logo-print

«Έξυπνα σύνορα»: Εγκρίθηκε το κοινό ηλεκτρονικό σύστημα για ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα του χώρου Σένγκεν (vid)

Αυστηρότεροι έλεγχοι στα σύνορα της ΕΕ - Νέο ηλεκτρονικό σύστημα εισόδου/εξόδου θα αντικαταστήσει τη σφράγιση των διαβατηρίων

29/10/2017

16/11/2017

Διαδίκτυο & τεχνητή νοημοσύνη στο ελληνικό δίκαιο

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΖΕΚΟΣ

ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & ΔΙΚΑΙΟ

Δικαιοδοσία και Εκτέλεση επί διασυνοριακών ευρπωαϊκών οικογενειακών διαφορών

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

  • Κοινή βάση δεδομένων με τα στοιχεία υπηκόων τρίτων χωρών κατά την είσοδο, έξοδο ή άρνηση εισόδου τους
  • Καταγραφή όλων των ταξιδιωτών (είτε χρειάζονται βίζα είτε όχι) οι οποίοι έγιναν δεκτοί για παραμονή διάρκειας έως 90 ημερών
  • Μείωση της παράνομης μετανάστευσης (ταξιδιώτες που παρατείνουν τη διαμονή τους πέραν των 90 ημερών) και καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος;

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τη δημιουργία ενός κοινού ηλεκτρονικού συστήματος που θα επιταχύνει τους ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα του χώρου Σένγκεν και θα καταγράφει όλους τους ταξιδιώτες εκτός ΕΕ.

Το νέο σύστημα εισόδου/εξόδου (ΣΕΕ) θα καταχωρεί τα στοιχεία των υπηκόων τρίτων χωρών, όπως όνομα, ταξιδιωτικό έγγραφο, δακτυλικά αποτυπώματα, εικόνα προσώπου, ημερομηνία και σημείο εσόδου, εξόδου ή άρνησης εισόδου στο χώρο Σένγκεν. Το σύστημα θα ισχύει τόσο για τους ταξιδιώτες που χρειάζονται βίζα για να εισέλθουν στην ΕΕ όσο και για αυτούς που απαλλάσσονται από την υποχρέωση θεώρησης. Θα αφορά τους ταξιδιώτες που διασχίζουν τα εξωτερικά σύνορα του χώρου Σένγκεν και οι οποίοι έχουν γίνει δεκτοί για σύντομη διαμονή έως 90 ημερών.

Διαβάστε επίσης: Οδηγίες για τη γνωστοποίηση παραβίασης προσωπικών δεδομένων σύμφωνα με τον Γενικό Κανονισμό (GDPR)

Το νέο σύστημα θα διευκολύνει τον έλεγχο της τήρησης του μέγιστου επιτρεπόμενου διαστήματος παραμονής στην ΕΕ: 90 ημέρες σε οποιαδήποτε περίοδο διάρκειας 180 ημερών.

Το σύστημα θα αντικαταστήσει τη σφράγιση των διαβατηρίων και θα επιταχύνει κατ’ αυτόν τον τρόπο τη διαδικασία διέλευσης των συνόρων, διευκολύνοντας ταυτόχρονα την ανίχνευση των παραβατών και των περιπτώσεων απάτης.

Αποθήκευση δεδομένων

  • Τα δεδομένα των ταξιδιωτών θα αποθηκεύονται για τρία έτη ενώ στις περιπτώσεις των ατόμων που παρατείνουν τη διαμονή τους πέραν των 90 ημερών θα αποθηκεύονται για πέντε έτη
  • Τα δεδομένα που θα αποθηκεύονται στο νέο σύστημα θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την πρόληψη, ανίχνευση και διερεύνηση τρομοκρατικών εγκλημάτων ή άλλων σοβαρών αξιόποινων πράξεων.

Πρόσβαση στα δεδομένα

Το νέο σύστημα θα καταχωρεί διάφορα δεδομένα και πληροφορίες στα οποία θα έχουν πρόσβαση τα σημεία ελέγχου των εξωτερικών συνόρων. Στόχος είναι η πρόληψη της παράνομης εισόδου ατόμων και η παρακολούθηση της διάρκειας παραμονής αυτών στους οποίους εγκρίθηκε η είσοδος.

  • Οι πληροφορίες που θα αποθηκεύονται στο νέο σύστημα θα είναι προσβάσιμες στις αρχές των συνόρων και των αρχών έκδοσης βίζας.
  • Πρόσβαση στα δεδομένα θα έχει και η Europol.
  • Οι εθνικές αρχές ασύλου δεν θα έχουν πρόσβαση στο νέο ηλεκτρονικό σύστημα.

Διαβάστε επίσης: Τι αλλάζει στον Κανονισμό Δουβλίνου - Οι προτάσεις του Ευρωκοινοβουλίου

Η Βουλγαρία και η Ρουμανία συμμετέχουν στο σύστημα εισόδου/εξόδου

Η διαχείριση του νέου συστήματος θα γίνει από τα κράτη μέλη της ΕΕ που εφαρμόζουν πλήρως τους κανόνες του Σένγκεν. Στο σύστημα θα συμμετάσχουν και τα κράτη μέλη που δεν εφαρμόζουν πλήρως τους κανόνες του Σένγκεν αλλά πληρούν τα εξής κριτήρια:

  • έχει ολοκληρωθεί για αυτά η αξιολόγηση Σένγκεν και
  • τους έχει χορηγηθεί παθητική πρόσβαση στο Σύστημα Πληροφοριών για τις Θεωρήσεις (Visa Information System)

Επόμενα βήματα

Ο κανονισμός, ο οποίος έχει ήδη συμφωνηθεί ανεπισήμως με τα κράτη μέλη της ΕΕ, εγκρίθηκε με 477 ψήφους υπέρ, 139 κατά και 50 αποχές, ενώ αναμένεται να τεθεί σε ισχύ το 2020.

Ιστορικό

Η πρόταση για το νέο σύστημα εισόδου/εξόδου αποτελεί μέρος της δέσμης μέτρων περί έξυπνων συνόρων που υπέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Απρίλιο του 2016.

Το κόστος του νέου συστήματος εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 480 εκατομμύρια ευρώ.

Δασικό Δίκαιο & Εθνικό Κτηματολόγιο Β έκδοση

ΠΑΠΑΣΤΕΡΙΟΥ Δ.

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ - ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ - ΧΩΡΟΤΑΞΙΑ

Πρόσθετοι λογοι αναιρέσεων κατά τον ΚΠΔ

Αθανάσιος Κ. Ζαχαριάδης

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

send