΓΕΝ). Επίσης με απόφαση του Ανώτατου Ναυτικού Συμβουλίου (ΑΝΣ) δύναται να συμμετέχουν και έτερες κατηγορίες Αξιωματικών ΠΝ.

β. Οι ειδικότεροι σκοποί του ΣΔΙΕΠΝ είναι ιδίως:

(1) Η βελτίωση της ικανότητας των σπουδαστών στην επιχειρησιακή σχεδίαση, οργάνωση και έλεγχο των ναυτικών επιχειρήσεων, καθώς επίσης και στην τακτική συγκρότηση, ανάπτυξη και χρησιμοποίηση των Ναυτικών Δυνάμεων και των μέσων υποστήριξης αυτών.

(2) Η προαγωγή της ικανότητας των σπουδαστών στην μελέτη, έρευνα, αξιολόγηση, εκπόνηση και παρουσίαση ολοκληρωμένων επιτελικών εργασιών με την εφαρμογή ενιαίων διαδικασιών και μεθόδων λήψης αποφάσεων.

(3) Η προαγωγή της ικανότητας των σπουδαστών για την διατύπωση εισηγήσεων και την λήψη αποφάσεων σε θέματα Επιχειρησιακής Σχεδίασης, Διοίκησης και Ελέγχου Ναυτικών Επιχειρήσεων καθώς και για την εκτέλεση διευθυντικών καθηκόντων.

(4) Η προαγωγή της ικανότητας των σπουδαστών στην σχεδίαση, έλεγχο, διεύθυνση και εκτέλεση ναυτικών επιχειρήσεων μέσω της σχεδίασης και διεξαγωγής πολεμικών παιγνίων.

(5) Η βελτίωση των γνώσεων των σπουδαστών επί των αρχών και των σύγχρονων αντιλήψεων οργάνωσης και διοίκησης.

(6) Η ενημέρωσή τους επί του θεσμικού πλαισίου, της οργάνωσης και των τηρουμένων διαδικασιών των πολιτικοστρατιωτικών συμμαχιών στις οποίες συμμετέχει η χώρα μας.

(7) Η πληρέστερη κατανόηση των συσχετισμών ισχύος στο διεθνές περιβάλλον μέσω της ενημέρωσης επί θεμάτων που αφορούν σε Διεθνείς Σχέσεις, Διεθνείς Οργανισμούς και Συμμαχίες, καθώς και των συνεπειών αυτών ως προς τη Στρατηγική εκμετάλλευση Ναυτικών Δυνάμεων.

(8) Η ενημέρωσή τους επί εθνικών θεμάτων καθώς και θεμάτων που επηρεάζουν την άμυνα της χώρας.

(9) Η εισαγωγή στη στρατηγική και η κατανόηση της σημασίας και του ρόλου της θαλάσσιας ισχύος και της ναυτικής στρατηγικής.

(10) Η εισαγωγή σε θέματα πολιτικής εθνικής άμυνας και ασφάλειας και των παραγόντων που την επηρεάζουν καθώς και επί θεμάτων πολιτικής άμυνας, Παλλαϊκής Άμυνας - Πολιτικής Σχεδίασης Έκτακτης Ανάγκης (ΠΑΜ-ΠΣΕΑ).

(11) Η εξέταση του τρόπου με τον οποίο τα εθνικά συμφέροντα και οι στόχοι εθνικής άμυνας, επηρεάζουν τις επιλογές για τη βέλτιστη δομή των ναυτικών δυνάμεων.

(12) Η ενημέρωση επί των νέων τεχνολογικών και επιστημονικών εξελίξεων που σχετίζονται με τις Ένοπλες Δυνάμεις.

(13) Η ενημέρωση επί των διαδικασιών των σχετικών με την κατανομή των εθνικών πόρων στις Ένοπλες Δυνάμεις και την πρόσκτηση αμυντικού υλικού.

(14) Η ενημέρωση επί θεμάτων διαχείρισης διατιθέμενων πόρων για την υλοποίηση της αποστολής του ΠΝ.

(15) Η παρουσίαση μεθόδων διαχείρισης πόρων για την διατήρηση ή/ και προαγωγή των Επιχειρησιακών Ικανοτήτων του ΠΝ.

(16) Η συμπλήρωση της θεωρητικής εκπαίδευσης με την εκτέλεση εκπαιδευτικών ταξιδιών και επισκέψεων κυρίως σε μεγάλους σχηματισμούς των Ενόπλων Δυνάμεων, σε Υπουργεία, δημόσιους οργανισμούς και υπηρεσίες, στρατηγικής σημασίας χώρους (αμυντικές περιοχές, βιομηχανίες, μεγάλες ενεργειακές μονάδες), ιδρύματα μελετών, πολιτιστικά ιδρύματα.

3. Σχολείο Διοίκησης και Επιτελών Αξιωματικών Ειδικοτήτων (Ε) Πολεμικού Ναυτικού:

α. Στο ΣΔΙΕΠΝ (Ε) φοιτούν υποχρεωτικά οι Αξιωματικοί  (Ε) του Πολεμικού Ναυτικού, ως καθορίζεται στην εκάστοτε απόφαση του ΥΕΘΑ, ενώ δύναται να φοιτά και περιορισμένος αριθμός Αξιωματικών (Ε) ΛΣ/ΕΛΑΚΤ, κατά προτίμηση του αυτού βαθμού, ανάλογα με τις δυνατότητες που υπάρχουν και όπως ορίζεται κάθε φορά από το ΓΕΝ.

β. Οι ειδικότεροι σκοποί του ΣΔΙΕΠΝ (Ε) είναι ιδίως:

(1) Η προαγωγή της ικανότητας των σπουδαστών στην έρευνα, συλλογή στοιχείων, αξιολόγηση, συγγραφή και παρουσίαση ολοκληρωμένων επιτελικών εργασιών.

(2) Η βελτίωση της ικανότητος των σπουδαστών στην διατύπωση εισηγήσεων και στην διαδικασία λήψης αποφάσεων.

(3) Η ενημέρωση των σπουδαστών επί των αρχών και των συγχρόνων αντιλήψεων οργάνωσης και διοίκησης.

(4) Η πληρέστερη κατανόηση των συσχετισμών ισχύος σε παγκόσμια κλίμακα μέσω της ενημέρωσής τους και ανάλυσης θεμάτων που αφορούν σε Διεθνείς Σχέσεις, Διεθνείς Οργανισμούς και Συμμαχίες.

(5) Η ενημέρωση επί εθνικών θεμάτων ως και θεμάτων που επηρεάζουν την άμυνα της χώρας.

(6) Η εισαγωγή στη στρατηγική και η κατανόηση της σημασίας και του ρόλου της θαλάσσιας ισχύος.

(7) Η ενημέρωση επί της θεσμικής και οργανωτικής λειτουργίας των Κλάδων του ΠΝ και της λειτουργίας εν γένει σημαντικών τομέων των Ενόπλων Δυνάμεων.

(8) Η ενημέρωση επί θεμάτων πολιτικής Εθνικής Άμυνας και των παραγόντων που την επηρεάζουν καθώς και επί θεμάτων πολιτικής άμυνας (ΠΑΜ-ΠΣΕΑ).

Κώδικας Ποινικής Δικονομίας ΙΙ
Ο δικαστικός έλεγχος της δράσης των ανεξάρτητων αρχών

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

send