logo-print

Brenda Hale: Η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Ηνωμένου Βασιλείου

Και ο Sir Ian Burnett ο νεότερος επικεφαλής του δικαστικού σώματος (Lord Chief Justice) των τελευταίων 50 ετών

03/10/2017

16/11/2017

Η παραγραφή των εγκλημάτων

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Το δίκαιο της απόδειξης στις διοικητικές διαφορές ουσίας (XXII & 327)

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΉ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΒΑΡΒΑΡΑ ΜΠΟΥΚΟΥΒΑΛΑ

Με έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο ξεκίνησε το δικαστικό έτος στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς η Brenda Hale έγινε και επισήμως η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας και ο Sir Ian Burnett ο νεότερος Λόρδος Αρχιδικαστής (Lord Chief Justice) των τελευταίων 50 ετών.

Η Brenda Hale, η οποία έγινε το 2004 η πρώτη γυναίκα που εισήχθη στα ανώτατα κλιμάκια της βρετανικής δικαιοσύνης (law lord) , διαθέτει ένα αρκετά «αντισυμβατικό» και διαφορετικό βιογραφικό από τους συναδέλφους της, καθώς υπήρξε ακαδημαϊκός με πλούσιο έργο, αλλά και μέλος επιτροπών για μεταρρυθμίσεις στο σύστημα απονομής δικαιοσύνης.

H Lady Hale διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της νομοθεσίας για την προστασία ανηλίκων στο Ηνωμένο Βασίλειο (Children Act 1989), την ενδοοικογενειακή βία (Family Law Act 1996) και την προστασία των ψυχικά ασθενών (Mental Health Act 2005).

Η 72χρονη Hale είναι συνηθισμένη στην πρωτοπορίες, καθώς, μεταξύ άλλων, ήταν το νεότερο άτομο και η πρώτη γυναίκα που εισήλθε στην αρμόδια αρχή για την παρακολούθηση της βρετανικής νομοθεσίας και την εισήγηση μεταρρυθμίσεων (Law Commission), ενώ από το 2013 είχε γίνει η πρώτη αντιπρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Η ορκωμοσία της νέας Προέδρου του Δικαστηρίου συνοδεύτηκε από τον ορισμό ακόμη μίας γυναίκας δικαστού, της Jill Black, στο Ανώτατο Δικαστήριο.

«Είναι μία ιδιαίτερη χαρά για εμένα να καλωσορίζω έπειτα από πολύ καιρό ακόμα μία γυναίκα - μέλος του δικαστηρίου. Ελπίζω να μη χρειαστούν άλλα 13 χρόνια προτού δούμε και τρίτο, τέταρτο και πέμπτο μέλος του Δικαστηρίου να είναι γυναίκα», ανέφερε στη δήλωσή της η Lady Hale.

Η νέα Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου έχει κατά καιρούς προκαλέσει συζητήσεις με τις δηλώσεις της, όπως για παράδειγμα την περασμένη χρονιά, όταν δήλωσε ότι το γεγονός πως το δικαστικό σώμα αποτελείται από «βαρετούς γέρους» (για την ακρίβεια «boring old farts») που σκέφτονται με ένα συγκεκριμένο τρόπο είναι καλό για την ασφάλεια δικαίου, καθώς οι δικαστικές αποφάσεις είναι περισσότερο προβλέψιμες.

Ο νεότερος Λόρδος Αρχιδικαστής της Αγγλίας και της Ουαλίας (Lord Chief Justice of England and Wales)

Σε μια ξεχωριστή τελετή στο Royal Courts of Justice του Λονδίνου, ο Sir Ian Burnett ορκίστηκε ως Λόρδος Αρχιδικαστής.

Στο δικαστικό σύστημα της Αγγλίας και της Ουαλίας, ο Lord Chief Justice είναι ο επικεφαλής του δικαστικού σώματος και ο πρόεδρος των αντίστοιχων δικαστηρίων. Ο Lord Chief Justice είναι επίσης επικεφαλής της ποινικής δικαιοσύνης.

Ο 59χρονος Sir Burnettt έχει συμμετάσχει σε πολλές προβεβλημένες υποθέσεις κατά τη διάρκεια της καριέρας του, συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχή τους στις έρευνες για τους θανάτους της πριγκίπισσας Diana και του Dodi Fayed.

«Σε περιόδους μεγάλης αλλαγής, ο κεντρικός ρόλος του δικαστικού σώματος να υποστηρίζει το κράτος δικαίου παραμένει σταθερός, όπως και η αμεροληψία και η ανεξαρτησία μας», δήλωσε κατά την ανάληψη των καθηκόντων του ο Sir Ian Burnett.

Με πληροφορίες από theguardian.com και bbc.com

Πηγή φωτογραφίας twitter.com

H ένωση δικαίου

ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΡΜΑΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Ο ρατσιστικός λόγος μίσους ως μορφή του ρατσιστικού εγκλήματος

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΉΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΣΚΑΛΗΣ

send