logo-print

Άρθρο 20 - Νόμος 4521/2018 - Ρυθμίσεις για την Έρευνα

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

02/03/2018

Υπό κωδικοποίηση
Το δίκαιο ακινήτων στην ολομέλεια του Αρείου Πάγου-Σειρά Συλλογές Νομολογίας ΕπΑΚ Νο 1

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

Εργατικό Δίκαιο - Ατομικές εργασιακές σχέσεις - Ε έκδοση

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΕΡΔΕΛΗΣ

1. Στο τέλος της παρ. 2 του άρθρου 3 του ν. 4310/2014 (Α’ 258), προστίθενται εδάφια ως εξής:

«Στους φορείς αυτούς υπάγονται και οι εξής φορείς, για την επιστημονική έρευνα που διεξάγουν:

α) το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, με την επιφύλαξη των διατάξεων του ιδρυτικού του νόμου,

β) το Πατριαρχικό Ίδρυμα Πατερικών Μελετών.

Οι φορείς του προηγούμενου εδαφίου έχουν δικαίωμα συμμετοχής στα προγράμματα χρηματοδότησης της Γ.Γ.Ε.Τ. τα οποία προκηρύσσονται για τους φορείς του άρθρου 13Α».

2. Στο άρθρο 13Α του ν. 4310/2014 προστίθεται παράγραφος Γ’ ως εξής:

«Γ. Τα ερευνητικά ινστιτούτα αγροτικής έρευνας της Γενικής Διεύθυνσης Αγροτικής Έρευνας του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού – ΔΗΜΗΤΡΑ (ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ), που εποπτεύονται από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων διέπονται από τις διατάξεις του παρόντος ως προς:

α) τη διαδικασία και τις προϋποθέσεις πρόσληψης και εξέλιξης του ερευνητικού προσωπικού, καθώς και τα δικαιώματα και υποχρεώσεις αυτού,

β) τους Διευθυντές των Ινστιτούτων και τα Επιστημονικά Συμβούλια των Ινστιτούτων και

γ) την ανάληψη και τη διαχείριση των ερευνητικών προγραμμάτων/ έργων. 

Για τα λοιπά θέματα εφαρμόζονται οι διατάξεις του ειδικού θεσμικού τους πλαισίου. 

Στα εν λόγω ερευνητικά ινστιτούτα του ΕΛΓΟΔΗΜΗ δεν εφαρμόζονται τα άρθρα 13 παράγραφοι 2, 43 παράγραφοι 1 και 3, 44 παράγραφοι 3 και 49 παράγραφοι 2 και 7 του ν. 4485/ 2017 (Α’ 114)».

3. Η παρ. 2 του άρθρου 25 του ν. 4386/2016 αντικαθίσταται ως εξής:

«2. Η προθεσμία των έξι (6) μηνών της παρ. 1 του άρθρου 47 του ν. 4310/2014 παρατείνεται έως τις 31.12.2018.».

4. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων εγκρίνεται ο Οδηγός Χρηματοδότησης και Διαχείρισης των κονδυλίων που διαχειρίζεται ο Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Έρευνας (Ε.Λ.Κ.Ε.) της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας (Γ.Γ.Ε.Τ.). Στον Οδηγό εξειδικεύεται η δομή και λειτουργία του Ε.Λ.Κ.Ε., οι ειδικότερες διαδικασίες οικονομικής διαχείρισης των έργων, οι αρμοδιότητες και υποχρεώσεις των επιστημονικών υπευθύνων και του προσωπικού, καθώς και κάθε άλλο θέμα σχετικό με την εύρυθμη λειτουργία των Ε.Λ.Κ.Ε. και των προγραμμάτων/έργων που αυτός διαχειρίζεται.

5. Στη Διυπουργική Επιτροπή Μετεγκατάστασης Οργανισμών Ελληνικού (Ε.Μ.Ο.Ε.) της παρ. 3 του άρθρου 8 του ν. 4062/2012 (Α’ 70) συμμετέχει και ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

6. Δαπάνες υποτροφίας που έχουν πραγματοποιηθεί από τους Ειδικούς Λογαριασμούς Κονδυλίων Έρευνας των Α.Ε.Ι. στο πλαίσιο της Δράσης «1η Προκήρυξη υποτροφιών ΕΛΙΔΕΚ για υποψήφιους διδάκτορες» και αφορούν στο διάστημα από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης χορήγησης υποτροφίας έως και την απόφαση έγκρισης του έργου από τις επιτροπές ερευνών των Ε.Λ.Κ.Ε. είναι νόμιμες και κανονικές, με τον όρο ότι κατά τα λοιπά έχουν τηρηθεί όλες οι νόμιμες διαδικασίες που ορίζονται στο ν. 4485/2017.

