logo-print

Άρθρο 9 - Οδηγία (ΕΕ) 2016/681 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 27ης Απριλίου 2016 - Ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ κρατών μελών

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

24/05/2016

Κωδικοποιημένο
ΕΣΔΑ Κατ΄άρθρο ερμηνεία

ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΡΜΑΣ
ΞΕΝΟΦΩΝ ΚΟΝΤΙΑΔΗΣ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Το δίκαιο της ψηφιακής οικονομίας

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΉΣ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΉΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & ΔΙΚΑΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΓΓΛΕΖΑΚΗΣ

1. Τα κράτη μέλη φροντίζουν ώστε, όταν πρόκειται για πρόσωπα ταυτοποιημένα από ΜΣΕ σύμφωνα με το άρθρο 6 παράγραφος 2, όλα τα συναφή και αναγκαία δεδομένα PNR ή το αποτέλεσμα τυχόν επεξεργασίας των δεδομένων αυτών να διαβιβάζονται από την εν λόγω ΜΣΕ στις αντίστοιχες ΜΣΕ των άλλων κρατών μελών. Οι ΜΣΕ των κρατών μελών που λαμβάνουν τις πληροφορίες τις διαβιβάζουν στις αρμόδιες αρχές τους σύμφωνα με το άρθρο 6 παράγραφος 6.

2. Η ΜΣΕ ενός κράτους μέλους δικαιούται, αν χρειασθεί, να ζητήσει από την αντίστοιχη ΜΣΕ άλλου κράτους μέλους να της γνωστοποιήσει δεδομένα PNR που διατηρεί στη βάση δεδομένων της και που δεν έχουν ακόμα ανωνυμοποιηθεί μέσω κάλυψης στοιχείων των δεδομένων δυνάμει του άρθρου 12 παράγραφος 2 καθώς επίσης, αν χρειάζεται, το αποτέλεσμα επεξεργασίας των δεδομένων αυτών, εάν έχει ήδη γίνει σύμφωνα με το άρθρο 6 παράγραφος 2 στοιχείο α). Μια τέτοια αίτηση γνωστοποίησης αιτιολογείται δεόντως. Μπορεί να θεμελιώνεται σε οποιοδήποτε μεμονωμένο στοιχείο δεδομένων ή σε συνδυασμό τέτοιων στοιχείων, ανάλογα με αυτό που η αιτούσα ΜΣΕ κρίνει απαραίτητο σε μια συγκεκριμένη υπόθεση πρόληψης, ανίχνευσης, διερεύνησης ή δίωξης τρομοκρατικών ή σοβαρών εγκλημάτων. Οι ΜΣΕ παρέχουν τις ζητούμενες πληροφορίες το συντομότερο δυνατόν. Εάν τα ζητούμενα δεδομένα έχουν ανωνυμοποιηθεί μέσω κάλυψης σύμφωνα με το άρθρο 12 παράγραφος 2, η ΜΣΕ γνωστοποιεί τα πλήρη δεδομένα μόνον εφόσον εκτιμάται εύλογα ότι είναι αναγκαίο για το σκοπό του άρθρου 6 παράγραφος 2 στοιχείο β) και μόνον εφόσον εξουσιοδοτηθεί από αρμόδια αρχή όπως αναφέρεται στο άρθρο 12 παράγραφος 3 στοιχείο β).

3. Οι αρμόδιες αρχές ενός κράτους μέλους μπορούν να ζητήσουν απευθείας από τη ΜΣΕ άλλου κράτους μέλους να τους γνωστοποιήσει δεδομένα PNR που διατηρεί στη βάση δεδομένων της μόνον όταν απαιτείται σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης και υπό τις προϋποθέσεις της παραγράφου 2. Οι αιτήσεις των αρμόδιων αρχών είναι αιτιολογημένες. Αντίγραφο της αιτήσεως αποστέλλεται πάντοτε στη ΜΣΕ του αιτούντος κράτους μέλους. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις, οι αρμόδιες αρχές υποβάλλουν τις αιτήσεις τους μέσω της ΜΣΕ του δικού τους κράτους μέλους.

4. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όταν η πρόσβαση σε δεδομένα PNR είναι αναγκαία για να αντιμετωπιστεί συγκεκριμένη και πραγματική απειλή που έχει σχέση με τρομοκρατικά ή σοβαρά εγκλήματα, η ΜΣΕ ενός κράτους μέλους έχει το δικαίωμα να ζητήσει από τη ΜΣΕ άλλου κράτους μέλους να λάβει δεδομένα PNR σύμφωνα με το άρθρο 8 παράγραφος 5 και να τα δώσει στη ΜΣΕ που τα έχει ζητήσει.

5. Η ανταλλαγή πληροφοριών δυνάμει του παρόντος άρθρου μπορεί να διεξάγεται με τη χρήση των υφιστάμενων διαύλων συνεργασίας μεταξύ των αρμόδιων αρχών των κρατών μελών. Η γλώσσα που χρησιμοποιείται για την αίτηση και την ανταλλαγή πληροφοριών είναι εκείνη που χρησιμοποιείται για τον επιλεγόμενο δίαυλο. Τα κράτη μέλη, όταν υποβάλλουν τις κοινοποιήσεις που προβλέπονται στο άρθρο 4 παράγραφος 5, γνωστοποιούν επίσης στην Επιτροπή τα στοιχεία των σημείων επαφής στα οποία μπορούν να αποστέλλονται οι αιτήσεις σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Η Επιτροπή διαβιβάζει στα κράτη μέλη τις λεπτομέρειες αυτές.

O ηλεκτρονικός αναγκαστικός πλειστηριασμός κατά τον ΚΠολΔ - Πραγματείες Πολιτικής Δικονομίας Νο 6

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Airbnb Η πολεοδομική αντιμετώπιση

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ - ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ - ΧΩΡΟΤΑΞΙΑ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ

send