logo-print

Άρθρο τέταρτο - Νόμος 4493/2017 - Προστασία δεδομένων – Υπεύθυνοι επεξεργασίας

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

01/01/2014

Υπό κωδικοποίηση
Οι υποχρεώσεις διατροφής στο ιδιωτικό διεθνές δίκαιο

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΥΡΤΗΣ

ΔΗΜΟΣΙΟ & ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ - ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

H ένωση δικαίου

ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΡΜΑΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

1. Η ανταλλαγή πληροφοριών δυνάμει των διατάξεων των άρθρων 2 και 3 της κυρούμενης Συμφωνίας και της κυρούμενης ΣΑΑ υπόκειται στις διατάξεις του ν. 2472/1997 (Α΄50). Η ανταλλαγή πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένων των διοικητικών ερευνών, γίνεται κατόπιν ειδικά αιτιολογημένης απόφασης ως προς την αναγκαιότητα και αναλογικότητα των δεδομένων, τόσο από την αιτούσα αρχή όσο και από τη λαμβάνουσα αρχή, σύμφωνα με το άρθρο 18 της Σύμβασης μεταξύ της Ελλάδος και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής περί αποφυγής της διπλής φορολογίας και αποτροπής της φορολογικής διαφυγής εν σχέσει προς τους φόρους επί του εισοδήματος (ν.δ. 2548/1953, Α΄231), καθώς και τις διατάξεις του άρθρου 4 του ν. 2472/1997.

2. Με την επιφύλαξη των διατάξεων της παραγράφου 3, για τους σκοπούς της κυρούμενης Συμφωνίας και ύστερα από ειδικά αιτιολογημένο αίτημα της αρμόδιας αρχής κατά το άρθρο 5 παρ. 1 του ν. 4170/2013 προς την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα μπορεί να αποφασίζεται εξαίρεση της άσκησης των δικαιωμάτων των άρθρων 11 και 12 του ν. 2472/1997. Στο πλαίσιο εφαρμογής της κυρούμενης Συμφωνίας και της κυρούμενης Συμφωνίας Αρμόδιων Αρχών (ΣΑΑ), καθώς και των οριζομένων στα άρθρα τρίτο και τέταρτο του παρόντος νόμου και στις κατ’ εξουσιοδότηση του άρθρου έκτου προβλεπόμενες αποφάσεις, τα Δηλούντα Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα και οι αρμόδιες αρχές του Υπουργείου Οικονομικών και της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων δυνάμει των διατάξεων τουπ.δ. 111/2014 (Α΄178) και του ν. 4389/2016, όπως εκάστοτε ισχύουν, και των σχετικών με το οργανόγραμμα κανονιστικών αποφάσεων του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, θεωρούνται «υπεύθυνοι επεξεργασίας» κατά την έννοια και για τους σκοπούς του ν. 2472/1997, καθένας για κάθε επεξεργασία που διενεργεί.

3. Κάθε Δηλούν Ελληνικό Χρηματοπιστωτικό Ίδρυμα, κατά την έννοια του άρθρου τρίτου παράγραφος 3 περίπτωση α΄ του παρόντος νόμου υποχρεούται να:

α) ενημερώνει κάθε Καθορισμένο Πρόσωπο των ΗΠΑ κατά την έννοια του άρθρου 1 παράγραφος 1 υποπαράγραφοι λα΄ και λ΄ ότι οι πληροφορίες που το αφορούν και που αποκτώνται και ανταλλάσσονται σύμφωνα με τα ειδικότερα οριζόμενα στην κυρούμενη Συμφωνία και ιδίως στα άρθρα 2 και 3 αυτής, καθώς και στην κυρούμενη ΣΑΑ,

β) παράσχει σε αυτό το πρόσωπο κάθε πληροφορία της οποίας δικαιούται να λαμβάνει γνώση δυνάμει των διατάξεων του ν. 2472/1997 εντός ευλόγου χρονικού διαστήματος, ώστε το πρόσωπο να ασκήσει τα δικαιώματά του ως προς την προστασία δεδομένων και, σε κάθε περίπτωση, πριν το ενδιαφερόμενο Δηλούν Ελληνικό Χρηματοπιστωτικό Ίδρυμα υποβάλλει τις πληροφορίες που ορίζονται στο άρθρο τρίτο παράγραφος 3 περίπτωση α΄ του παρόντος νόμου στην αρμόδια αρχή κατά το άρθρο 5 του ν. 4170/2013.

4. Με την επιφύλαξη των διατάξεων της φορολογικής νομοθεσίας περί παραγραφής, οι πληροφορίες που υφίστανται επεξεργασία σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος νόμου διατηρούνται μόνο για το χρονικό διάστημα που απαιτείται για την επιδίωξη των σκοπών της κυρούμενης Συμφωνίας και της κυρούμενης ΣΑΑ του παρόντος νόμου και, σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τις διατάξεις περί παραγραφής για κάθε υπεύθυνο επεξεργασίας.

5. Η ισχύς των διατάξεων του παρόντος άρθρου αρχίζει από την 1η Ιανουαρίου 2014.

Η αναίρεση κατά τον ΚΠολΔ - Ερμηνεία Κατ΄άρθρο - 5η έκδοση
Δίκαιο Πνευματικής Ιδιοκτησίας