logo-print

Κατατέθηκε η τροπολογία για τους ελέγχους αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας από το ΣΔΟΕ

Και το Σ.Δ.Ο.Ε. στους αρμόδιους φορείς ελέγχου της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας

27/09/2017

16/11/2017

Mobbing Ευθύνη λόγω ηθικής παρενόχλησης στην εργασία

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΟΥΜΠΟΥΧΕΡΟΠΟΥΛΟΣ

Η παραγραφή των εγκλημάτων

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Κατατέθηκε από τους Υπουργούς Εσωτερικών, Οικονομικών και Εργασίας η τροπολογία σχετικά με τη συμπερίληψη στους ελεγκτικούς μηχανισμούς διαπίστωσης της εφαρμογής διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας των υπηρεσιών της Ειδικής Γραμματείας, Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (Ε.Γ. Σ.Δ.Ο.Ε.)

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ - ΠΡΟΣΘΗΚΗ Του Υπουργείου Οικονομικών στο Σχέδιο Νόμου «ΚΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΥΜΕΡΟΥΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΑΡΜΟΔΙΩΝ ΑΡΧΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΕΚΘΕΣΕΩΝ ΑΝΑ ΧΩΡΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ»

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

«Τροποποίηση των άρθρων 14 και 15 του ν. 4144/2013»

Με την εν λόγω τροπολογία, στα άρθρα 14 και 15 του ν. 4144/2013, προστίθεται η Ε.Γ. Σ.Δ.Ο.Ε. στους αρμόδιους φορείς ελέγχου της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας. Η προτεινόμενη διάταξη αποσκοπεί στην ενδυνάμωση του ελεγκτικού μηχανισμού στον τομέα της αδήλωτης εργασίας όπου παρατηρούνται υψηλά ποσοστά παραβατικότητας, με τη συνδρομή της Ειδικής Γραμματείας Σ.Δ.Ο.Ε. στο έργο των αρμόδιων Υπηρεσιών του ΕΦΚΑ και του ΣΕΠΕ, κατά τη διενέργεια ελέγχων τήρησης των διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στην προστασία του δημόσιου συμφέροντος και της κοινωνίας.

Η θέσπιση ως άνω παράλληλης αρμοδιότητας της Ε.Γ. Σ.Δ.Ο.Ε. καθίσταται ιδιαίτερα σημαντική, καθώς η Υπηρεσία διαθέτει στελέχη με μεγάλη ελεγκτική εμπειρία σε συναφείς τομείς.

Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και ειδικότερα από τον συνδυασμό των διατάξεων του π.δ. 111/2014 (Α' 178) «Οργανισμός του Υπουργείου Οικονομικών», του άρθρου 30 του ν. 3296/2004 (Α' 253) και του άρθρου 39 του ν.4155/2013 (Α' 120), αρμοδιότητα της Ε.Γ. Σ.Δ.Ο.Ε. είναι οι έλεγχοι για την αποκάλυψη και καταπολέμηση εστιών οικονομικού εγκλήματος και οι έλεγχοι για την προστασία της περιουσίας του Δημοσίου, της εθνικής οικονομίας, των οικονομικών συμφερόντων της Ευρωπαϊκής 'Ενωσης αλλά και εν γένει του κοινωνικού συνόλου. Επιπρόσθετα, με το άρθρο 17 του ν. 4177/2013 (Α' 173), όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 58 ν. 4410/2016 (Α' 141), διευρύνθηκε το πεδίο των ελεγκτικών αρμοδιοτήτων της Ε.Γ Σ.Δ.Ο.Ε και στο τομέα των προϊόντων και υπηρεσιών που διακινούνται, διατίθενται και παρέχονται στην ελληνική αγορά από εμπόρους που δραστηριοποιούνται στο στεγασμένο και υπαίθριο εμπόριο. Ως εκ τούτου, α ελεγκτές της Ε.Γ. Σ.Δ.Ο. Ε., κατά τη διενέργεια ελέγχων εφαρμογής των ως άνω διατάξεων και λόγω της ειδικότερης φύσης ορισμένων εξ' αυτών (π.χ. παραεμπόριο), αντιμετωπίζουν σε καθημερινή βάση φαινόμενα παραβίασης της εργατικής νομοθεσίας και συγκεκριμένα φαινόμενα αδήλωτης εργασίας. Για τη άμεση αντιμετώπιση τέτοιου είδους περιστατικών και με απώτερο στόχο την ενίσχυση της συμμόρφωσης των πολιτών προς τις σχετικές διατάξεις, είναι απαραίτητη η ύπαρξη του κατάλληλου νομοθετικού πλαισίου, το οποίο θα διευκολύνει και θα επιταχύνει τις προβλεπόμενες διαδικασίες.

Δείτε αναλυτικά την τροπολογία εδώ.

Εταιρική Διακυβέρνηση Ανωνύμων Εταιριών

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ

Η απόδειξη στην ποινική δίκη

Άγγελος Ι. Κωνσταντινίδης

 

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