logo-print

Άρθρο 14 - Υπουργική Απόφαση Α4β/Γ.Π./οικ.63439/18.8.2017 - Ανάκληση Άδειας Λειτουργίας χωρίς Προδικασία - Κυρώσεις

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

25/08/2017

Η Διαμεσολάβηση
O τόπος παροχής - Συμβολές Αστικού Δικαίου Νο 11

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΟΧΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

1. Ο Υπουργός Υγείας δύναται να επιβάλει την ανάκληση των αδειών ίδρυσης και λειτουργίας Μονάδας Ψυχικής Υγείας, χωρίς την προδικασία του προηγούμενου άρθρου, σε περιπτώσεις που επιβάλλεται από επιτακτικό δημόσιο συμφέρον ή σε περιπτώσεις που σημειώνονται σοβαρές υστερήσεις στην αποτελεσματικότητα και την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και την προστασία των δικαιωμάτων των ωφελούμενων. Στις περιπτώσεις αυτές ενδεικτικά υπάγονται τα ακόλουθα:

α. σοβαρές παραβιάσεις των δικαιωμάτων των ωφελούμενων από τις Μ.Ψ.Υ. ατόμων, σύμφωνα με τη Σύμβαση των Δικαιωμάτων των Ατόμων με αναπηρία του Ο.Η.Ε. και του λοιπού σχετικού θεσμικού πλαισίου,

β. σοβαρή υστέρηση ως προς την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών, σύμφωνα με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο και εκθέσεις αρμόδιων εθνικών και διεθνών οργάνων,

γ. μεγάλη υστέρηση στην επίτευξη στόχων που έχουν τεθεί από το εποπτεύον υπουργείο και στην αποτελεσματικότητα και αποδοτικότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών,

δ. κατάχρηση του δημόσιου χρήματος και κακοδιαχείριση της καταβληθείσας από το εποπτεύον υπουργείο ή Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα επιχορήγησης,

ε. διακινδύνευση της περιουσίας των ωφελούμενων ατόμων.

2. Στις περιπτώσεις της παρ. 1, η Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας του Υπουργείου Υγείας προβαίνει άμεσα στις ενέργειες που περιγράφονται στις παρ. 2-3 του άρθρου 13.

3. Στις περιπτώσεις που υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ή διαπιστώσεις παραβίασης του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου, οι οποίες αποτυπώνονται σε πορίσματα των αρμόδιων ελεγκτικών οργάνων και από τις οποίες προκύπτει κίνδυνος της υγείας των ωφελούμενων ή κακοποίησή τους, ο Υπουργός Υγείας, μετά από εισήγηση της Διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας, προβαίνει σε άμεση ανάκληση των αδειών ίδρυσης και λειτουργίας της μονάδας και είτε προβαίνει στην προσωρινή ανάθεση της μονάδας σε ΝΠΙΔ μη-κερδοσκοπικού χαρακτήρα που αναπτύσσει Μονάδες Ψυχικής Υγείας στον ίδιο ή όμορο Το.Ψ.Υ. και σε εξαιρετικές περιπτώσεις στην ΑΕΜΥ ΑΕ, λαμβανομένου υπόψη του επείγοντος χαρακτήρα της προσωρινής ανάθεσης, είτε προβαίνει στην μεταφορά των ωφελούμενων που περιθάλπονται σε ανάλογη μονάδα. Η προσωρινή ανάθεση σε άλλο φορέα είναι διάρκειας ενός (1) έτους ως την ολοκλήρωση της διαδικασίας του Κεφαλαίου Α΄ και στην περίπτωση μη περαίωσης της διαδικασίας αυτής δύναται να παρατείνεται, μετά από αιτιολόγηση.

4. Οι αποφάσεις ανάκλησης των αδειών ίδρυσης και λειτουργίας της Μονάδας της προηγούμενης παραγράφου, εκτελούνται από έναν υπάλληλο της Διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας ή έναν υπάλληλο της οικείας Υ.ΠΕ., που ορίζεται ειδικά προς τούτο, ο οποίος εποπτεύει τη διαδικασία προσωρινής ανάθεσης της μονάδας στο νέο φορέα. Κατά τη διαδικασία αυτή οφείλουν να παρίστανται κατ' ελάχιστον ο Επιστημονικά Υπεύθυνος και ο διοικητικός υπάλληλος των εμπλεκόμενων φορέων, καθώς και οι νόμιμοι εκπρόσωποι ή διαχειριστές του υφιστάμενου τις κυρώσεις φορέα.

5. Στην περίπτωση που ο φορέας δεν συνεργάζεται με την περιγραφείσα στην προηγούμενη παράγραφο διαδικασία, συντάσσεται έκθεση από τον αρμόδιο υπάλληλο της διεύθυνσης του υπουργείου ή της Υ.ΠΕ. Ακολούθως, οι αποφάσεις ανάκλησης εκτελούνται από την αστυνομική αρχή, παρουσία υπαλλήλου του Υπουργείου Υγείας, που ορίζεται ειδικά προς τούτο και με επιμέλεια της κατά τόπον αρμόδιας Εισαγγελίας Πρωτοδικών, προς την οποία κοινοποιείται αντίγραφο της απόφασης ανάκλησης της άδειας ίδρυσης και λειτουργίας. Με την ολοκλήρωση της εκτέλεσης συντάσσεται έγγραφο από τα όργανα εκτέλεσης που κοινοποιείται προς την ως άνω εισαγγελική αρχή και το Υπουργείο Υγείας.

6. Στις περιπτώσεις που επιβάλλεται από το Υπουργείο Υγείας ως κύρωση αφαίρεση της άδειας ίδρυσης και λειτουργίας Μονάδας Ψυχικής Υγείας, απαγορεύεται η χορήγηση νέας άδειας για ίδρυση και λειτουργία Μονάδας Ψυχικής Υγείας στον φορέα και επιβάλλονται οικονομικές κυρώσεις σύμφωνα με τα οριζόμενα στα άρθρα 20 και 21 του π.δ. 247/1991.

Η απόδειξη στην ποινική δίκη

Άγγελος Ι. Κωνσταντινίδης

 

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Διοικητικό Δικονομικό Δίκαιο