logo-print

Κατάργηση περιορισμών για οδοντιάτρους και φυσικοθεραπευτές (τροπολογία)

Κατάργηση περιορισμών σχετικά με τα γεωγραφικά όρια άσκησης του επαγγέλματος, τις υποχρεωτικές κατώτατες αμοιβές και την απαγόρευση διατήρησης περισσότερων του ενός ιατρείων/εργαστηρίων

23/10/2017

16/11/2017

Δικαστικός Έλεγχος της Συνταγματικότητας των Νόμων και Ερμηνεία του Συντάγματος

Ευάγγελος Βενιζέλος

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Συνταγματικό Δίκαιο - Γ έκδοση

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΚΩΣΤΑΣ ΧΡΥΣΟΓΟΝΟΣ

Με τροπολογία του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης προωθείται η κατάργηση περιορισμών στους κώδικες δεοντολογίας οδοντιάτρων και φυσικοθεραπευτών σχετικά με τα γεωγραφικά όρια άσκησης του επαγγέλματος και τις υποχρεωτικές κατώτατες αμοιβές, καθώς και η κατάργηση απαγόρευσης διατήρησης περισσότερων του ενός οδοντιατρείων ή εργαστηρίων φυσιοθεραπείας.

Όπως επισημαίνεται στην αιτιολογική έκθεση, με το άρθρο 16 του Κώδικα Δεοντολογίας Φυσικοθεραπευτών απαγορεύθηκε στους φυσικοθεραπευτές να παρέχουν τις υπηρεσίες τους εκτός των ορίων της περιοχής του περιφερειακού τμήματος στο οποίο είναι εγγεγραμμένοι.

Με το άρθρο 29 της ίδιας υπουργικής απόφασης θα μπορούσε να συναχθεί ότι ο φυσικοθεραπευτής δεν μπορεί να λαμβάνει αμοιβή κατώτερη από αυτή που ορίζεται από το νόμο. Παρομοίως, στο άρθρο 31 του π.δ. 39/2009 (Α' 55), απαγορεύεται στον οδοντίατρο να διατηρεί περισσότερα από ένα οδοντιατρεία και να παρέχει τις υπηρεσίες του στην περιφέρεια άλλου οδοντιατρικού συλλόγου.

Τέλος, με το άρθρο 39 του ίδιου προεδρικού διατάγματος, θα μπορούσε να συναχθεί ότι ο οδοντίατρος απαγορεύεται να λαμβάνει αμοιβή κατώτερη από την καθορισθείσα στο εκάστοτε ισχύον θεσμικό πλαίσιο.

Οι ανωτέρω περιορισμοί σε σχέση με τα γεωγραφικά όρια παροχής υπηρεσιών και τις υποχρεωτικές ελάχιστες αμοιβές των προαναφερόμενων επαγγελματιών υγείας καταργήθηκαν με το ν. 3919/2011 (Α' 32), ενώ παράλληλα το θέμα της εγκατάστασης ρυθμίζεται διεξοδικά από τις διατάξεις του π.δ. 84/2001 (Α 70) - για τους οδοντίατρούς και τα οδοντιατρεία - και του π.δ. 29/1987 (Α' 8) - για τους φυσικοθεραπεντές και τα εργαστήρια φυσικοθεραπείας - μετά τις τροποποιήσεις που επέφερε ο ν. 4093/2012 (Α' 222), αλλά και από λοιπές διατάξεις που αφορούν στη συστέγαση των ιδιωτικών φορέων Π.Φ.Υ.

Στο πλαίσιο αυτό η προτεινόμενη ρύθμιση είτε τροποποιεί υπάρχουσες διατάξεις για την προσαρμογή τους στο νέο νομικό καθεστώς, είτε καταργεί παρωχημένες διατάξεις, ως προς τους οδοντίατρους και τους φυσικοθεραπευτές.

Δείτε αναλυτικά την τροπολογία εδώ.

Το δικαίωμα ιδιοκτησίας και η αναγκαστική απαλλοτρίωση -Κατ άρθρο ερμηνεία

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Αθέτηση ρήτρας παρεκτάσεως αποκλειστικής διεθνούς δικαιοδοσίας και αποζημιωτική ευθύνη - Σειρά Μελέτες ΕΡΜΕΚ Νο 8

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ

send