logo-print

Υποχρέωση των εντολέων να καταβάλουν το ποσό του γραμματίου προείσπραξης αμοιβής των εμμίσθων δικηγόρων

Τι αναφέρει η σχετική γνωμοδότηση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών

24/10/2017

16/11/2017

Εργατικό Δίκαιο - Ατομικές εργασιακές σχέσεις - Ε έκδοση

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΕΡΔΕΛΗΣ

Συλλογικό Εργατικό Δίκαιο - 6η έκδοση

Τη γνωμοδότησή σχετικά με την υποχρέωση των εντολέων να καταβάλουν το ποσό του γραμματίου προείσπραξης δικηγορικής αμοιβής των εμμίσθων δικηγόρων επανακοινοποίησε ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών.

Σύμφωνα με την υπ’αριθμ.1524/31.7.2017 γνωμοδότηση του ΔΣΑ, υπόχρεος για την καταβολή του ποσού γραμματίου προείσπραξης δικηγορικής αμοιβής εμμίσθου δικηγόρου είναι ο εντολέας, κατά τη ρητή διάταξη του άρθρου 61 παρ.3 του Κώδικα Δικηγόρων.

Αντιστοίχως, κατά τη διάταξη της παρ.11α του άρθρου 39 του Ν.4387/2016 και τις σαφείς οδηγίες της εγκυκλίου 28/2017 του ΕΦΚΑ, το ποσοστό υπέρ ΕΦΚΑ (20%) του γραμματίου αφαιρείται από την εισφορά του ασφαλισμένου εμμίσθου δικηγόρου.

Είναι αυτονόητο ότι οποιαδήποτε άλλη αντιμετώπιση του ζητήματος εις βάρος των εμμίσθων δικηγόρων, συνιστά ευθεία παραβίαση των ανωτέρω διατάξεων και προφανώς φορολογική και ασφαλιστική παράβαση.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών καλεί κάθε εντολέα που απασχολεί εμμίσθους δικηγόρους να σεβαστεί το Νόμο και κάθε μέλος του που ασκεί καθήκοντα Νομικού Συμβούλου ή και Προϊσταμένου Νομικής Υπηρεσίας να διασφαλίζει την εφαρμογή του.

Δείτε αναλυτικά τη γνωμοδότηση στο dsa.gr

Δίκαιο Κεφαλαιουχρικών Εταιριών Tόμος Ι

ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΛΑΖΑΡΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ

Αστικές και Νέες Εμπορικές Μισθώσεις Δ

ΚΑΤΡΑΣ Ι.

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΟΧΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

send