logo-print

Άρθρο 3 - Νόμος 4522/2018 - Χερσαία Λιμενική Ζώνη

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

07/03/2018

Κωδικοποιημένο
Συλλογικό εργατικό δίκαιο - 3η έκδοση

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

H διεθνής δικαιοδοσία διασυνοριακών διάφορων εταιριών κατά τον κανονισμό 1215/2012 - ΠΠΠ Νο 7 -

1. Η Χερσαία Λιμενική Ζώνη του Λιμένα Θεσσαλονίκης ορίζεται ως η χερσαία έκταση που οριοθετείται από τη γαλάζια γραμμή του αναλυτικού τοπογραφικού διαγράμματος που επισυνάπτεται ως ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 3.2 (Αναλυτικό Τοπογραφικό Διάγραμμα) της Σύμβασης Παραχώρησης που κυρώνεται δυνάμει του παρόντος. Οι αναφορές στη χερσαία λιμενική ζώνη του Λιμένα Θεσσαλονίκης που περιλαμβάνονται στη Σύμβαση Παραχώρησης και στην κείμενη νομοθεσία νοούνται ως αναφορές στην προσδιοριζόμενη κατά τα ανωτέρω έκταση.

2. Το δικαίωμα που χορηγείται στην «Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης Α.Ε.» κατά παραχώρηση και σύμφωνα με την κυρούμενη Σύμβαση Παραχώρησης, δεν απονέμει ούτε εκχωρεί σε αυτήν ή σε οποιονδήποτε από τους υφισταμένους ή μελλοντικούς διαδόχους της οποιαδήποτε εμπράγματα δικαιώματα επί της Χερσαίας Λιμενικής Ζώνης του Λιμένα Θεσσαλονίκης, ούτε επιδρά στη φύση της τελευταίας ως περιουσιακού στοιχείου κυριότητας του Δημοσίου ευρισκόμενου σε κοινή χρήση.

3. Η «Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης Α.Ε.» υποχρεούται να διατηρεί σε ισχύ και να συναινεί στην ανανέωση των συμβάσεων υποπαραχώρησης αναφορικά με τις περιοχές που απαριθμούνται στο Παράρτημα 3.6 (Καθορισμένες Υποπαραχωρήσεις) της Σύμβασης Παραχώρησης, με όρους και προϋποθέσεις ουσιωδώς ταυτόσημους με τους ισχύοντες. Οποιοδήποτε κόστος συντήρησης προκύπτει για τις περιοχές και τα περιουσιακά στοιχεία που περιλαμβάνονται στις εν λόγω υποπαραχωρήσεις θα βαρύνουν τον κατά περίπτωση υποπαραχωρησιούχο.

4. Όλες ανεξαιρέτως οι συμβάσεις, συμφωνίες, πράξεις ή ρυθμίσεις οποιουδήποτε είδους ή φύσεως μεταξύ της «Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης Α.Ε.» και οποιουδήποτε προσώπου ή προσώπων, είτε υφισταμένων είτε μελλοντικών, οι οποίες παρέχουν ή προβλέπουν δικαιώματα κατοχής, χρήσης και/ή εκμετάλλευσης οποιουδήποτε τμήματος των περιοχών ή περιουσιακών στοιχείων που αποτελούν αντικείμενο της Σύμβασης Παραχώρησης ή/και απορρέουν ως έννομη συνέπεια από τη Σύμβαση Παραχώρησης ή έστω σχετίζονται με τέτοια δικαιώματα (οι εν λόγω συμβάσεις, συμφωνίες, πράξεις ή ρυθμίσεις συλλογικά αναφερόμενες εφεξής ως «Παράγωγες Ρυθμίσεις») ορίζονται υποτελείς στη Σύμβαση Παραχώρησης και τελούν υπό την επιφύλαξη των διατάξεών της. Με την εξαίρεση της περίπτωσης που περιγράφεται στην παράγραφο 5 του παρόντος άρθρου 3:

α) κάθε Παράγωγη Ρύθμιση λύεται σε περίπτωση λήξης ή πρόωρης καταγγελίας αντίστοιχα της Σύμβασης Παραχώρησης, και

β) κανένα πρόσωπο το οποίο ωφελείται έμμεσα ή άμεσα από οποιαδήποτε Παράγωγη Ρύθμιση δεν δύναται να αποκτήσει ή να ασκήσει οποιοδήποτε δικαίωμα ή να εγείρει οποιαδήποτε αξίωση έναντι του Ελληνικού Δημοσίου από τη Σύμβαση Παραχώρησης ή/και την εν λόγω Παράγωγη Ρύθμιση.

5. Με την καταγγελία ή τη λήξη της Σύμβασης Παραχώρησης, το Ελληνικό Δημόσιο έχει το δικαίωμα, όχι όμως και την υποχρέωση, να υποκατασταθεί στο σύνολο ή σε μέρος των υφισταμένων και μελλοντικών δικαιωμάτων και υποχρεώσεων της «Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης Α.Ε.», όπως αυτές απορρέουν από Παράγωγη Ρύθμιση ή σχετίζονται με αυτήν, με όρους και προϋποθέσεις που μπορούν να συμφωνούνται και να περιλαμβάνονται σε γραπτή συμφωνία μεταξύ, αφενός, του Ελληνικού Δημοσίου, εκπροσωπούμενου από τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και τον Υπουργό Οικονομικών και, αφετέρου, από τον αντίστοιχο αντισυμβαλλόμενο ή αντισυμβαλλόμενους της «Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης Α.Ε.».

