logo-print

Άρθρο τρίτο - Νόμος 4515/2018 - Προστασία δεδομένων - Υπεύθυνοι επεξεργασίας

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

01/01/2016

Κωδικοποιημένο
ΕΣΔΑ Κατ΄άρθρο ερμηνεία

ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΡΜΑΣ
ΞΕΝΟΦΩΝ ΚΟΝΤΙΑΔΗΣ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Δικαιοδοσία και Εκτέλεση επί διασυνοριακών ευρπωαϊκών οικογενειακών διαφορών

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

1. Κάθε είδος ανταλλαγής πληροφοριών δυνάμει των διατάξεων των άρθρων 2 και 5 της Συμφωνίας, όπως τροποποιείται με την παράγραφο 2 του άρθρου 1 του κυρούμενου Τροποποιητικού Πρωτοκόλλου, υπόκειται στις διατάξεις του ν. 2472/1997 (Α΄ 50). Η ανταλλαγή πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένων των διοικητικών ερευνών, γίνεται κατόπιν ειδικά αιτιολογημένης απόφασης ως προς την αναγκαιότητα και αναλογικότητα των δεδομένων, τόσο από την αιτούσα αρχή όσο και από τη λαμβάνουσα αρχή, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 4 του ν. 2472/1997, λαμβανομένων υπόψη και όσων ορίζονται στο άρθρο 6 της Συμφωνίας του προηγούμενου εδαφίου.

2. Με την επιφύλαξη των διατάξεων της παραγράφου 4 του παρόντος, για τους σκοπούς του άρθρου 5 της Συμφωνίας, όπως τροποποιείται με την παράγραφο 2 του άρθρου 1 του κυρούμενου Τροποποιητικού Πρωτοκόλλου και ύστερα από ειδικά αιτιολογημένο αίτημα της αρμόδιας αρχής κατά το άρθρο 5 παρ. 1 του ν. 4170/2013 προς την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, μπορεί να αποφασίζεται εξαίρεση της άσκησης των δικαιωμάτων των άρθρων 11 και 12 του ν. 2472/1997.

3. Σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 6 της Συμφωνίας, όπως τροποποιείται με την παράγραφο 2 του άρθρου 1 του κυρούμενου Τροποποιητικού Πρωτοκόλλου και τα οριζόμενα στα άρθρα δεύτερο και τρίτο του παρόντος νόμου, καθώς και στις κατ’ εξουσιοδότηση του άρθρου τέταρτου προβλεπόμενες αποφάσεις, τα Δηλούντα Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα και οι αρμόδιες αρχές του Υπουργείου Οικονομικών και της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, δυνάμει των διατάξεων του π.δ. 111/2014 (Α΄ 178) και του ν. 4389/2016 (Α΄ 94), όπως εκάστοτε ισχύουν, και των σχετικών με το οργανόγραμμα κανονιστικών αποφάσεων του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, θεωρούνται «υπεύθυνοι επεξεργασίας» κατά την έννοια και για τους σκοπούς του ν. 2472/1997, καθένας για κάθε επεξεργασία που διενεργεί. Οι υπεύθυνοι επεξεργασίας, κατά το προηγούμενο εδάφιο, οφείλουν να ειδοποιούν κάθε Δηλωτέο Πρόσωπο σε περίπτωση παραβίασης ασφάλειας που αφορά τα δεδομένα του, όταν η παραβίαση αυτή ενδέχεται να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην προστασία των προσωπικών του δεδομένων ή του ιδιωτικού του βίου.

4. Κάθε Δηλούν Ελληνικό Χρηματοπιστωτικό Ίδρυμα, κατά την έννοια του άρθρου δεύτερου παράγραφος 3 περίπτωση α΄ του παρόντος νόμου, για τους σκοπούς του άρθρου 6 της Συμφωνίας, όπως τροποποιείται με την παράγραφο 2 του άρθρου 1 του κυρούμενου Τροποποιητικού Πρωτοκόλλου υποχρεούται να:

(α) Ενημερώνει κάθε ενδιαφερόμενο Δηλωτέο Πρόσωπο ότι οι πληροφορίες που το αφορούν και περιλαμβάνονται στο άρθρο 2 της Συμφωνίας, όπως τροποποιείται με τις παραγράφους 2 και 3 του άρθρου 1 του κυρούμενου Τροποποιητικού Πρωτοκόλλου, συλλέγονται και διαβιβάζονται σύμφωνα με τα ειδικότερα οριζόμενα στη Συμφωνία και το ν. 2472/1997, περιλαμβάνοντας στην ενημέρωση αυτή τουλάχιστον τα ακόλουθα:

α) το σκοπό της επεξεργασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που το αφορούν·

β) τη νομική βάση της διαδικασίας επεξεργασίας· 

γ) τους αποδέκτες των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που το αφορούν·

δ) τα στοιχεία ταυτότητας των υπεύθυνων επεξεργασίας των δεδομένων·

ε) τις προθεσμίες διατήρησης των δεδομένων· 

στ) την ύπαρξη του δικαιώματος να ζητήσει πρόσβαση, διόρθωση και διαγραφή των προσωπικών του δεδομένων από τον υπεύθυνο επεξεργασίας των δεδομένων·

ζ) το δικαίωμα να ασκήσει διοικητική ή/και δικαστική προσφυγή και την αντίστοιχη διαδικασία·

η) το δικαίωμα να προσφύγει στην αρμόδια αρχή ή αρχές για την εποπτεία της προστασίας δεδομένων και τα σχετικά στοιχεία επικοινωνίας.

(β) Παρέχει σε αυτό το πρόσωπο κάθε πληροφορία, της οποίας δικαιούται να λαμβάνει γνώση δυνάμει των διατάξεων του ν. 2472/1997, εντός ευλόγου χρονικού διαστήματος, ώστε το πρόσωπο να ασκήσει τα δικαιώματά του ως προς την προστασία δεδομένων και, σε κάθε περίπτωση, πριν το ενδιαφερόμενο Δηλούν Ελληνικό Χρηματοπιστωτικό Ίδρυμα υποβάλλει τις πληροφορίες που ορίζονται στο άρθρο δεύτερο παράγραφος 3 περίπτωση α΄ του παρόντος νόμου στην Αρμόδια Αρχή της παραγράφου 1 περίπτωση α΄ του άρθρου δεύτερου του παρόντος.

5. Με την επιφύλαξη των διατάξεων της φορολογικής νομοθεσίας περί παραγραφής, οι πληροφορίες που υφίστανται επεξεργασία δυνάμει της Συμφωνίας, και ιδίως της παραγράφου 2 του άρθρου 6, όπως τροποποιείται με το κυρούμενο Τροποποιητικό Πρωτόκολλο, διατηρούνται μόνο για το χρονικό διάστημα που απαιτείται για την επιδίωξη των σκοπών της εν λόγω Συμφωνίας και, σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τις διατάξεις περί παραγραφής για κάθε υπεύθυνο επεξεργασίας.

6. Η ισχύς των διατάξεων του παρόντος άρθρου αρχίζει από την 1η Ιανουαρίου 2016.

Η αναιρετική δίκη με άξονα το άρθρο 573 ΚΠολΔ - Πραγματείες Πολιτικής Δικονομίας Νο 4 - XVIII & 288

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΔΙΚΑ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΑΝΑΚΟΠΕΣ

Ένδικα Μέσα και Ανακοπές - Β έκδοση

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΔΙΚΑ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΑΝΑΚΟΠΕΣ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

send