logo-print

Άρθρο 13 - Κοινή Υπουργική Απόφαση ΔΔΠ0007378/0454ΒΕΞ2017 - Διαδικασία και όροι μεταβίβασης του δικαιώματος απλής χρήσης προς τρίτους

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

12/05/2017

Κωδικοποιημένο
Δίκαιο Δημοσίων Συμβάσεων Δ έκδοση

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΡΑΙΚΟΣ

Ανταλλάξιμα κτήματα -Δημοσιεύματα ΕπΑκ Νο 3

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

Η παραχώρηση των κοινόχρηστων χώρων αιγιαλού, παραλίας για την απλή χρήση τους, σε τρίτους, απευθείας ή κατόπιν δημοπρασίας, γίνεται με σύμβαση παραχώρησης σύμφωνα. με το παρόν άρθρο που συνάπτεται:

α) από το Δήμο και τον υπέρ ου με προσυπογραφή της ΠΔΔΠ/ΑΓΔΠ ή

β) από την ΠΔΔΠ/ΑΓΔΠ και τον υπέρ ου,

Στη σύμβαση παραχώρησης προσδιορίζονται σαφώς τα στοιχεία του υπέρ ου, το είδος της παραχώρησης (απευθείας ή μη), η διάρκεια της σύμβασης, η θέση με τις συντεταγμένες και το εμβαδόν του κοινοχρήστου χώρου που παραχωρείται, η ιδιότητά του (αιγιαλός, παραλία κτλ), το είδος της χρήσης και το καταβλητέο αντάλλαγμα.

Ο χώρος αυτός αποτυπώνεται με επιμέλεια του αιτούντα, σε υπόβαθρο ορθοφωτοχάρτη του άρθρου 11 του ν. 4281/2014, ή σε υπόβαθρο ορθοφωτοχάρτη από την εφαρμογή «OPEN» της ΕΚΧΑ ΑΕ., ή σε απόσπασμα του τοπογραφικού διαγράμματος καθορισμού οριογραμμών αιγιαλού και παραλίας όπου αυτός υφίσταται, αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της αίτησης, που ελέγχεται και θεωρείται από τις ΠΔΔΠ/τα ΑΓΔΠ και επισυνάπτεται στη σύμβαση παραχώρησης απλής χρήσης.

Τόσο στην περίπτωση της απευθείας παραχώρησης, όσο και στην περίπτωση της δημοπρασίας, μόνο μετά την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης ο υπέρ ου έχει δικαίωμα να εγκατασταθεί στον παραχωρούμενο κοινόχρηστο χώρο.

1. Σύμβαση παραχώρησης απλής χρήσης χωρίς δημοπρασία.

1α. στην περίπτωση που συνάπτεται από Δήμο:

Στις περιπτώσεις μεταβίβασης του δικαιώματος απλής χρήσης χωρίς δημοπρασία, ακολουθείται η εξής διαδικασία: το αργότερο εντός 7 εργάσιμων ημερών από την υποβολή της αίτησης του ενδιαφερομένου, ο οικείος Δήμος αποστέλλει εγγράφως με κάθε πρόσφορο μέσο (π.χ. τηλεομοιοτυπία, e-mail κτλ) στην αρμόδια Περιφερειακή Δ/νση ή στο αρμόδιο Αυτ/λες Γραφείο Δημ. Περιουσίας, αντίγραφο σχεδίου της προς υπογραφή σύμβασης συνοδευόμενου από το υπόβαθρο ή το απόσπασμα του παρόντος άρθρου.

Ο προϊστάμενος της Περιφερειακής Διεύθυνσης Δημόσιας Περιουσίας, ή ο εξουσιοδοτημένος από αυτόν υπάλληλος του Αυτοτελούς Γραφείου Δημόσιας Περιουσίας υποχρεούται να ενημερώσει εντός 7 εργάσιμων ημερών από τη λήψη του σχεδίου, τον οικείο Δήμο εγγράφως με κάθε πρόσφορο μέσο (π.χ. τηλεομοιοτυπία, email κτλ), εάν συμφωνεί με το περιεχόμενο της σύμβασης. Παρερχομένης άπρακτης της ανωτέρω προθεσμίας, τεκμαίρεται η σύμφωνη γνώμη του Προϊσταμένου της Περιφερειακής Διεύθυνσης Δημόσιας Περιουσίας ή του εξουσιοδοτημένου από αυτόν υπαλλήλου του Αυτοτελούς Γραφείου Δημόσιας Περιουσίας.

