logo-print

Αλλαγές στη χορήγηση ασφαλιστικής ενημερότητας (Εγκύκλιος)

Χορήγηση βεβαίωσης 6μηνης διάρκειας σε μη μισθωτούς ασφαλισμένους, εφόσον έχουν καταβληθεί οι αναλογούσες ασφαλιστικές εισφορές

30/10/2017

16/11/2017

Ιδιωτικό Ασφαλιστικό Δίκαιο Ζ έκδοση
Ιδιωτικό Ασφαλιστικό Δίκαιο Ζ έκδοση

Αλλαγές στη χορήγηση ασφαλιστικής ενημερότητας προβλέπει εγκύκλιος που υπέγραψε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος.

Όπως επισημαίνεται στην εγκύκλιο που δημοσιεύει το asfalistiko.gr, ανάλογα µε την ιδιότητα (εργοδότη ή ασφαλισμένου) του αιτούντος βεβαίωση ασφαλιστικής ενηµεροτητας ισχύουν τα κάτωθι:

Σε περίπτωση φυσικών προσώπων, τα οποία αιτούνται βεβαίωση ασφαλιστικής ενηµερότητας για την ιδιότητα τους ως µη µισθωτοί ασφαλισµένοι, χορηγείται η σχετική βεβαίωση, εξάµηνης διάρκειας, από τις αρµόδιες υπηρεσίες µη µισθωτών του ΕΦΚΑ, εφόσον έχουν καταβληθεί οι αναλογούσες ασφαλιστικές εισφορές για όλο το χρονικό διάστηµα που προηγείται της χορήγησης της βεβαίωσης.

Διευκρινίζεται ότι ειδικά για το διάστηµα από 1-1-2017 και µέχρι την εκκαθάριση των ασφαλιστικών εισφορών βάσει των εισοδηµάτων του 2016, ο ασφαλισµένος θεωρείται ενήµερος εφόσον έχει καταβάλει, κατ' ελαχιστον, το ποσό που αντιστοιχεί στην κατά περίπτωση κατώτατη μηνιαία βάση υπολογισµού των ασφαλιστικών εισφορών για όλους τους µήνες που προηγούνται της χορήγησης της βεβαίωσης. Στην περίπτωση αυτή, η χορηγούμενη βεβαίωση δεν θα ισχύει για µεταβίβαση ακινήτου η σύσταση εµπραγματου δικαιώµατος, για την οποία απαιτείται η καταβολή του πλήρους ποσού, όπως αυτό έχει υπολογιστεί στα οικεία ειδοποιητήρια.

Είναι ευνόητο ότι µετά την οριστικοποίηση της ετήσιας ασφαλιστικής οφειλής βάσει των εισοδηµάτων του 2016, και εφόσον προκύπτει υποχρέωση καταβολής εισφορών, για την χορήγηση της σχετικής ενηµερότητας απαιτείται η καταβολή του πλήρους ποσού της µηνιαίας δόσης.

Τέλος, οι µη µισθωτοί ασφαλισµένοι που κατά το έτος 2017 απασχολούνται παράλληλα και ως µισθωτοί, θα λαµβάνουν βεβαίωση ασφαλιστικής ενηµερότητας για την µη µισθωτή τους δραστηριότητα, εφόσον δεν βαρύνονται µε οφειλές προηγούµενων ετών, χωρίς τον έλεγχο των επιπρόσθετων προυποθέσεων της παρ. Β, δεδομένου ότι καταβάλουν ήδη την ελάχιστη ασφαλιστική εισφορά από την µισθωτή απασχόληση.

Προκειμένου δε να είναι ο δυνατός ο έλεγχος διατήρησης της µισθωτής απασχόλησης και εποµένως της κατ' ελάχιστον καταβολής της κατώτατης µηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς, η χορηγούµενη στα πρόσωπα αυτό βεβαίωση ασφαλιστικής ενηµεράτητας θα είναι µηνιαίας διάρκειας.

Δείτε αναλυτικά την εγκύκλιο εδώ.

Δίκαιο εμπορικών δικαιοπραξιών/Αξιόγραφα-Ασφαλιστικό

ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΜΠΕΧΛΙΒΑΝΗΣ

ΕΦΗ ΤΖΙΒΑ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΑΞΙΟΓΡΑΦΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ

Εργατικό Δίκαιο - Ατομικές εργασιακές σχέσεις - Ε έκδοση

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΕΡΔΕΛΗΣ