logo-print

Άρθρο 7 - Κοινή Υπουργική Απόφαση 73461/9.10.2017 - Πρωτόκολλο Συνεργασίας για την παροχή κοινωφελούς εργασίας

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

16/10/2017

Κωδικοποιημένο
Η υποστήριξή της κατηγορίας υπό το πρίσμα του νέου Κώδικα Ποινικής Δικονομίας

ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΚΟΥΔΕΛΗ

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εργατικό Ποινικό Δίκαιο

α) Η Υπηρεσία Επιμελητών Ανηλίκων και Κοινωνικής Αρωγής (εφεξής ΥΕΑ και ΚΑ) επιμελείται της υπογραφής του σχετικού πρωτοκόλλου συνεργασίας για την παροχή κοινωφελούς εργασίας, ήτοι του πρωτοκόλλου συνεργασίας για την τοποθέτηση ανηλίκου στον αντίστοιχο φορέα, σχέδιο του οποίου προσαρτάται ως Παράρτημα στην παρούσα απόφαση. Ευαίσθητα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που αφορούν στο αδίκημα που έχει διαπραχθεί και αναφέρονται στην ανακριτική ή στην εισαγγελική διάταξη ή στην καταδικαστική απόφαση δεν κοινοποιούνται στον φορέα παροχής κοινωφελούς εργασίας.

β) Το πρωτόκολλο συνεργασίας υπογράφεται από τον φορέα, τον ανήλικο, τον επιμελητή ανηλίκων που ορίζεται υπεύθυνος για την επίβλεψη της εκτέλεσης του μέτρου, και - όπου αυτό είναι εφικτό στις περιπτώσεις ανηλίκων από 15 έως 18 ετών - από τους γονείς ή τους έχοντες την επιμέλειά του.

γ) Στο πρωτόκολλο συνεργασίας περιλαμβάνονται: i  τα στοιχεία του φορέα και του ανηλίκου, ii) το ακριβές αντικείμενο της εργασίας που θα παράσχει ο ανήλικος, iii) η ακριβής διάρκεια και το διάστημα παροχής αυτής, iv) οι υποχρεώσεις και τα δικαιώματα του ανηλίκου κατά την παροχή αυτής, ν) οι υποχρεώσεις της ΥΕΑ και ΚΑ, και vi) το υπεύθυνο πρόσωπο - επόπτης που ορίσθηκε για την επίβλεψη της παροχής κοινωφελούς εργασίας από τον φορέα στον οποίο ο ανήλικος θα παράσχει την εργασία του.

δ) Ο ανήλικος παρέχει την κοινωφελή εργασία χωρίς αμοιβή. Κατά τη διάρκεια της υλοποίησης του αναμορφωτικού μέτρου, ο ανήλικος οφείλει να τηρεί το ωράριο του, καθώς και τους κανονισμούς και τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας του φορέα στον οποίο παρέχει την εργασία του, να συνεργάζεται με τους λοιπούς εργαζόμενους και να ακολουθεί τις εντολές και της οδηγίες του επόπτη. Σε περίπτωση ασθένειας ή άλλου σοβαρού κωλύματος, ο ανήλικος ενημερώνει τον επόπτη, προκειμένου να καλύψει μελλοντικά τις ώρες της απουσίας του. Ο ανήλικος οφείλει να συνεργάζεται με τον επιμελητή ανηλίκων κατά τη διάρκεια των επισκέψεών του στο φορέα και να τον ενημερώνει για τυχόν προβλήματα που αντιμετωπίζει κατά την παροχή της εργασίας του. Ο ανήλικος δεν είναι υποχρεωμένος να παρέχει εργασία πέραν των χρονικών ορίων που περιγράφονται στο άρθρο 6 της παρούσας ή να αναλαμβάνει καθήκοντα διαφορετικά από τα περιγραφόμενα στο πρωτόκολλο συνεργασίας για την παροχή κοινωφελούς εργασίας. Ο ανήλικος έχει δικαίωμα σε διαλείμματα για ολιγόλεπτη ανάπαυση, λήψη τροφής ή ικανοποίηση άλλων αναγκών του, και εν γένει σε αντιμετώπιση που σέβεται την ηλικία του αλλά και την εργασιακή του ιδιότητα.

Δικαστικός Έλεγχος της Συνταγματικότητας των Νόμων και Ερμηνεία του Συντάγματος

Ευάγγελος Βενιζέλος

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Διαδίκτυο & τεχνητή νοημοσύνη στο ελληνικό δίκαιο

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΖΕΚΟΣ

ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & ΔΙΚΑΙΟ

send