6. Οι διατάξεις του άρθρου 479 του Αστικού Κώδικα δεν εφαρμόζονται:

(α) στην περίπτωση υποκατάστασης του Ελληνικού Δημοσίου στα δικαιώματα της «Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης Α.Ε.», σύμφωνα με την παράγραφο 4 του παρόντος άρθρου και/ή σύμφωνα με το άρθρο 12 (Χορήγηση Δικαιωμάτων και Ανάθεση Υποχρεώσεων από τον ΟΛΠ) της Σύμβασης Παραχώρησης ή/και

β) στην περίπτωση απόδοσης από την «Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης Α.Ε.» στο Ελληνικό Δημόσιο οποιουδήποτε τμήματος των παραχωρούμενων χώρων ή περιουσιακών στοιχείων, σύμφωνα με το άρθρο 26 (Λήξη Διάρκειας - Απόδοση) της Σύμβασης Παραχώρησης, συμπεριλαμβανομένης, ενδεικτικά και όχι περιοριστικά, της απόδοσης έπειτα από τη λύση της Σύμβασης Παραχώρησης σύμφωνα με τους όρους της,

γ) κατά την άσκηση, από το Ελληνικό Δημόσιο, οποιουδήποτε εκ των δικαιωμάτων του πρόσβασης, επέμβασης ή παρέμβασης σύμφωνα με το άρθρο 20 (Δικαίωμα Πρόσβασης και Δικαίωμα Παρέμβασης) ή το άρθρο 21 (Δικαίωμα Υποκατάστασης - Υπεισέλευσης) της Σύμβασης Παραχώρησης, ή/και

δ) στην άσκηση από οποιονδήποτε χρηματοοικονομικό πιστωτή της «Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης Α.Ε.» οποιωνδήποτε τυχόν δικαιωμάτων υποκατάστασης/υπεισέλευσης, σύμφωνα με οποιαδήποτε «Απευθείας Σύμβαση Ελληνικού Δημοσίου» τυχόν συναφθεί από το Ελληνικό Δημόσιο σύμφωνα με το άρθρο 29 (Εκχώρηση και Χρηματοδότηση) της Σύμβασης Παραχώρησης και προς υλοποίηση των εκεί διαλαμβανόμενων συμφωνιών.

7. Από και διά της θέσης σε ισχύ της Σύμβασης Παραχώρησης σύμφωνα με τους όρους της, προστίθεται και συμπεριλαμβάνεται αυτοδικαίως στα περιουσιακά στοιχεία υπό παραχώρηση δυνάμει αυτής, υπό τους εκεί λεπτομερέστερα διαλαμβανόμενους όρους, το δημόσιο κτήμα της ιδιωτικής περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου που ευρίσκεται εντός της οριοθετημένης Χερσαίας Λιμενικής Ζώνης του Λιμένα Θεσσαλονίκης και προσδιορίζεται με τον αριθμό Α.Β.Κ. 325, και συνίσταται σε γήπεδο με επιφάνεια εκτάσεως περίπου πέντε χιλιάδων πενήντα εννέα τετραγωνικών μέτρων και δεκαπέντε εκατοστών του τετραγωνικού μέτρου (5.059,15 τ.μ.), επί του οποίου έχουν ανεγερθεί κτίσματα συνολικής επιφάνειας δώδεκα χιλιάδων διακοσίων σαράντα επτά τετραγωνικών μέτρων και είκοσι εκατοστών του τετραγωνικού μέτρου, διαρθρωμένα σε τρία τριώροφα κτήρια, ήτοι: κεντρικό κτήριο με συνολική επιφάνεια τριών χιλιάδων εννιακοσίων εβδομήντα πέντε τετραγωνικών μέτρων (3.975 τ.μ.), ένα ανατολικό και ένα δυτικό κτήριο με επιφάνεια χιλίων διακοσίων τριάντα επτά τετραγωνικών μέτρων και πενήντα εκατοστών του τετραγωνικού μέτρου (1.237,50 τ.μ.) το καθένα, συνδεόμενα με δύο διώροφες κατασκευές, εντός του Λιμένα Θεσσαλονίκης και μεταξύ του Προβλήτα Ι και του Προβλήτα ΙΙ. Διευκρινίζεται ότι, καθ’ όλο το διάστημα ισχύος της Σύμβασης Παραχώρησης, αναστέλλονται αυτοδικαίως οποιαδήποτε δικαιώματα της ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία «Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε.», υπό την ιδιότητά της ως οιονεί καθολικής διαδόχου λόγω συγχωνεύσεως της ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία «Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου Α.Ε.», αναφορικά με τη διοίκηση ή διαχείριση του ως άνω ακινήτου.

Ηλεκτρονικό Κτηματολόγιο - Βιβλιοθήκη Δικάιου Κτηματολογίου Νο 24
Μεσιτεία Ακινήτων - Δημοσιεύματα ΕπΑΚ Νο 5
send