logo-print

Άρθρο 6 - Υπουργική Απόφαση 153348/Ζ1/15.9.2017 - Λήξη ψηφοφορίας - Καταμέτρηση και διαλογή ψήφων - Ακυρότητες ψηφοδελτίων

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

15/09/2017

Αθέτηση ρήτρας παρεκτάσεως αποκλειστικής διεθνούς δικαιοδοσίας και αποζημιωτική ευθύνη - Σειρά Μελέτες ΕΡΜΕΚ Νο 8

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ

Σύχρονα και κρίσιμα θέματα της συνταγματικής νομολογίας του ελεγκτικού συνεδρίου

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

1. Όταν παρέλθει ο ορισθείς χρόνος διεξαγωγής της ψηφοφορίας, ο πρόεδρος της εφορευτικής επιτροπής κηρύσσει τη λήξη της. Ακολούθως οι πόρτες κλείνουν, αποσφραγίζονται και ανοίγουν οι κάλπες και αριθμούνται οι φάκελοι ανά κάλπη και ανά χρώμα. Στη συνέχεια, ανοίγονται οι φάκελοι ανά χρώμα και αριθμούνται ενιαία τα ψηφοδέλτια κάθε ομάδας εκλεκτόρων με τη χρήση διαδοχικών ακέραιων αριθμών, ελέγχεται η εγκυρότητα τους και μονογράφονται από τον πρόεδρο της εφορευτικής επιτροπής, ο οποίος αναγράφει σε κάθε ψηφοδέλτιο το διακριτικό τίτλο του εκλογικού τμήματος.

2. Αν κατά το άνοιγμα της κάλπης και την καταμέτρηση των σφραγισμένων φακέλων που βρίσκονται σε αυτήν προκύψει διαφορά μεταξύ του αριθμού των φακέλων και του αριθμού των ψηφισάντων, επαναλαμβάνεται η αρίθμηση. Οι φάκελοι που δεν φέρουν σφραγίδα και μονογραφή του προέδρου της εφορευτικής επιτροπής αφαιρούνται. Αν ο αριθμός των σφραγισμένων και μονογεγραμμένων φακέλων είναι μεγαλύτερος από τον αριθμό των ψηφισάντων, τοποθετούνται πάλι στην κάλπη όλοι οι φάκελοι του αντίστοιχου χρώματος και αφαιρούνται τυχαία τόσοι φάκελοι όσοι είναι και οι φάκελοι που πλεονάζουν.

3 Μετά το πέρας της καταμέτρησης, η εφορευτική επιτροπή κάθε εκλογικού τμήματος συντάσσει πρακτικό (πρακτικό καταμέτρησης ψηφοδελτίων εκλογικού τμήματος), αντίγραφο του οποίου παραδίδεται στους υποψηφίους, τους αντιπροσώπους των υποψηφίων ή τους αναπληρωτές τους, εφόσον το ζητήσουν, ακόμη και πριν από την παράδοση του πρακτικού στην Κ.Ε.Ε. στην περίπτωση που η εκλογή διεξάγεται σε περισσότερα εκλογικά τμήματα. Στην τελευταία περίπτωση, η εφορευτική επιτροπή παραδίδει στη συνέχεια τα ψηφοδέλτια, τους φακέλους, το πρωτόκολλο ψηφοφορίας και το πρακτικό καταμέτρησης στην Κ.Ε.Ε., προκειμένου να διενεργηθεί από αυτήν ενιαία καταμέτρηση. Για την παράδοση - παραλαβή των ψηφοδελτίων και του εν γένει εκλογικού υλικού συντάσσεται από την οικεία εφορευτική επιτροπή πρακτικό που υπογράφεται από τον πρόεδρο της επιτροπής αυτής και τον πρόεδρο της Κ.Ε.Ε..

4. Η Κ.Ε.Ε. καταμετρά όλα τα ψηφοδέλτια που της παραδίδονται από τα εκλογικά τμήματα σύμφωνα με την προηγούμενη παράγραφο. Στη συνέχεια, αριθμεί εκ νέου ενιαία τα ψηφοδέλτια ανά ομάδα εκλεκτόρων με τη χρήση διαδοχικών ακέραιων αριθμών και προχωρεί στη διαλογή των ψήφων. Τα ψηφοδέλτια κατά την αρίθμηση τους, μονογράφονται από τον πρόεδρο της Κ.Ε.Ε. και αναγράφεται επί αυτών η ένδειξη «Κ.Ε.Ε.», με την οποία δηλώνεται ότι το ψηφοδέλτιο καταμετρήθηκε από την επιτροπή αυτή.

