logo-print

Άρθρο 21 - Νόμος 4504/2017 - Προσωπικοί Ραδιοφάροι Ένδειξης Θέσης Κινδύνου - Ορισμοί

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

29/11/2017

Υπό κωδικοποίηση
Βασική Νομοθεσία Ναυτικού Δικαίου

ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΜΠΕΧΛΙΒΑΝΗΣ - ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΚΕΚΑΣ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΝΑΥΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Βασική Νομοθεσία Ναυτικού Δικαίου

ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΜΠΕΧΛΙΒΑΝΗΣ - ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΚΕΚΑΣ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΝΑΥΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Για τους σκοπούς του παρόντος Κεφαλαίου οι ακόλουθοι όροι έχουν την αντίστοιχη σημασία:

α) Cospas - Sarsat: Δορυφορικό σύστημα σχεδιασμένο να παρέχει συναγερμούς και δεδομένα θέσης κινδύνου, με τη χρήση δορυφορικού και επίγειου εξοπλισμού για ανίχνευση και προσδιορισμό της θέσης σημάτων κινδύνου, που εκπέμπονται από ραδιοφάρους ένδειξης θέσης κινδύνου, προς υποβοήθηση του έργου της έρευνας και διάσωσης.

β) Κέντρο Ελέγχου Αποστολών (Mission Control Centre/ M.C.C.): Το επίγειο Κέντρο λήψης και διανομής δορυφορικών σημάτων κινδύνου της Ελλάδας στο σύστημα του Cospas - Sarsat (άρθρο 19 του ν. 3922/2011, Α΄ 35).

γ) Υπηρεσίες Έρευνας και Διάσωσης: Το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (Ε.Κ.Σ.Ε.Δ.), που εδρεύει στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και το Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο Υπηρεσιών Πυροσβεστικού Σώματος (Π.Σ.) - 199 (Σ.Ε.Κ.Υ.Π.Σ.).

δ) Personal Locator Beacon/ P.L.B. (Προσωπικός Ραδιοφάρος Ένδειξης Θέσης Κινδύνου): Συσκευή ραδιοεντοπισμού, η οποία προορίζεται για προσωπική χρήση από άτομα που βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και εκπέμπει στη ζώνη συχνοτήτων 406,00 - 406,10 MHz.

ε) Κατάσταση έκτακτης ανάγκης: Η κατάσταση εκείνη που απειλείται η ζωή ή η σωματική ακεραιότητα ατόμου από κίνδυνο άμεσο και παρόντα, ιδίως ως συνέπεια φυσικών τεχνολογικών ή λοιπών καταστροφών, καθώς και ύστερα από κάθε είδους ατύχημα, και αναπότρεπτο με τα μέσα διάσωσης που διατίθενται στο χώρο, στην οποία απαιτείται η ενεργοποίηση μέσων έρευνας και διάσωσης μέσω της χρήσης P.L.B..

στ) Έρευνα: Το σύνολο των συντονισμένων ενεργειών από μια Υπηρεσία Έρευνας και Διάσωσης, που γίνονται σε περιοχή καθορισμένων διαστάσεων με ορισμένες διαδικασίες και μέσα, στην οποία παρέχονται διαδικασίες εντοπισμού ατόμου προς διάσωση, που βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

ζ) Άτομο προς διάσωση: Το άτομο που βρίσκεται βεβαιωμένα σε κίνδυνο, συνεπεία μιας συγκεκριμένης καταστροφής ή ατυχήματος σε καθορισμένο χώρο.

η) Διακριτικό P.L.B.: Δεκαεξαδικός αριθμός, ο οποίος κωδικοποιείται στη συσκευή P.L.B. και την ταυτοποιεί μοναδικά.

θ) Ελληνικός κωδικός χώρας: Ο τριψήφιος Ναυτιλιακός Αριθμός Ταυτότητας (Maritime Identification Digit/ M.I.D.), όπως εκχωρείται από τη Διεθνή Ένωση Τηλεπικοινωνιών.

ι) Κωδικοποίηση P.L.B.: Διαδικασία ενσωμάτωσης και προγραμματισμού του διακριτικού P.L.B. στη συσκευή P.L.B.. Κατά τη διαδικασία αυτή, εισάγεται στο διακριτικό P.L.B., μεταξύ άλλων, ο ελληνικός κωδικός χώρας. Η κωδικοποίηση του P.L.B. πρέπει να πληροί τις τεχνικές απαιτήσεις του Cospas - Sarsat, όπως ισχύουν.

ια) Κάτοχος συσκευής P.L.B.: Φυσικό πρόσωπο που κατέχει P.L.B., τα στοιχεία του οποίου καταχωρούνται στο Μητρώο Στοιχείων Κατόχων P.L.B..

ιβ) Στοιχεία κατόχου συσκευής P.L.B.: Περιλαμβάνονται πληροφορίες για τον κάτοχο συσκευής P.L.B., καθώς και για δύο (2) οικεία του πρόσωπα, τα οποία μπορούν να παρέχουν πληροφορίες που είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν για την παροχή συνδρομής, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Περιλαμβάνονται, κατ’ ελάχιστο, το ονοματεπώνυμο του κατόχου, το πατρώνυμο, η ημερομηνία γέννησης, η διεύθυνση κατοικίας, ο αριθμός κινητού τηλεφώνου, ο αριθμός του σταθερού τηλεφώνου οικίας και εργασίας, καθώς και το διακριτικό P.L.B.. Για τα οικεία πρόσωπα του κατόχου συσκευής P.L.B. περιλαμβάνονται, κατ’ ελάχιστο, ονοματεπώνυμο, κινητό τηλέφωνο, σταθερό τηλέφωνο οικίας.

ιγ) Μητρώο στοιχείων κατόχων συσκευής P.L.B.: Βάση δεδομένων στην οποία τηρούνται σε ηλεκτρονική μορφή τα στοιχεία του κατόχου συσκευής P.L.B..

ιδ) Αρμόδια Αρχή: Υπηρεσία αρμόδια για την τήρηση του Μητρώου στοιχείων κατόχων P.L.B..

ιε) Καταχώρηση P.L.B.: Διαδικασία για την εγγραφή ή μεταβολή των στοιχείων κατόχου συσκευής P.L.B. στο σχετικό Μητρώο της Αρμόδιας Αρχής.

ιστ) Κάρτα καταχώρισης P.L.B.: Έγγραφο σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή που περιλαμβάνει τα στοιχεία κατόχου συσκευής P.L.B. και μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά την καταχώρηση P.L.B..

Περιουσιακά Εγκλήματα απλό

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΑΔΑΜ ΠΑΠΑΔΑΜΑΚΗΣ

Το δίκαιο της απόδειξης στις διοικητικές διαφορές ουσίας (XXII & 327)

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΉ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΒΑΡΒΑΡΑ ΜΠΟΥΚΟΥΒΑΛΑ