logo-print

Εκδηλώσεις σε όλες τις νομικές σχολές για την ELSA Day 2017

Με θέμα “Access to Justice Beyond Borders”

Ο δικαστικός έλεγχος της δράσης των ανεξάρτητων αρχών

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Πολιτειολογία

Για έκτη φορά διοργανώνεται φέτος η ELSA Day, η ετήσια τριήμερη εκδήλωση, στον εορτασμό της οποίας συμβάλλουν με εκδηλώσεις τους όλα τα τοπικά σωματεία της ELSA.

Ακολουθώντας την πάγια στοχοθεσία της ELSA, η ELSA Day εστιάζει στα ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ φέτος το ειδικότερο θέμα της είναι “Access to Justice Beyond Borders”.

Τα τρία τοπικά σωματεία της ELSA Greece, στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και την Κομοτηνή, ετοιμάζουν ποικιλία εκδηλώσεων.

Η ELSA Athens στις 28 Νοεμβρίου πραγματοποιείται workshop με θέμα: «Νομικές πτυχές των σύγχρονων μορφών τρομοκρατίας». Η εκδήλωση περιλαμβάνει εισηγήσεις καθηγητών της Νομικής Σχολής και λοιπών ειδικών, με ανάλυση case study από τη διεθνή νομολογία, και θα δοθεί η ευκαιρία στους συμμετέχοντες φοιτητές να παρουσιάσουν κατά ομάδες μία σύντομη τοποθέτηση επί του θέματος. Στο πλαίσιο της ίδιας εκδήλωσης, πραγματοποιείται συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες.

Στη συνέχεια, στις 29 Νοεμβρίου, θα οργανώσει νομικό αγώνα επιχειρηματολογίας (legal debate), με κεντρικό άξονα την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος και ειδικότερο θέμα την υπόθεση “Aquartia vs Sheltistan”. Η αντιπαράθεση θα διεξαχθεί πάνω σε υπόθεση με υποθετικά πραγματικά περιστατικά. Συμμετέχουν δύο ομάδες των τριών φοιτητών, υπό την επίβλεψη του Λέκτορα Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου της Νομικής ΕΚΠΑ κ. Γεωργίου Κυριακόπουλου, και μία τριμελής επιτροπή αποτελούμενη από μέλη ΔΕΠ της Νομικής ΕΚΠΑ θα αναδείξει τη νικήτρια ομάδα του αγώνα, συνεκτιμώμενης της γνώμης του κοινού της εκδήλωσης.

Η ELSA Thessaloniki διοργανώνει νομικό αγώνα επιχειρηματολογίας (legal debate) με θέμα τα ζητήματα νομιμότητας που προκύπτουν από την λειτουργία της «Επιτροπής 1267» του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, και ειδικότερα το κατά πόσον οι «έξυπνες κυρώσεις» που αυτή επιβάλλει προς ύποπτα για χρηματοδότηση της τρομοκρατίας φυσικά ή νομικά πρόσωπα παραβιάζουν το δικαίωμα αυτών σε δίκαιη δίκη. Η αντιπαράθεση θα διεξαχθεί μεταξύ δύο τριμελών ομάδων φοιτητών, υπό την εποπτεία του Επίκουρου Καθηγητή Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου της Νομικής Σχολής ΑΠΘ κ. Μιλτιάδη Σαρηγιαννίδη. Ο καλύτερος αγορητής και η καλύτερη ομάδα του αγώνα θα κριθούν από το κοινό της εκδήλωσης.

Η ELSA Komotini με τη σειρά της εστιάζει στο δίκαιο της Σαρίας και την εφαρμογή του στην ελληνική έννομη τάξη, με δύο εκδηλώσεις και δράση κοινωνικής ευαισθησίας. Στις 28 Νοεμβρίου διοργανώνει  σεμινάριο όπου θα αναπτυχθούν ζητήματα που γεννώνται σχετικά με την εφαρμογή του δικαίου της Σαρία στην Ελλάδα και η δυνατότητα πρόσβασης της μουσουλμανικής κοινότητας της Θράκης στη δικαιοσύνη μέσω αυτής, καθώς και ο ρόλος του Μουφτή, που έχει ταυτόχρονα θρησκευτικά και δικαιοδοτικά καθήκοντα. Στο πάνελ ομιλητών συμμετέχει ο Επίκουρος Καθηγητής του τομέα Διεθνών Σπουδών της Νομικής ΔΠΘ κ. Ιωάννης Κτιστάκις, καθώς και ο μουσουλμάνοι δικηγόρος από την Κομοτηνή κύριος Χαλήλ Μουσταφά.

Επίσης, στις 28 Νοεμβρίου διεξάγεται νομικός αγώνας επιχειρηματολογίας (legal debate), με αντικείμενο την εφαρμογή ή μη της Σαρίας στο ελληνικό δίκαιο. Θα αναμετρηθούν δύο ομάδες των τριών φοιτητών, υπό την επίβλεψη και τον συντονισμό του κ. Κτιστάκι. Στο τέλος του αγώνα θα προβληθεί ολιγόλεπτο βίντεο, το οποίο στις 29 Νοεμβρίου θα δημοσιοποιηθεί από την επίσημη σελίδα της ELSA Komotini στα social media. Στο βίντεο αυτό, Μουσουλμάνοι της Θράκης θα εκθέτουν τις δικές τους απόψεις για τη σκοπιμότητα ή μη εφαρμογής της Σαρία, ενώ την προσωπική του άποψη καταθέτει και ο Μουφτής της Κομοτηνής.

Εκ μέρους της ELSA Greece, τον συντονισμό των δράσεων των τριών τοπικών σωματείων ανέλαβαν ο Αντιπρόεδρος Ακαδημαϊκών Δραστηριοτήτων κ. Παναγιώτης Βιόπουλος και ο Εθνικός Συντονιστής για την ELSA Day (ELSA Day National Coordinator) κ. Λευτέρης Πάτσης.

Η επιμέλεια του παιδιού κατά τον Αστικό Κώδικα

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΕΚΚΑΣ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Αγωγή περί κλήρου
send