5. Το ψηφοδέλτιο είναι άκυρο κατόπιν απόφασης της εφορευτικής επιτροπής στις ακόλουθες περιπτώσεις:

α) Αν έχει σχήμα, διαστάσεις ή μορφή που διαφέρουν, κατά τρόπο εμφανή, από αυτά που ορίζονται ανωτέρω.

β) Αν δεν είναι έντυπο, καθώς και αν έχει τυπωθεί σε χαρτί ή με μελάνι που το χρώμα του διαφέρει κατά τρόπο εμφανή από αυτά που ορίζονται ανωτέρω.

γ) Αν φέρει σε οποιαδήποτε πλευρά του διαγραφές, εγγραφές, λέξεις, φράσεις, υπογραμμίσεις, στίγματα, ξύσματα, διορθώσεις ή άλλα σημεία που καθιστούν αμφίβολο το περιεχόμενο του ή αποτελούν διακριτικά γνωρίσματα που παραβιάζουν με τρόπο προφανή το απόρρητο της ψηφοφορίας.

δ) Αν φέρει περισσότερους του ενός σταυρούς προτίμησης.

ε) Αν βρεθεί στον ίδιο φάκελο μαζί με ένα ή περισσότερα άλλα έγκυρα ή άκυρα ή λευκά ψηφοδέλτια ή μαζί με οποιοδήποτε άλλο υλικό, καθώς και αν βρεθεί σε διαφορετικό φάκελο από αυτούς που χρησιμοποιήθηκαν κατά την ψηφοφορία. Αν υπάρχουν σημειωμένα στο φάκελο στίγματα, σημεία ή λέξεις, το ψηφοδέλτιο που περιέχεται σ» αυτόν είναι άκυρο, εφόσον κριθεί ότι τα παραπάνω συνιστούν διακριτικά γνωρίσματα που παραβιάζουν προδήλως το απόρρητο της ψηφοφορίας.

ε) Αν βρεθεί σε διαφορετική κάλπη από την προβλεπόμενη, σύμφωνα την παρ. 2 του άρθρου 5.

6. Οι έγκυρες ψήφοι, όπου προβλέπονται δύο ομάδες εκλεκτόρων, υπολογίζονται σύμφωνα με τον εξής αλγόριθμο:

Για την εφαρμογή του ανωτέρω αλγορίθμου, νοείται ως: Ψ: ο αριθμός των έγκυρων ψήφων που έλαβε ο κάθε υποψήφιος, Α: ο αριθμός των έγκυρων ψήφων που έλαβε ο κάθε υποψήφιος από τα μέλη της πρώτης ομάδας εκλεκτόρων, Σ: το σύνολο των μελών της πρώτης ομάδας εκλεκτόρων (ήτοι των μελών Δ.Ε.Π.), Β: ο αριθμός των έγκυρων ψήφων που έλαβε ο κάθε υποψήφιος από τη δεύτερη ομάδα εκλεκτόρων, Γ: το σύνολο των μελών της δεύτερης ομάδας εκλεκτόρων (σε περίπτωση εκλογής Πρυτάνεων και Αντιπρυτάνεων το σύνολο των μελών Ε.Ε.Π., Ε.ΔΙ.Π., Ε.Τ.Ε.Π. και των διοικητικών υπαλλήλων του ιδρύματος, ενώ σε περίπτωση εκλογής Κοσμήτορα, Προέδρου και Αναπληρωτή Προέδρου Τμήματος το σύνολο των μελών Ε.Ε.Π., Ε.ΔΙ.Π. και Ε.Τ.Ε.Π. της οικείας Σχολής ή Τμήματος, αντίστοιχα).

Πολυκώδικας Μάρτιος 2024 No 5
Επίτομο Εργατικό Δίκαιο

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΕΡΔΕΛΗΣ / ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΓΟΥΛΑΣ

send