Αν ο Προϊστάμενος της Περιφερειακής Διεύθυνσης Δημόσιας Περιουσίας ή ο εξουσιοδοτημένος υπάλληλος του Αυτοτελούς Γραφείου Δημόσιας Περιουσίας, διαπιστώσει ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις της κείμενης νομοθεσίας περί αιγιαλού και της παρούσας απόφασης, υποδεικνύει στον οικείο Δήμο είτε να απόσχει από τη σύναψη της σύμβασης παραχώρησης, εφόσον δεν είναι δυνατή η παραχώρηση χρήσης του συγκεκριμένου κοινόχρηστου χώρου, είτε να προβεί στην αναπροσαρμογή οποιουδήποτε όρου της σύμβασης, που κρίνει ότι αντίκειται στις ανωτέρω διατάξεις, συμπεριλαμβανομένης της αναπροσαρμογής του ορισθέντος ανταλλάγματος χρήσης.

Το έγγραφο με το οποίο εκφράζεται η σύμφωνη γνώμη του Προϊσταμένου της Περιφερειακής Διεύθυνσης Δημόσιας Περιουσίας ή του εξουσιοδοτημένου υπαλλήλου του Αυτοτελούς Γραφείου Δημόσιας Περιουσίας, ή τυχόν υποδείξεις αυτού κατά τα ανωτέρω, συνοδευόμενο από οίκοθεν σημείωμά του σχετικά με το ύψος του προς καταβολή από τον υπέρ ου υπέρ του δημοσίου ποσοστού 30 % επί του τελικού ανταλλάγματος, προσαρτάται στην οριστική σύμβαση παραχώρησης.

Σε περίπτωση που η σύμφωνη γνώμη τεκμαίρεται λόγω παρέλευσης της προθεσμίας των 7 εργάσιμων ημερών, το ανωτέρω οίκοθεν σημείωμα αποστέλλεται στον Δήμο από τον Προϊστάμενο της Περιφερειακής Διεύθυνσης Δημόσιας Περιουσίας ή από τον εξουσιοδοτημένο υπάλληλο του Αυτοτελούς Γραφείου Δημόσιας Περιουσίας εντός των επόμενων δύο ημερολογιακών ημερών που έπονται της λήξης της προθεσμίας αυτής.

Ο οικείος Δήμος επί ποινή ανάκλησης της απόφασης παραχώρησης, οφείλει να ενσωματώσει στο οριστικό σχέδιο αυτής, τις υποδεικνυόμενες τροποποιήσεις του Προϊσταμένου της Περιφερειακής Διεύθυνσης Δημόσιας Περιουσίας ή του εξουσιοδοτημένου υπαλλήλου του Αυτοτελούς Γραφείου Δημόσιας Περιουσίας, καθώς και τον αριθμό διπλοτύπου είσπραξης του ποσοστού υπέρ του δημοσίου.

Το οριστικό σχέδιο της σύμβασης παραχώρησης υπογεγραμμένο από τον οικείο Δήμο και τον υπέρ ου, αποστέλλεται στον Προϊστάμενο του Τμήματος Β΄ Αιγιαλού και Παραλίας της Περιφερειακής Δ/νσης Δημόσιας Περιουσίας ή στον εξουσιοδοτημένο υπάλληλο του Αυτοτελούς Γραφείου Δημόσιας Περιουσίας σε τρία (3) αντίγραφα, προς προσυπογραφή από αυτόν, συνοδευόμενα από το πρωτότυπο διπλότυπο είσπραξης για την απόδειξη καταβολής του οφειλόμενου ποσού υπέρ του Δημοσίου, στην αρμόδια Δ.Ο.Υ.

1β στην περίπτωση που συνάπτεται από τις ΠΔΔΠ/τα ΑΓΔΠ

Οι συμβάσεις παραχώρησης υπογράφονται από τον Προϊστάμενο του Τμήματος Β΄ Αιγιαλού και Παραλίας της Περιφερειακής Δ/νσης Δημόσιας Περιουσίας ή τον εξουσιοδοτημένο υπάλληλο του Αυτοτελούς Γραφείου Δημόσιας Περιουσίας και τους ενδιαφερόμενους, με το αντάλλαγμα 50% υπέρ του δημοσίου και 50% υπέρ του οικείου Δήμου.

Στις περιπτώσεις αυτές οι αιτούντες απευθείας παραχώρηση, υποβάλλουν αίτηση στην Περιφερειακή Δ/νση Δημόσιας Περιουσίας ή στα Αυτοτελή Γραφεία Δημόσιας Περιουσίας κατ’ αρμοδιότητα συνοδευόμενη από το υπόβαθρο ή το απόσπασμα του παρόντος άρθρου.

Οι Περιφερειακές Δ/νσεις Δημόσιας Περιουσίας / Αυτοτελή Γραφεία Δημόσιας Περιουσίας κατ’ αρμοδιότητα ελέγχουν την συνδρομή των προϋποθέσεων για την απευθείας παραχώρηση.

