logo-print

Άρθρο δεύτερο - Νόμος 4515/2018 - Γενικές διατάξεις εφαρμογής

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

01/01/2016

Κωδικοποιημένο
ΕΣΔΑ Κατ΄άρθρο ερμηνεία

ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΡΜΑΣ
ΞΕΝΟΦΩΝ ΚΟΝΤΙΑΔΗΣ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Διεθνής εμπορική διαιτησία - Τόμος Ι -Β έκδοση

1.α. Ως «Αρμόδια Αρχή» που ενεργεί ως εξουσιοδοτημένος αντιπρόσωπος του Υπουργού Οικονομικών, δυνάμει του στοιχείου δ΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 1 της Συμφωνίας και του Παραρτήματος ΙV στοιχείο η΄ αυτής, όπως τροποποιείται με τις παραγράφους 2 και 3 του άρθρου 1 του κυρούμενου Τροποποιητικού Πρωτοκόλλου, και ιδίως για την εφαρμογή της Συμφωνίας, όπως τροποποιείται με τις παραγράφους 2 και 3 του άρθρου 1 του κυρούμενου Τροποποιητικού Πρωτοκόλλου σε ό,τι αφορά θέματα που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων του ν. 4389/2016 (Α΄ 94), ορίζεται η αρμόδια αρχή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων κατά το άρθρο 5 του ν. 4170/2013 (Α΄ 163) και το άρθρο 17 παρ. 1 του ν. 4389/2016 με την επιφύλαξη της επόμενης περίπτωσης β΄.

β. Αρμόδια Αρχή, δυνάμει του στοιχείου δ΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 1 της Συμφωνίας και του Παραρτήματος ΙV στοιχείο η΄ αυτής, όπως τροποποιείται με τις παραγράφους 2 και 3 του άρθρου 1 του κυρούμενου Τροποποιητικού Πρωτοκόλλου, για την εφαρμογή των άρθρων 8 και 9 της Συμφωνίας, είναι ο Υπουργός Οικονομικών κατόπιν εισήγησης του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

2. Ο κατάλογος για τις «Συμμετέχουσες Δικαιοδοσίες» δυνάμει του ορισμού της παραγράφου 5 της Ενότητας Δ΄ του Τμήματος VIII του Παραρτήματος Ι της Συμφωνίας, όπως τροποποιείται με την παράγραφο 3 του άρθρου 1 του κυρούμενου Τροποποιητικού Πρωτοκόλλου, δημοσιεύεται και κοινοποιείται από την Αρμόδια Αρχή της παραγράφου 1 περίπτωση α΄ του παρόντος στην αρμόδια αρχή του Αγίου Μαρίνου.

3.α. Τα Δηλούντα Ελληνικά Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα που προσδιορίζονται βάσει των ορισμών των περιπτώσεων ε΄ και ζ΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 1 και της Ενότητας Α΄ του Τμήματος VIII του Παραρτήματος Ι της Συμφωνίας, όπως τροποποιείται με τις παραγράφους 2 και 3 του άρθρου 1 του κυρούμενου Τροποποιητικού Πρωτοκόλλου, υποχρεούνται να υποβάλουν ηλεκτρονικά στην Αρμόδια Αρχή της παραγράφου 1 περίπτωση α΄ του παρόντος, τις πληροφορίες που αφορούν κάθε Δηλωτέο Λογαριασμό Αγίου Μαρίνου δυνάμει της περίπτωσης ι΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 1 και της παραγράφου 2 του άρθρου 2 της Συμφωνίας, όπως τροποποιείται με την παράγραφο 2 του άρθρου 1 του κυρούμενου Τροποποιητικού Πρωτοκόλλου, σύμφωνα με τις υποχρεώσεις υποβολής στοιχείων και δέουσας επιμέλειας, καθώς και να διασφαλίζουν την αποτελεσματική και σύμφωνη εφαρμογή αυτών με βάση τα οριζόμενα στα Παραρτήματα Ι, ΙΙ και ΙΙΙ της Συμφωνίας, όπως τροποποιείται με την παράγραφο 3 του άρθρου 1 του κυρούμενου Τροποποιητικού Πρωτοκόλλου, και στις κατ’ εξουσιοδότηση του άρθρου τέταρτου του παρόντος νόμου προβλεπόμενες αποφάσεις.

