logo-print

Άρθρο 4 - Απόφαση ΔΔΘΕΚΑ 1122298 ΕΞ 2017 Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων - Προϋποθέσεις χορήγησης της άδειας

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

23/08/2017

Κωδικοποιημένο
H ένωση δικαίου

ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΡΜΑΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

H ένωση δικαίου

ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΡΜΑΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

1. Για την εφαρμογή του καθεστώτος του ειδικού προορισμού και την παραμονή των εμπορευμάτων σε τελωνειακή επιτήρηση απαιτείται άδεια.

α) Για τη χορήγηση της εν λόγω άδειας υποβάλλεται, από τον ενδιαφερόμενο, η προβλεπόμενη από το Παράρτημα Α του κατ’ εξουσιοδότηση Κανονισμού αίτηση στην αρμόδια, κατά τα οριζόμενα στην παράγραφο 1 του άρθρου 3 της παρούσας, Τελωνειακή Αρχή, η οποία κάνει, σε πρώτο στάδιο, αποδεκτή ή μη αποδεκτή την αίτηση σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 22 του Ενωσιακού Τελωνειακού Κώδικα, το άρθρο 11 του κατ’ εξουσιοδότηση Κανονισμού και το άρθρο 12 του Εκτελεστικού Κανονισμού.

β) Σε εξαιρετικές περιπτώσεις οι τελωνειακές αρχές επιτρέπουν η διασάφηση θέσης σε ελεύθερη κυκλοφορία, να αποτελεί και αίτηση για χορήγηση άδειας, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 163 του κατ’ εξουσιοδότηση Κανονισμού. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, σύμφωνα με την παράγραφο 1β) του άρθρου 163 του κατ’ εξουσιοδότηση Κανονισμού, ο αιτών θα πρέπει να θέσει το σύνολο των εμπορευμάτων στον προβλεπόμενο ειδικό προορισμό.

2. Άδεια ειδικού προορισμού μπορεί να χορηγηθεί σε κάθε πρόσωπο εγκατεστημένο στην Ένωση, με την επιφύλαξη του άρθρου 161 του κατ’ εξουσιοδότηση Κανονισμού, που πληροί τις αναγκαίες προϋποθέσεις, που ορίζονται ειδικότερα στο άρθρο 211 του Ενωσιακού Τελωνειακού Κώδικα, υπό τον όρο ότι εξασφαλίζεται αποτελεσματική τελωνειακή επιτήρηση.

Άδεια χορηγείται:

• σε δικαιούχο πρόσωπο εφόσον αναλάβει την υποχρέωση να χρησιμοποιήσει τα εμπορεύματα για τους σκοπούς που προβλέπονται για την απαλλαγή από δασμούς ή την επιβολή μειωμένου δασμολογικού συντελεστή

• σε δικαιούχο πρόσωπο εφόσον αναλάβει να μεταβιβάσει την υποχρέωση που αναφέρεται στο παραπάνω εδάφιο σε άλλο πρόσωπο τηρουμένων των προϋποθέσεων που ορίζουν οι τελωνειακές αρχές.

Ο κάτοχος της άδειας δεν είναι απαραίτητο να είναι και κάτοχος των εμπορευμάτων.

3. Στην αίτηση επισυνάπτονται τα ακόλουθα υποστηρικτικά έγγραφα:

α) Υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του ν. 1599/86 σε συνδυασμό με την Α.Υ.Ο 1068985/900/ΤκΕΦ/12.7.2001, με την οποία ο αιτών αναλαμβάνει την ευθύνη τήρησης των ισχυουσών διατάξεων που διέπουν το καθεστώς, καθώς και την υποχρέωση ενημέρωσης των Τελωνειακών αρχών για κάθε αλλαγή των στοιχείων της αίτησης ή της κατάστασης των εμπορευμάτων.

β) καταστατικό και άδεια λειτουργίας της επιχείρησης από το Υπουργείο Ανάπτυξης και εφόσον πρόκειται για εταιρεία του ν.89/67 βεβαίωση για το νόμιμο εκπρόσωπο από το Υ.Ε.Ν.

γ) εφόσον πρόκειται για ναυτιλιακή εταιρεία κατάσταση των πλοίων που διαχειρίζεται,

δ) φορολογική ενημερότητα της εταιρείας,

ε) τα προβλεπόμενα βιβλία και στοιχεία που προβλέπονται από τις ισχύουσες φορολογικές διατάξεις.

4. Η αρμόδια τελωνειακή αρχή, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις της παραγράφου 2, εκδίδει την προβλεπόμενη από το Παράρτημα Α του κατ’ εξουσιοδότηση Κανονισμού άδεια, σύμφωνα με το δεύτερο εδάφιο της παραγράφου 1 του άρθρου 171 του κατ’ εξουσιοδότηση Κανονισμού. Σε αντίθετη περίπτωση, η αίτηση απορρίπτεται και παρέχεται στον αιτούντα η δυνατότητα άσκησης του δικαιώματος ακρόασης σύμφωνα με την παράγραφο 6 του άρθρου 22 του Ενωσιακού Τελωνειακού Κώδικα, το άρθρο 8 του κατ’ εξουσιοδότηση Κανονισμού και το άρθρο 8 του εκτελεστικού κανονισμού.

5. Εάν η αίτηση αφορά περισσότερα του ενός κράτη-μέλη, εκδίδεται άδεια με ισχύ σε περισσότερα του ενός κράτη- μέλη. Πριν από τη λήψη της απόφασης πραγματοποιείται διαβούλευση μεταξύ των τελωνειακών διοικήσεων των εμπλεκόμενων κρατών-μελών για τις περιπτώσεις που προβλέπονται και σύμφωνα με τις διαδικασίες που τίθενται στα άρθρα 260-261 του εκτελεστικού κανονισμού

Ενοχικό Δίκαιο Ειδικό Μέρος
Κλινικές δοκιμές φαρμάκων - Συμβάσεις ευθύνη και ειδικά ζητήματα Αστικού Δικαίου

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΣΚΟΥΤΕΛΗ

Κλινικές δοκιμές φαρμάκων - Συμβάσεις ευθύνη και ειδικά ζητήματα Αστικού Δικαίου