logo-print

Άρθρο 10 - ΠΟΛ. 1129/23.8.2017 - Αποτέλεσμα της ΔΑΔ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

30/08/2017

Διεθνής Εμπορική Διαιτησία Τόμος ΙΙ
ΕΣΔΑ Κατ΄άρθρο ερμηνεία

ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΡΜΑΣ
ΞΕΝΟΦΩΝ ΚΟΝΤΙΑΔΗΣ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

1. Η συμφωνία μεταξύ των Συμβαλλόμενων Κρατών για την εξάλειψη της διπλής φορολογίας μπορεί να επιτευχθεί είτε με τη μορφή ανταλλαγής επιστολών μεταξύ των αρμοδίων αρχών των Συμβαλλόμενων Κρατών, και μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ή με τη μορφή ενός κοινού εγγράφου, υπογεγραμμένου από τις αρμόδιες αρχές τους. Το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων της ΔΑΔ υποβάλλεται στον Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. προς έγκριση.

2. Σε κάθε περίπτωση (επίτευξη συμφωνίας ή μη), η αρμόδια αρχή ενημερώνει με συστημένη επιστολή ή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τον αιτούντα για το αποτέλεσμα της ΔΑΔ, εντός μηνός από την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

3. Σε περίπτωση επίτευξης Συμφωνίας Αμοιβαίου Διακανονισμού (στο εξής ΣΑΔ) μεταξύ των αρμοδίων αρχών των Συμβαλλομένων Κρατών, ο αιτών ή ο νόμιμος εκπρόσωπος του, ο οποίος θα πρέπει να είναι ειδικά εξουσιοδοτημένος, καλείται να παραστεί σε συνάντηση με την ΔΕΛ, προκειμένου να συναινέσει ή όχι με το αποτέλεσμα της ΣΑΔ, εντός εξήντα (60) ημερών από την κοινοποίηση.

4. Εάν ο αιτών αποδεχθεί τη ΣΑΔ, συντάσσεται και υπογράφεται από τον αιτούντα και την αρμόδια αρχή Πρακτικό Αποδοχής της ΣΑΔ. Εάν ο αιτών δεν αποδεχθεί τη ΣΑΔ ή εάν δεν παραστεί κατά τη συνάντηση που έχει οριστεί, συντάσσεται Πρακτικό Απόρριψης της ΣΑΔ. Εν μέρει αποδοχή της ΣΑΔ από τον αιτούντα δεν είναι εφικτή, εκτός εάν τα Συμβαλλόμενα Κράτη έχουν συμφωνήσει, από κοινού, μία τέτοια μερική αποδοχή.

5. Σε περίπτωση αποδοχής από τον αιτούντα της ΣΑΔ, εάν έχουν ασκηθεί ένδικα βοηθήματα ενώπιον ελληνικού δικαστηρίου, ο αιτών πρέπει να υποβάλει υπεύθυνη δήλωση ότι θα προσκομίσει, πριν την έκδοση της Απόφασης αμοιβαίου διακανονισμού του άρθρου 11 της παρούσας, επίσημο αντίγραφο της κατατεθείσας στη Γραμματεία του Δικαστηρίου έγγραφης δήλωσης παραίτησης από το δικόγραφο και το δικαίωμα της προσφυγής για τα ζητήματα τα οποία επιλύονται με τη ΣΑΔ, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 143 του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας, ακόμα και στις περιπτώσεις που το αίτημα έχει υποβληθεί σε αλλοδαπή φορολογική αρχή.

6. Κατόπιν της αποδοχής ή απόρριψης από τον αιτούντα της ΣΑΔ, η ΔΕΛ ενημερώνει την αλλοδαπή αρμόδια αρχή. Σε περίπτωση αποδοχής, ανταλλάσσονται τα τελικά επιβεβαιωτικά έγγραφα.

7.α. Σε περίπτωση που για οποιονδήποτε λόγο τα Συμβαλλόμενα Κράτη δεν καταλήξουν σε συμφωνία εντός της προβλεπόμενης, από το άρθρο 7 παρ. 1 της Σύμβασης Διαιτησίας, διετούς προθεσμίας, ακολουθεί το στάδιο της διαιτησίας. Οι αρμόδιες αρχές των εμπλεκόμενων κρατών υποχρεούνται να συστήσουν μια Συμβουλευτική Επιτροπή, η οποία θα είναι αρμόδια να γνωμοδοτήσει σχετικά με τον τρόπο εξάλειψης της διπλής φορολογίας, σύμφωνα με το άρθρο 9 της Σύμβασης Διαιτησίας. Η σύσταση της Συμβουλευτικής Επιτροπής δεν είναι δυνατή εάν δεν προσκομισθεί από τον φορολογούμενο επίσημο αντίγραφο της κατατεθείσας στη Γραμματεία του Δικαστηρίου έγγραφης δήλωσης παραίτησης από το δικόγραφο και το δικαίωμα της προσφυγής, για τα ζητήματα τα οποία παραπέμπονται στη Συμβουλευτική Επιτροπή, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 143 του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας, ακόμα και στις περιπτώσεις που το αίτημα έχει υποβληθεί σε αλλοδαπή φορολογική αρχή (άρθρο 7 παρ. 3 Σύμβασης).

β. Η διετής περίοδος αρχίζει την μεταγενέστερη των ακόλουθων ημερομηνιών:

i) της ημερομηνίας κοινοποίησης της πράξης προσδιορισμού του φόρου, η οποία οδήγησε στη διόρθωση,

ii) της ημερομηνίας παραλαβής από την αρμόδια αρχή της αίτησης και των ελάχιστων απαιτούμενων στοιχείων, σύμφωνα με το άρθρο 4 της παρούσας.

Η διετής προθεσμία μπορεί να παραταθεί ύστερα από συμφωνία των αρμόδιων αρχών και των εμπλεκόμενων επιχειρήσεων. Η υποχρέωση των αρμοδίων αρχών για σύγκληση της συμβουλευτικής επιτροπής δεν ισχύει, σε περίπτωση που το εθνικό τους δίκαιο δεν επιτρέπει την παρέκκλιση των διοικητικών αρχών από τις δικαστικές αποφάσεις.

8. Οποιαδήποτε συμφωνία επιτευχθεί, εφαρμόζεται ανεξάρτητα από τις προθεσμίες που προβλέπονται από το εθνικό δίκαιο των συμβαλλομένων Κρατών (άρθρο 6 παρ. 2 της Σύμβασης).

Ερμηνεία κατ΄ άρθρo του ΚΝ 489/1976 περί υποχρεωτικής ασφαλίσεως της εξ ατυχημάτων αυτοκινήτων αστικής ευθύνης"

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΟΧΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ

Η αστική ευθύνη του οδικού μεταφορέα κατά τη CMR
send