logo-print

Ρύθμιση καθημερινών θεμάτων των δικηγόρων στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών

Συνάντηση Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών με την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών για ρύθμιση καθημερινών θεμάτων των δικηγόρων

26/01/2018

26/01/2018

Περιουσιακά Εγκλήματα απλό

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΑΔΑΜ ΠΑΠΑΔΑΜΑΚΗΣ

Κώδικας Ποινικής Δικονομίας ΙΙ

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΩΝ

Αθήνα, 26.1.2018

Ανακοίνωση

Μετά από συνάντηση που είχαν στις 25.1.2018 ο Πρόεδρος του ΔΣΑ κ. Δ. Βερβεσός και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου κ.κ. Δ. Αναστασόπουλος, Γ. Κλεφτοδήμος, Χ. Κονδύλης και Θ. Σοφός με τον Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών κ. Ηλ. Ζαγοραίο, παρουσία της Εισαγγελέως Προσδιορισμού κ. Ολ. Κλειτσάκη, του Εισαγγελέως Ακροάσεων κ. Νικ. Φιστόπουλου και της Προϊσταμένης της  Διεύθυνσης Γραμματείας της Εισαγγελίας κ. Μ. Ιωαννίδου, ενημερώνουμε τους συναδέλφους ότι ελήφθησαν οι κάτωθι αποφάσεις:

1. α) Αναφορικά με το ζήτημα της εξυπηρέτησης των δικηγόρων στην ενημέρωση μηνύσεων (κτίριο 16, Εισαγγελία, ισόγειο), θα λειτουργούν δύο ξεχωριστές σειρές προτεραιότητας, μία για τους δικηγόρους και μία για τους πολίτες που εξυπηρετούνται από τη συγκεκριμένη υπηρεσία της Εισαγγελίας.

Διαβάστε επίσης: Κατάθεση δικογράφων στο τμήμα Ειδικών Διαδικασιών του Πρωτοδικείου Αθηνών

β)  Ο Σύλλογος θα διαθέσει υπάλληλο ο οποίος θα εξυπηρετεί αποκλειστικά δικηγόρους Αθηνών, οι οποίοι επιδεικνύοντας την ταυτότητά τους, θα μπορούν να λαμβάνουν αντίγραφο από την ενημέρωση που ζητούν προκειμένου να αποφύγουν την αναμονή.

2. Έγινε αποδεκτή η πρόταση του Συλλόγου για διεύρυνση του ωραρίου  λήψεως αντιγράφων δικογραφιών από την Εισαγγελία μόνο για τους δικηγόρους. Έτσι, οι συνάδελφοι θα μπορούν να λαμβάνουν αντίγραφα από τις 9:30 έως τις 13:00.

3. Αναφορικά με τον Εισαγγελέα Ακροάσεων, οι δικηγόροι δύνανται να υποβάλλουν το αίτημά τους για χορήγηση εισαγγελικής παραγγελίας στη γραμματεία του Εισαγγελέα, μαζί με τα σχετικά έγγραφα που το τεκμηριώνουν και θα λαμβάνουν απάντηση το αργότερο εντός δύο εργάσιμων ημερών ώστε να αποφύγουν την αναμονή, εκτός αν επιθυμούν να αναπτύξουν προφορικά το αίτημά τους.

4. Ο Προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών μας ενημέρωσε ότι ήδη εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα δεν εφαρμόζεται η διαδικασία συστάσεων από τον Εισαγγελέα, αλλά παραπέμπονται όλοι οι πολίτες στα αρμόδια Αστυνομικά Τμήματα ώστε να υποβληθεί εκεί το αίτημα συστάσεων.

5. Τέθηκε υπ’ όψιν μας η Γνωμοδότηση υπ’ αριθ. 1/2017 του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών Νικ. Φιστόπουλου, που αφορά στην τηρητέα διαδικασία για την έκδοση εισαγγελικής παραγγελίας προς τις διοικητικές αρχές για την χορήγηση αντιγράφων εγγράφων. Διευκρινίζεται ότι, σύμφωνα με τη γνωμοδότηση, για την χορήγηση της σχετικής εισαγγελικής παραγγελίας απαιτείται:

α) υποβολή έγγραφης αίτησης του πολίτη προς την διοικητική αρχή με σαφές και ορισμένο αίτημα και αναφορά του επικαλουμένου εννόμου ή ευλόγου συμφέροντος,

β) έγγραφη και αιτιολογημένη απόρριψή της,

γ) υποβολή έγγραφης αίτησης προς τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών με συνημμένες σ’ αυτή την αρχική αίτηση προς την διοικητική αρχή και την απόρριψή της από την τελευταία. Κατόπιν αυτών εκδίδεται αιτιολογημένη εισαγγελική παραγγελία, σε περίπτωση αποδοχής της αίτησης, και διαβιβάζεται προς την διοίκηση που υποχρεούται να την εκτελέσει άμεσα.

Πολιτειολογία
Η υποστήριξή της κατηγορίας υπό το πρίσμα του νέου Κώδικα Ποινικής Δικονομίας

ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΚΟΥΔΕΛΗ

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

send