logo-print

Άρθρο 5 - Υπουργική Απόφαση 153348/Ζ1/15.9.2017 - Ψηφοφορία - Αντιπρόσωποι - Επαναληπτικές εκλογές

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

15/09/2017

Ερμηνεία κατ΄ άρθρo του ΚΝ 489/1976 περί υποχρεωτικής ασφαλίσεως της εξ ατυχημάτων αυτοκινήτων αστικής ευθύνης"

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΟΧΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ

Ερμηνεία Υπαλληλικού Κώδικα - Κατ

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΥΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΑΝΔΡΟΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΜΑΡΙΑ ΑΝΔΡΟΝΟΠΟΥΛΟΥ
 

1. Η ψηφοφορία διεξάγεται σε ημερομηνία και ώρα που ορίζεται από το όργανο που είναι αρμόδιο για την προκήρυξη των εκλογών και σε χώρο που ορίζει το όργανο διενέργειας των εκλογών. Με απόφαση του οργάνου διενέργειας των εκλογών ορίζονται τα εκλογικά τμήματα, το ιδιαίτερο κατάστημα ψηφοφορίας για κάθε εκλογικό τμήμα, καθώς και η κατανομή των εκλογέων στα εκλογικά τμήματα. Η ανωτέρω απόφαση τοιχοκολλείται σε εμφανές σημείο στο οικείο Α.Ε.Ι. και αναρτάται στην κεντρική ιστοσελίδα του ιδρύματος πέντε τουλάχιστον ημέρες πριν από την ψηφοφορία, εκτός δε από τα στοιχεία που προβλέπονται στα προηγούμενα εδάφια αναφέρει την ημέρα της ψηφοφορίας, τις ώρες έναρξης και λήξης της, καθώς και τον τόπο και το κατάστημα της ψηφοφορίας.

2. Η ψηφοφορία διεξάγεται ενώπιον της οικείας εφορευτικής επιτροπής. Για την εκλογή Πρύτανη και Αντιπρυτάνεων χρησιμοποιούνται δύο κάλπες. Ομοίως, δύο κάλπες χρησιμοποιούνται για την εκλογή Προέδρου και Αναπληρωτή Προέδρου Τμήματος. Πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας, η εφορευτική επιτροπή ελέγχει αν οι κάλπες είναι κενές και τις σφραγίζει με βουλοκέρι. Οι εκλογείς προσέρχονται στο κατάστημα της ψηφοφορίας και παρουσιάζονται στην εφορευτική επιτροπή, η οποία αναγνωρίζει την ταυτότητα τους και επαληθεύει την εγγραφή τους στον εκλογικό κατάλογο. Η αναγνώριση των εκλογέων, σύμφωνα με το προηγούμενο εδάφιο, γίνεται με βάση το δελτίο της αστυνομικής ταυτότητας ή άλλο δημόσιο έγγραφο από το οποίο προκύπτει η ταυτότητα τους, το οποίο οφείλουν να προσκομίζουν στην εφορευτική επιτροπή. Η εφορευτική επιτροπή παραδίδει στον εκλογέα τα ψηφοδέλτια (ενιαίο ψηφοδέλτιο υποψηφίων και λευκό ψηφοδέλτιο) μαζί με τον εκλογικό φάκελο, ο οποίος σφραγίζεται και μονογράφεται από τον πρόεδρο της, κατά το χρόνο που παραδίδεται στον εκλογέα. Οι εκλογείς αποσύρονται και ψηφίζουν, θέτοντας ένα σταυρό προτίμησης δίπλα από το ονοματεπώνυμο του υποψηφίου της επιλογής τους, σε ιδιαίτερο χώρο που διαφυλάσσει τη μυστικότητα της ψηφοφορίας και έχει διαμορφωθεί κατάλληλα για το σκοπό αυτό με ευθύνη της οικείας εφορευτικής επιτροπής. Οι εκλογείς κλείνουν οι ίδιοι τον εκλογικό φάκελο και τον ρίχνουν ιδιοχείρως στην οικεία κάλπη, παρουσία του προέδρου της εφορευτικής επιτροπής. Προκειμένου για την εκλογή Πρύτανη και Αντιπρυτάνεων, καθώς και Προέδρου και αναπληρωτή Προέδρου Τμήματος, οι εκλογείς παραλαμβάνουν τα ψηφοδέλτια για την εκλογή Πρύτανη ή Προέδρου Τμήματος αντίστοιχα και ψηφίζουν στη σχετική κάλπη και στη συνέχεια παραλαμβάνουν τα ψηφοδέλτια για την εκλογή Αντιπρυτάνεων ή αναπληρωτή Προέδρου αντίστοιχα. Ψηφοδέλτια που αφορούν την εκλογή Πρύτανη, τα οποία ανευρίσκονται στην κάλπη για την εκλογή Αντιπρυτάνεων και αντιστρόφως θεωρούνται άκυρα. Ομοίως, άκυρα θεωρούνται ψηφοδέλτια που αφορούν στην εκλογή Προέδρου Τμήματος, τα οποία ανευρίσκονται στην κάλπη για την εκλογή αναπληρωτή Προέδρου και αντιστρόφως.

3. Κάθε υποψήφιος μπορεί με γραπτή δήλωση του, που απευθύνεται στο όργανο διενέργειας των εκλογών, να ορίσει το αργότερο δύο ημέρες πριν από την ψηφοφορία έναν αντιπρόσωπο και έναν αναπληρωτή του σε κάθε εκλογικό τμήμα. Οι υποψήφιοι, οι αντιπρόσωποι των υποψηφίων και οι αναπληρωτές τους μπορούν να παρίστανται κατά τη διάρκεια όλης της εκλογικής διαδικασίας, συμπεριλαμβανομένης της ψηφοφορίας, καθώς και στην καταμέτρηση και διαλογή των ψήφων και μέχρι τη σύνταξη του πρακτικού εκλογής. Οι υποψήφιοι, οι αντιπρόσωποι και οι αναπληρωτές τους δικαιούνται να υποβάλουν κάθε είδους ενστάσεις.

4. Σε περίπτωση μη συγκέντρωσης απόλυτης πλειοψηφίας ή σε περίπτωση ισοψηφίας για την εκλογή Πρύτανη και Αντιπρυτάνεων, Κοσμητόρων, Προέδρων και Αναπληρωτών Προέδρων Τμημάτων, η εκλογική διαδικασία επαναλαμβάνεται σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 8 του άρθρου 15 του ν. 4485/2017. Στην πρώτη άγονη εκλογική διαδικασία με κάλπη, για άλλο λόγο πλην της ισοψηφίας ή της μη συγκέντρωσης απόλυτης πλειοψηφίας, η Κ.Ε.Ε. διεξάγει εκλογική διαδικασία μέσω ηλεκτρονικής ψήφου στις προθεσμίες που ορίζει ο νόμος.

Κώδικας Ποινικής Δικονομίας ΙΙ
Κληρονομικό Δίκαιο Στ έκδοση

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