logo-print

Άρθρο 3 - Υπουργική Απόφαση 153348/Ζ1/15.9.2017 - Εκλογικά τμήματα και Εφορευτικές επιτροπές

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

15/09/2017

Δικαστικός Έλεγχος της Συνταγματικότητας των Νόμων και Ερμηνεία του Συντάγματος

Ευάγγελος Βενιζέλος

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Το δίκαιο της ψηφιακής οικονομίας

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΉΣ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΉΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & ΔΙΚΑΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΓΓΛΕΖΑΚΗΣ

1. Η Κ.Ε.Ε. εκτελεί χρέη εφορευτικής επιτροπής όταν οι εκλογές διενεργούνται σε ένα εκλογικό τμήμα. Με εξαίρεση την εκλογή για την ανάδειξη Διευθυντή Τομέα, η οποία διενεργείται σε ένα εκλογικό τμήμα από την οικεία Εφορευτική Επιτροπή, με απόφαση της Κ.Ε.Ε. μπορεί να προβλέπεται ότι οι εκλογές διενεργούνται σε περισσότερα εκλογικά τμήματα. Στην περίπτωση αυτή, η Κ.Ε.Ε. ορίζει τριμελή εφορευτική επιτροπή από μέλη Δ.Ε.Π. όλων των βαθμίδων του οικείου ιδρύματος ή της οικείας ακαδημαϊκής μονάδας, για κάθε εκλογικό τμήμα. Τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών που προβλέπονται στο προηγούμενο εδάφιο αναπληρώνονται από ισάριθμα αναπληρωματικά μέλη. Τα τακτικά και τα αναπληρωματικά μέλη των επιτροπών αυτών ορίζονται ύστερα από κλήρωση, η οποία διενεργείται από την Κ.Ε.Ε.. Η κλήρωση, κατά την οποία μπορούν να παρίστανται οι υποψήφιοι και οι αντιπρόσωποι τους, διενεργείται μεταξύ των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους. Για την ανάδειξη του προέδρου κάθε εφορευτικής επιτροπής διεξάγεται κλήρωση μεταξύ των μελών της. Αν η ψηφοφορία επαναληφθεί, οι εκλογές διεξάγονται με τα ίδια μέλη των εφορευτικών επιτροπών.

2. Όσοι ορίστηκαν μέλη εφορευτικών επιτροπών, ειδοποιούνται με απόδειξη για τον ορισμό τους με επιμέλεια του οργάνου που τους όρισε. Τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών είναι υποχρεωμένα να εκτελούν τα καθήκοντα τους ανεξαρτήτως αν ειδοποιήθηκαν εγκαίρως.

Αν τα μέλη απουσιάζουν ή κωλύονται για οποιοδήποτε λόγο, αναπληρώνονται από τα αναπληρωματικά μέλη. Αν η αναπλήρωση είναι αδύνατη, η εκλογή διεξάγεται μόνο από τα παρόντα μέλη των εφορευτικών επιτροπών, με την προϋπόθεση ότι είναι τουλάχιστον δύο. Σε περίπτωση που παρίσταται ένα μόνο μέλος της εφορευτικής επιτροπής, τότε το μέλος αυτό διορίζει τυχαία, ως μέλη της επιτροπής δύο και σε περίπτωση αδυναμίας έναν από τους εκλογείς του εκλογικού τμήματος, οι οποίοι υποχρεούνται να εκτελούν τα καθήκοντά τους.

3. Οι εφορευτικές επιτροπές διενεργούν την ψηφοφορία και ευθύνονται για την τοποθέτηση της κάλπης και τη διαμόρφωση του κατάλληλου χώρου για τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας, μία ημέρα πριν από αυτήν, σε συνεργασία με την αρμόδια υπηρεσία τεχνικής υποστήριξης του οικείου Α.Ε.Ι.

Η ευθύνη του εκχωρητή απαίτησης κατά τα άρθρα 467-468 ΑΚ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΓΕΩΡΓΑΚΗ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΟΧΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Εργατικό Ποινικό Δίκαιο