Σε περίπτωση που αυτές συντρέχουν, ο Προϊστάμενος της Περιφερειακής Δ/νσης Δημόσιας Περιουσίας ή ο εξουσιοδοτημένος υπάλληλος του Αυτοτελούς Γραφείου Δημόσιας Περιουσίας εκδίδει οίκοθεν σημείωμα για την καταβολή από τον αιτούντα ποσοστού 50% επί του καθορισθέντος ανταλλάγματος.

Μετά την προσκόμιση του αποδεικτικού πληρωμής από τον αιτούντα, συνάπτεται μεταξύ αυτού και του Προϊστάμενο του Τμήματος Β΄ Αιγιαλού και Παραλίας της Περιφερειακής Δ/νσης Δημόσιας Περιουσίας ή του εξουσιοδοτημένου υπαλλήλου του Αυτοτελούς Γραφείου Δημόσιας Περιουσίας της οικείας Περιφερειακής Δ/νσης Δημόσιας Περιουσίας η σύμβαση παραχώρησης απλής χρήσης.

2. Σύμβαση παραχώρησης απλής χρήσης κατόπιν δημοπρασίας

2α. Στην περίπτωση που συνάπτεται από Δήμο ακολουθείται η εξής διαδικασία:

Το αργότερο εντός 7 εργάσιμων ημερών πριν την κατά νόμο δημοσίευση της προκήρυξης της Δημοπρασίας, ο οικείος Δήμος αποστέλλει εγγράφως με κάθε πρόσφορο μέσο (π.χ. τηλεομοιοτυπία, e-mail κτλ) στην αρμόδια Περιφερειακή Δ/νση Δημόσιας Περιουσίας ή στο αρμόδιο Αυτοτελές Γραφείο Δημόσιας Περιουσίας αντίγραφο σχεδίου της προκήρυξης της δημοπρασίας, με τη θέση με τις συντεταγμένες και το εμβαδόν του κοινοχρήστου χώρου που παραχωρείται, την ιδιότητά του, το είδος της χρήσης και το όριο πρώτης προσφοράς συνοδευόμενο από το υπόβαθρο ή το απόσπασμα του παρόντος άρθρου.

Ο Προϊστάμενος της Περιφερειακής Δ/νσης Δημόσιας Περιουσίας ή ο εξουσιοδοτημένος υπάλληλος του Αυτοτελούς Γραφείου Δημόσιας Περιουσίας υποχρεούται να ενημερώσει εντός 7 εργάσιμων ημερών από τη λήψη της προκήρυξης τον οικείο Δήμο εγγράφως με κάθε πρόσφορο μέσο (π.χ. τηλεομοιοτυπία, e-mail κτλ.) εάν το περιεχόμενο της προκήρυξης συμφωνεί με την κείμενη νομοθεσία περί αιγιαλού και της παρούσας απόφασης. Παρερχομένης άπρακτης της ανωτέρω προθεσμίας, τεκμαίρεται η σύμφωνη γνώμη του Προϊσταμένου της Περιφερειακής Δ/νσης Δημόσιας Περιουσίας ή του εξουσιοδοτημένου υπάλληλου του Αυτοτελούς Γραφείου Δημόσιας Περιουσίας, ως προς το περιεχόμενο της προκήρυξης.

Αν ο Προϊστάμενος ή ο εξουσιοδοτημένος υπάλληλος του Αυτοτελούς Γραφείου Δημόσιας Περιουσίας διαπιστώσει ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις της κείμενης νομοθεσίας περί αιγιαλού και της παρούσας απόφασης υποδεικνύει στον οικείο Δήμο είτε να απόσχει από τη διενέργεια δημοπρασίας, εφόσον δεν είναι δυνατή η παραχώρηση απλής χρήσης του συγκεκριμένου κοινόχρηστου χώρου, είτε να προβεί στην αναπροσαρμογή οποιουδήποτε όρου της προκήρυξης, που κρίνει ότι αντίκειται στις ανωτέρω διατάξεις, συμπεριλαμβανομένης της αναπροσαρμογής της τιμής εκκίνησης.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας της δημοπρασίας, ο Δήμος ενημερώνει με κάθε πρόσφορο μέσο την αρμόδια Περιφερειακή Δ/νση Δημόσιας Περιουσίας ή το αρμόδιο Αυτοτελές Γραφείο Δημόσιας Περιουσίας, για το ύψος του τελικώς επιτευχθέντος ανταλλάγματος και τα στοιχεία του πλειοδότη, προκειμένου αυτός να εκδώσει και να του αποστείλει με κάθε πρόσφορο μέσο, οίκοθεν σημείωμα του σχετικά με το ύψος του προς καταβολή από τον υπέρ ου υπέρ του δημοσίου ποσοστού 30% επί του καθορισθέντος ανταλλάγματος.

