logo-print

Άρθρο 5 - Προεδρικό Διάταγμα 1/2017 - Επιλογή - Τοποθέτηση Προϊσταμένων Υπηρεσιακών Μονάδων

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

17/01/2017

Κωδικοποιημένο
Πολιτειολογία
Σύχρονα και κρίσιμα θέματα της συνταγματικής νομολογίας του ελεγκτικού συνεδρίου

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

1. Τις θέσεις των Προϊσταμένων των υπηρεσιακών μονάδων της Ε.Υ.Π. καταλαμβάνει το προσωπικό της Ε.Υ.Π., σύμφωνα με όσα ορίζονται στον εκάστοτε ισχύοντα Εσωτερικό Κανονισμό και τον συνημμένο σε αυτόν Πίνακα Σύνθεσης και Κατανομής του Προσωπικού αυτής.

2. Επιλογή - Τοποθέτηση

α) Από το πολιτικό προσωπικό:

αα) Οι Προϊστάμενοι Διευθύνσεων, Υποδιευθύνσεων, Αυτοτελών Τμημάτων, οι Διοικητές και Υποδιοικητές Μονάδων, οι Προϊστάμενοι Γραμματειών του Διοικητή και των Υποδιοικητών, οι Προϊστάμενοι Αυτοτελών Γραφείων, καθώς και οι Προϊστάμενοι των Κλιμακίων ορίζονται με απόφαση του Διοικητή της Ε.Υ.Π. για τρία (3) έτη.

ββ) Οι Προϊστάμενοι Τμημάτων επιλέγονται με απόφαση του Υπηρεσιακού Συμβουλίου των Πολιτικών Υπαλλήλων της Ε.Υ.Π. και τοποθετούνται με απόφαση του Διοικητή για δύο (2) έτη.

γγ) Για την επιλογή Προϊσταμένου Τμήματος, προκηρύσσεται η προς πλήρωση θέση, με μέριμνα της Διεύθυνσης Διοικητικής Υποστήριξης και Ανθρωπίνων Πόρων και καλούνται οι ενδιαφερόμενοι υπάλληλοι να υποβάλουν εντός είκοσι (20) ημερών σχετική αίτηση. Στις περιπτώσεις που δεν υφίσταται ενδιαφέρον για την κατάληψη θέσης, το Υπηρεσιακό Συμβούλιο δεν κωλύεται να επιλέξει προς τοποθέτηση και υπάλληλο που δεν υπέβαλε αίτηση εκτιμώντας τις υπηρεσιακές ανάγκες.

Αν κενωθεί ή συσταθεί θέση Προϊσταμένου Τμήματος, επιλέγεται και τοποθετείται νέος Προϊστάμενος σε εύλογο χρονικό διάστημα από την κένωση ή σύσταση των αντίστοιχων θέσεων.

δδ) Ως Προϊστάμενοι Διευθύνσεων ή Υποδιευθύνσεων ή αντίστοιχου επιπέδου υπηρεσιακών μονάδων ορίζονται υπάλληλοι Κατηγορίας ΠΕ με βαθμό Α΄, οι οποίοι έχουν διατελέσει για δύο (2) και πλέον έτη Προϊστάμενοι υπηρεσιακής μονάδας επιπέδου τουλάχιστον Τμήματος.

Σε περίπτωση που Προϊστάμενος Διεύθυνσης ή Υποδιεύθυνσης δεν ορισθεί ως Προϊστάμενος για δεύτερη φορά, αυτός καταλαμβάνει αυτοδικαίως θέση Προϊσταμένου Τμήματος για την οποία προβλέπεται η Κατηγορία, ο Κλάδος ή/και η Ειδικότητα του.

εε) Ως Προϊστάμενοι των λοιπών υπηρεσιακών μονάδων επιλέγονται και τοποθετούνται υπάλληλοι των Κατηγοριών ΠΕ ή TE ή ΔΕ με βαθμό Α΄ ή Β΄, ανεξάρτητα από το χρόνο που κατέχουν το βαθμό αυτό.

Όπου στον Εσωτερικό Κανονισμό και τον συνημμένο σε αυτόν Πίνακα Σύνθεσης και Κατανομής του Προσωπικού επιτρέπεται η τοποθέτηση Προϊσταμένου Κατηγορίας που έπεται κατά το προβάδισμα δεν ισχύει το προβάδισμα των Κατηγοριών.

στστ) Κατά τη διαδικασία επιλογής όλων των προαναφερθέντων υπαλλήλων λαμβάνονται υπόψη τα στοιχεία του προσωπικού τους μητρώου, από τα οποία εκτιμώνται, ιδίως, η εμπειρία, η άρτια επαγγελματική κατάρτιση και οι επιστημονικές γνώσεις (τίτλοι σπουδών και εκπαίδευσης ή μετεκπαίδευσης εντός ή εκτός Ε.Υ.Π.), η δραστηριότητα στην Υπηρεσία, η ικανότητα ανάληψης πρωτοβουλιών και ευθυνών, η ευχέρεια προγραμματισμού και συντονισμού, καθώς και η ικανότητα συνεργασίας για την επίτευξη στόχων.

ζζ) Στους Προϊσταμένους υπηρεσιακών μονάδων καταβάλλεται, για όσο χρόνο ασκούν τα καθήκοντα τους, μηνιαίο επίδομα θέσης ευθύνης, σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις.

β) Όπου από τον Εσωτερικό Κανονισμό και τον προσαρτημένο σ" αυτόν Πίνακα Σύνθεσης και Κατανομής του Προσωπικού προβλέπεται τις θέσεις Προϊσταμένων Οργανικών Μονάδων της Υπηρεσίας να καταλαμβάνει προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων (Ε.Δ.) ή της Ελληνικής Αστυνομίας (ΕΛ.ΑΣ.) ή του Λιμενικού Σώματος -

Ελληνικής Ακτοφυλακής (Λ.Σ. - ΕΛ.ΑΚΤ.) ή του Πυροσβεστικού Σώματος (Π.Σ.), αυτό επιλέγεται και τοποθετείται με απόφαση του Διοικητή της Ε.Υ.Π., εφόσον έχει υπηρετήσει τουλάχιστον επί μία πενταετία σε υπηρεσίες συναφούς κατά το δυνατόν αντικειμένου και κατέχει τουλάχιστον το βαθμό του Λοχαγού ή του Υποπλοιάρχου ή του Υποσμηναγού ή του Αστυνόμου Β΄ ή του Πυραγού αντίστοιχα.

3. Μετακίνηση Προϊσταμένου Τμήματος επιτρέπεται μόνο σε αντίστοιχη θέση.

4. Οι Προϊστάμενοι των υπηρεσιακών μονάδων της Ε.Υ.Π. μπορεί να απαλλαγούν από τα καθήκοντα τους οποτεδήποτε, με απόφαση του Διοικητή, για σοβαρό λόγο αναγόμενο στην άσκηση των υπηρεσιακών τους καθηκόντων.

Ερμηνεία Υπαλληλικού Κώδικα - Κατ

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΥΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΑΝΔΡΟΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΜΑΡΙΑ ΑΝΔΡΟΝΟΠΟΥΛΟΥ
 

ΕΣΔΑ Κατ΄άρθρο ερμηνεία

ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΡΜΑΣ
ΞΕΝΟΦΩΝ ΚΟΝΤΙΑΔΗΣ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