logo-print

Ελβετία: Οι αστακοί θα πρέπει να αναισθητοποιούνται πριν μαγειρευτούν

Ορισμένα οστρακόδερμα διαθέτουν εξελιγμένο νευρικό σύστημα και είναι πολύ πιθανό να βιώνουν έντονο πόνο - Παράνομες οι συσκευές για να «τιμωρούνται» τα σκυλιά όταν γαβγίζουν

12/01/2018

15/01/2018

Αοριστία και Νομική Αβασιμότητα της Αγωγής
Εγχειρίδιο Εργατικού Δικαίου - Ατομικές Εργασιακές Σχέσεις Η έκδοση

Η ελβετική κυβέρνηση αποφάσισε να δώσει τέλος στην κοινή πρακτική που θέλει τους αστακούς να ρίχνονται ζωντανοί μέσα σε βραστό νερό για να μαγειρευτούν.

Η απόφαση, η οποία ελήφθη στο πλαίσιο συνολικής μεταρρύθμισης της νομοθεσίας περί προστασίας ζώων στην Ελβετία, προβλέπει ότι «δεν επιτρέπεται πλέον η πρακτική του βυθίσματος ζωντανών αστακών σε νερό που βράζει, όπως είθισται στα εστιατόρια», αντιθέτως θα πρέπει «να είναι αναισθητοποιημένα πριν τη θανάτωσή τους».

Σύμφωνα με το ελβετικό πρακτορεία RTS, μόνο το ηλεκτροσόκ ή η «μηχανική καταστροφή» του εγκεφάλου των αστακών θα θεωρούνται αποδεκτές πρακτικές αναισθητοποίησης από την 1η Μαρτίου που θα τεθούν σε ισχύ οι νέοι κανόνες.

Όπως αναφέρει μερίδα επιστημόνων και ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ζώων, οι αστακοί και άλλα οστρακόδερμα διαθέτουν εξελιγμένο νευρικό σύστημα και είναι πολύ πιθανό να βιώνουν έντονο πόνο όταν βράζονται ζωντανά.

Παράλληλα, η ελβετική κυβέρνηση θα απαγορεύσει τη μεταφορά ζωντανών οστρακόδερμων, όπως οι αστακοί, σε πάγο ή σε παγωμένο νερό, ορίζοντας ότι θα πρέπει πάντοτε να διατηρούνται στο φυσικό τους περιβάλλον.

Στο ίδιο πλαίσιο μεταρρυθμίσεων, η Ελβετία αυστηροποιεί το πλαίσιο αντιμετώπισης για τα παράνομα εκτροφεία σκύλων και τις παράνομες εισαγωγές σκύλων, και κηρύσσει παράνομες τις συσκευές που χρησιμοποιούνται για να «τιμωρούνται» τα σκυλιά όταν γαβγίζουν.

Τέλος, αναμένεται να τεθεί νέο πλαίσιο αναφορικά με τις συνθήκες ευθανασίας άρρωστων ή τραυματισμένων ζώων, αλλά και για την ευθύνη των διοργανωτών δημοσίων εκδηλώσεων όπου συμμετέχουν ζώα. 

Πηγή: theguardian.com

Σχετικοί Τομείς

Η αστική ευθύνη του οδικού μεταφορέα κατά τη CMR
Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας - Κατ΄ άρθρο Νομολογία -Δ έκδοση - XII & 1889

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