Στη συνέχεια, ο Δήμος αποστέλλει στην οικεία Περιφερειακή Δ/νση Δημόσιας Περιουσίας/Αυτ/λές Γραφείο Δημόσιας Περιουσίας αντίγραφο του πρακτικού κατακύρωσης της δημοπρασίας και τη συναφθείσα, σε εκτέλεση του Πρακτικού, σύμβαση παραχώρησης με τον πλειοδότη, σε τρία (3) αντίγραφα προς προσυπογραφή αυτών από τον Προϊστάμενο του Τμήματος Β΄ Αιγιαλού και Παραλίας της Περιφερειακής Διεύθυνσης Δημόσιας Περιουσίας ή τον εξουσιοδοτημένο υπάλληλο του Αυτοτελούς Γραφείου Δημόσιας Περιουσίας, συνοδευόμενα από το πρωτότυπο διπλότυπο είσπραξης για την απόδειξη καταβολής του οφειλόμενου ποσοστού υπέρ του δημοσίου. Στη σύμβαση παραχώρησης πρέπει να έχουν ενσωματωθεί, επί ποινή ανάκλησής της, οι τυχόν υποδείξεις του Προϊσταμένου ή του εξουσιοδοτημένου υπαλλήλου του Αυτοτελούς Γραφείου Δημόσιας Περιουσίας, σύμφωνα με τα προαναφερθέντα καθώς και να αναγράφεται ο αριθμός του διπλότυπου είσπραξης του ποσοστού υπέρ του δημοσίου.

2β Στην περίπτωση που συνάπτεται από Π.Δ.Δ.Π/ΑΓΔΠ ακολουθείται η εξής διαδικασία:

Η διενέργεια των δημοπρασιών από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών γίνεται σύμφωνα με την υπουργική απόφαση της παραγράφου 2 του άρθρου 13 του ν. 2971/2001, όπως τροποποιήθηκε με το εδάφιο 2α της παρ. 1 του άρθρου 15 του ν. 4467/2017, κατά τους χρόνους που προβλέπονται στο άρθρο 6 της παρούσας, εξαιρουμένων των δημοπρασιών που έχουν ήδη αναρτηθεί στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ μέχρι την 31η Μαΐου 2017, οι οποίες ολοκληρώνονται από το Δήμο.

Οι συμβάσεις παραχώρησης των παραγράφων 1β και 2β κοινοποιούνται, εντός 10 ημερών από τη σύναψή τους, με μέριμνα της οικείας Περιφερειακής Διεύθυνσης Δημόσιας Περιουσίας ή του Αυτοτελούς Γραφείου Δημόσιας Περιουσίας στον δικαιούχο δήμο, προκειμένου να λάβει γνώση και να προβεί στις διαδικασίες βεβαίωσης και είσπραξης του αναλογούντος σε αυτόν ποσοστού 50% επί του ανταλλάγματος.

Για όσες παραχωρήσεις χρήσης γίνονται από το Δήμο η ανάρτηση των προκηρύξεων και των συμβάσεων παραχώρησης στη Διαύγεια γίνεται με μέριμνα του Δήμου. Για όσες παραχωρήσεις χρήσης γίνονται από τις Περιφερειακές Διευθύνσεις Δημόσιας Περιουσίας ή τα Αυτοτελή Γραφεία Δημόσιας Περιουσίας η ανάρτηση στη Διαύγεια γίνεται με μέριμνα των Περιφερειακών Διευθύνσεων Δημόσιας Περιουσίας / Αυτοτελών Γραφείων Δημόσιας Περιουσίας κατ’ αρμοδιότητα.

Η ΠΔΔΠ/ΑΓΔΠ τηρεί το φυσικό αρχείο των παραχωρήσεων απλής χρήσης που συνάπτει ή προσυπογράφει και κάθε σύμβαση παραχώρησης της απλής χρήσης αιγιαλού, παραλίας, απευθείας ή κατόπιν δημοπρασίας. Κάθε σύμβαση παραχώρησης θα φέρει τον μοναδικό αριθμό ID που προέρχεται από την βάση του Πληροφοριακού Συστήματος Ψ.Υ.ΔΗ.ΠΕ.Ε.Κ. (Ψηφιακές Υπηρεσίες Δημόσιας Περιουσίας και Εθνικών Κληροδοτημάτων).

Αυτοδύναμα Ασφαλιστικά Μέτρα

Βασίλειος Α. Χατζηϊωάννου

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

Αναπροσαρμογή επιχειρηματικών πιστωτικών συμβάσεων λόγω της οικονομικής κρίσης - Συμβολές Αστικού Νο 6

ΜΑΡΙΕΤΤΑ ΑΝΔΡΙΑΝΑΤΟΥ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΟΧΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

send