logo-print

Χορήγηση στεγαστικού επιδόματος φοιτητών μετά από παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη

13/10/2017

16/11/2017

Πολιτειολογία
Ο δικαστικός έλεγχος της δράσης των ανεξάρτητων αρχών

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Στο Συνήγορο του Πολίτη προσέφυγε µητέρα φοιτήτριας, ευρισκόµενη σε διάσταση µε το σύζυγό της, διαµαρτυρόµενη για την άρνηση της τότε αρµόδιας Υπηρεσίας ∆ηµοσιονοµικού Ελέγχου να της χορηγήσει το στεγαστικό επίδοµα φοιτητών ακαδηµαϊκού έτους 2013-2014 και για την απαίτηση της Υπηρεσίας να προσκοµίσει, πέραν των λοιπών δικαιολογητικών, και δικαστική απόφαση «που να ορίζει ότι την κηδεµονία της πρωτοετούς φοιτήτριας, πριν την ενηλικίωση της κατείχε η δικαιούχος».

Η µητέρα και ο πατέρας της φοιτήτριας κατά το κρίσιµο φορολογικό έτος υπέβαλαν ξεχωριστές δηλώσεις φορολογίας εισοδήµατος και την φοιτήτρια δήλωσε ως προστατευόµενο µέλος η µητέρα.

Η αρµόδια Υ∆Ε θεµελίωσε την απαίτησή της σε διάταξη του σχετικού κανονιστικού πλαισίου σύµφωνα µε την οποία ως απαραίτητο δικαιολογητικό ορίζεται και «οποιοδήποτε άλλο στοιχείο ή δικαιολογητικό ζητηθεί από την εκκαθαρίζουσα υπηρεσία». H Ανεξάρτητη Αρχή επισήµανε ότι οι διατάξεις περί στεγαστικού επιδόµατος φοιτητών προσδιορίζουν ως δικαιούχο γονέα αυτόν που βαρύνει φορολογικά ο φοιτητής, παραπέµποντας στις ρυθµίσεις του κώδικα φορολογίας εισοδήµατος, ενώ για τον έλεγχο και την αποδοχή των αντίστοιχων δηλώσεων αρµόδιος είναι ο προϊστάµενος της ∆.Ο.Υ., και όχι η Υ∆Ε.

Οι διατάξεις περί στεγαστικού επιδόµατος φοιτητών δεν αναφέρονται σε ειδικότερες έννοιες και καταστάσεις ρυθµιζόµενες από το οικογενειακό δίκαιο, όπως η γονική µέριµνα, η επιµέλεια κλπ.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η διακριτική ευχέρεια που αναγνωρίζει ο νοµοθέτης στους αρµόδιους για τη χορήγηση του επιδόµατος φορείς όσον αφορά τον προσδιορισµό επιπρόσθετων απαιτούµενων δικαιολογητικών, είναι σχετική.

Με βάση αυτή δεν µπορεί να εξαναγκάζεται ο πολίτης σε δικαστική προσφυγή για τη ρύθµιση οικογενειακών του σχέσεων προκειµένου να καταστεί δικαιούχος της ενίσχυσης.

Μετά την παρέµβαση της Ανεξάρτητης Αρχής, η αρµόδια ∆ιεύθυνση της Κεντρικής Υπηρεσίας του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους µε έγγραφό της έδωσε οδηγίες στην Υ∆Ε να χορηγήσει στην προκείµενη περίπτωση το στεγαστικό επίδοµα φοιτητών στη µητέρα της φοιτήτριας, όπως και έγινε. 

Ερμηνεία κατ΄ άρθρo του ΚΝ 489/1976 περί υποχρεωτικής ασφαλίσεως της εξ ατυχημάτων αυτοκινήτων αστικής ευθύνης"

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΟΧΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ

Δίκαιο αναγκαστικής εκτελέσεως ΙΙ, 3η έκδ.
send