logo-print

Αναζήτηση δημοτικών τελών από τη μισθώτρια ακινήτου (Συνήγορος του Πολίτη)

Η ενεργοποίηση της ευθύνης του ιδιοκτήτη πρέπει να λαμβάνει χώρα μόνο εφόσον η βεβαίωση και είσπραξη των τελών από τον μισθωτή είναι δυσχερής

06/03/2018

06/03/2018

Το δίκαιο ακινήτων στην ολομέλεια του Αρείου Πάγου-Σειρά Συλλογές Νομολογίας ΕπΑΚ Νο 1

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

Αστικές και Νέες Εμπορικές Μισθώσεις Δ

ΚΑΤΡΑΣ Ι.

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΟΧΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Ο Συνήγορος του Πολίτη γνωστοποίησε σε σύνοψη διαμεσολάβησης ότι κατάφερε να πετύχει διακανονισμό με το Δήμο Καλλιθέας ώστε να µεταφέρει και να αναζητήσει οφειλή από ανείσπρακτα δημοτικά τέλη στην µισθώτρια καταστήµατος και όχι στην ιδιοκτήτρια του ακινήτου.

Ο ∆ήµος Καλλιθέας αναζήτησε από την ιδιοκτήτρια καταστήµατος ανείσπρακτα δηµοτικά τέλη, τα οποία, ωστόσο, αφορούσαν χρονική περίοδο κατά την οποία το κατάστηµα ήταν µισθωµένο.

Η µίσθωση προέκυπτε τόσο από το µισθωτήριο συµβόλαιο, όσο και από τα αρχεία της ∆.Ε.Η., καθώς η παροχή ηλεκτρικού ρεύµατος ήταν στο όνοµα της µισθώτριας.

Ο Συνήγορος επισήµανε στο ∆ήµο ότι τα δηµοτικά τέλη βαρύνουν τον υπόχρεο σε πληρωµή του λογαριασµού καταναλισκόµενου ηλεκτρικού ρεύµατος, συνεπώς αν ο υπόχρεος είναι ο µισθωτής, βαρύνουν το µισθωτή, ο οποίος είναι και ο πραγµατικός χρήστης των υπηρεσιών καθαριότητας και φωτισµού.

Τόνισε, επίσης, ότι σύµφωνα µε τη νοµολογία, η ευθύνη του ιδιοκτήτη του ακινήτου είναι επικουρική και τα τέλη αναζητούνται από αυτόν µόνο αν η βεβαίωση και η είσπραξή τους από το µισθωτή αποδειχτεί δυσχερής.

Τέλος, ο Συνήγορος ζήτησε από το ∆ήµο να αναζητήσει την πραγµατική υπόχρεο, δηλαδή τη µισθώτρια και να µην επιβαρύνει την ιδιοκτήτρια του ακινήτου παρά µόνο εφόσον εξαντλήσει κάθε προσπάθεια αναζήτησης της µισθώτριας, τα στοιχεία της οποίας του ήταν γνωστά.

Το ζήτημα αναδείχθηκε πρόσφατα εκ νέου στην Ειδική Έκθεση της Ανεξάρτητης Αρχής «Έσοδα Δήμων και Κράτος Δικαίου» (Ιανουάριος 2018).

 

Πηγή: synigoros.gr
Η παραγραφή των εγκλημάτων

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Δίκαιο εμπορικών δικαιοπραξιών/Αξιόγραφα-Ασφαλιστικό

ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΜΠΕΧΛΙΒΑΝΗΣ

ΕΦΗ ΤΖΙΒΑ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΑΞΙΟΓΡΑΦΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