β. Τα Δηλούντα Ελληνικά Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα μπορούν να χρησιμοποιούν παρόχους υπηρεσιών για να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους, σχετικά με την υποβολή στοιχείων και τη δέουσα επιμέλεια, που ισχύουν για τα ίδια, δυνάμει της πρόβλεψης της Ενότητας Δ΄ του Τμήματος ΙΙ του Παραρτήματος Ι της Συμφωνίας, όπως τροποποιείται με την παράγραφο 3 του άρθρου 1 του κυρούμενου Τροποποιητικού Πρωτοκόλλου, συμπεριλαμβανομένων των υποχρεώσεων που απορρέουν από τις διατάξεις της Συμφωνίας, όπως τροποποιείται με το κυρούμενο Τροποποιητικό Πρωτόκολλο και τις διατάξεις της εσωτερικής νομοθεσίας σχετικά με την τήρηση του φορολογικού απορρήτου, της εμπιστευτικότητας των πληροφοριών και των διατάξεων του ν. 2472/1997 (Α΄ 50), εφόσον συντρέχουν σωρευτικά οι ακόλουθες υποχρεώσεις:

αα. Τα Δηλούντα Ελληνικά Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα υποχρεώνουν τους τρίτους παρόχους υπηρεσιών να τηρούν αντίγραφα των εγγράφων και των πληροφοριών που αποκτώνται από αυτούς.

ββ. Τα Δηλούντα Ελληνικά Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα δεν βασίζονται στις πληροφορίες για τα Δηλωτέα Πρόσωπα, όπως καθορίζονται από τους τρίτους παρόχους υπηρεσιών, για τα οποία γνωρίζουν ή είναι εν τοις πράγμασι σε θέση να γνωρίζουν ότι οι ως άνω πληροφορίες είναι αναξιόπιστες ή ανακριβείς. 

Για τις ανωτέρω υποχρεώσεις συνεχίζουν να ευθύνονται τα Δηλούντα Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα και οι ενέργειες των τρίτων παρόχων υπηρεσιών καταλογίζονται για την εφαρμογή αστικών, διοικητικών και ποινικών κυρώσεων στα Δηλούντα Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα.

γ. Τα Δηλούντα Ελληνικά Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα μπορούν να εφαρμόζουν τις διαδικασίες δέουσας επιμέλειας για Νέους Λογαριασμούς σε Προϋπάρχοντες Λογαριασμούς και τις διαδικασίες δέουσας επιμέλειας για Λογαριασμούς Υψηλής Αξίας σε Λογαριασμούς Χαμηλότερης Αξίας δυνάμει της πρόβλεψης της Ενότητας Ε΄ του Τμήματος ΙΙ του Παραρτήματος Ι της Συμφωνίας, όπως τροποποιείται με την παράγραφο 3 του άρθρου 1 του κυρούμενου Τροποποιητικού Πρωτοκόλλου. Στην περίπτωση που επιλέξουν να εφαρμόζουν τις διαδικασίες δέουσας επιμέλειας για Νέους Λογαριασμούς σε Προϋπάρχοντες Λογαριασμούς, παραμένουν σε ισχύ οι κανόνες που ισχύουν κατά τα λοιπά στους Προϋπάρχοντες Λογαριασμούς.

δ. Αν δεν βρεθεί ένδειξη κατά την έρευνα σε αρχείο εγγράφων και δεν σταθεί δυνατό να εξασφαλιστεί η αυτοπιστοποίηση ή το αποδεικτικό έγγραφο, δυνάμει των προβλέψεων της παραγράφου 5 της Ενότητας Β΄ και της περίπτωσης γ΄ της παραγράφου 5 της Ενότητας Γ΄ του Τμήματος ΙΙΙ του Παραρτήματος Ι της Συμφωνίας, όπως τροποποιείται με την παράγραφο 3 του άρθρου 1 του κυρούμενου Τροποποιητικού Πρωτοκόλλου, τα Δηλούντα Ελληνικά Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα υποχρεούνται να δηλώσουν τον εν λόγω λογαριασμό στην Αρμόδια Αρχή της παραγράφου 1 περίπτωσης α΄ του παρόντος ως μη τεκμηριωμένο λογαριασμό.

ε. Τα Δηλούντα Ελληνικά Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα υποχρεούνται να θεσπίσουν ολοκληρωμένα και αποτελεσματικά εσωτερικά συστήματα και διαδικασίες συμμόρφωσης προς τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη Συμφωνία και τα Παραρτήματα Ι και ΙΙ αυτής, όπως τροποποιείται με το κυρούμενο Τροποποιητικό Πρωτόκολλο, καθώς και στις προβλεπόμενες αποφάσεις κατ’ εξουσιοδότηση του άρθρου τέταρτου του παρόντος. Δεν θεωρείται ότι έχουν επιδείξει τη δέουσα επιμέλεια συμμορφώσεως, αν δεν έχουν συμμορφωθεί τουλάχιστον με τις απαιτήσεις που θεσπίζονται σύμφωνα με τα οριζόμενα στο προηγούμενο εδάφιο.

4. Η ισχύς των διατάξεων του παρόντος άρθρου αρχίζει από την 1η Ιανουαρίου 2016.

Η αναιρετική δίκη με άξονα το άρθρο 573 ΚΠολΔ - Πραγματείες Πολιτικής Δικονομίας Νο 4 - XVIII & 288

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΔΙΚΑ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΑΝΑΚΟΠΕΣ

Τεχνητή νοημοσύνη, μεταφορές & ευθύνη των μεταφορέων στο Ελληνικό Δίκαιο