7. Στην παρ. 10 της περίπτωσης Α’ του άρθρου 13Α του ν. 4310/2014 προστίθεται περίπτωση ζ’ ως εξής:

«ζ. Ινστιτούτο Αστροφυσικής (Ι.Α.)».

8. Στο τέλος της παρ. 6 της περίπτωσης Α’ του άρθρου 13Α του ν. 4310/2014 προστίθενται τα εξής:

«και το Ινστιτούτο Πολιτικών Ερευνών».

9. Η παρ. 7 του άρθρου 8 του ν. 4429/2016 (Α’ 199) αντικαθίσταται ως εξής:

«7. Μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ιδρύματος μπορεί κατά τη διάρκεια της θητείας του να παυθεί από τα καθήκοντά του με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης ή του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων για πλημμελή άσκηση των καθηκόντων του ή για δραστηριότητες ασυμβίβαστες ή για πράξεις απάδουσες προς την ιδιότητα του μέλους του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ιδρύματος.»

10. Μόνιμοι εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και μέλη του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού μπορούν να αποσπαστούν σε θέσεις Ειδικού Επιστημονικού – Τεχνικού Προσωπικού (Ε.Ε.Τ.Π.) της παρ. 7 του άρθρου 18 του ν. 4310/2014 των Ερευνητικών και Τεχνολογικών Κέντρων του άρθρου 13Α του ν. 4310/2014, εφόσον, σωρευτικά:

α) είναι κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος με γνωστικό αντικείμενο ίδιο ή συναφές με γνωστικό αντικείμενο που θεραπεύει το ερευνητικό κέντρο,

β) έχουν δημοσιευμένο έργο σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια σχετικό με τα αντικείμενα αυτά,

γ) έχουν, μετά τη λήψη του διδακτορικού διπλώματος, αποδεδειγμένα επιτελέσει επιστημονικό/εφαρμοσμένο/ερευνητικό έργο για τουλάχιστον δύο (2) ακαδημαϊκά έτη σε ελληνικό Α.Ε.Ι. ή ομοταγές Ίδρυμα της αλλοδαπής σχετικό με τα αντικείμενα της περίπτωσης Α’ και συγκεκριμένα έχουν εκπαιδευτική εμπειρία ή εμπειρία σε εργαστηριακό - εφαρμοσμένο - διδακτικό έργο ή αναγνωρισμένο επαγγελματικό/ερευνητικό έργο σε σχετικό επιστημονικό πεδίο ή έχουν τουλάχιστον διετή σχετική εργασία σε ερευνητικά κέντρα της ημεδαπής ή αλλοδαπής ή συνδυασμό των ανωτέρω. 

Για την απόσπαση απαιτείται:

αα) Αίτηση του ενδιαφερόμενου εκπαιδευτικού που υποβάλλεται στην υπηρεσία στην οποία ανήκει και στο οικείο ερευνητικό κέντρο έως τις 31 Μαρτίου κάθε έτους και αφορά το επόμενο της ημερομηνίας υποβολής διδακτικό έτος αντίστοιχα,

ββ) έγκριση του αρμόδιου υπηρεσιακού συμβουλίου στην αρμοδιότητα του οποίου υπάγεται ο εκπαιδευτικός,

γγ) απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ερευνητικού Κέντρου, ύστερα από σχετική εισήγηση τριμελούς επιτροπής, τα μέλη της οποίας έχουν συναφές προς τη θέση γνωστικό αντικείμενο και η οποία αποτελείται από δύο (2) ερευνητές και ένα (1) μέλος της κατηγορίας Ε.Ε.Τ.Π. ανά περίπτωση, που ορίζονται από το Ε.Σ.Ι. του αντίστοιχου ινστιτούτου. Για την ανωτέρω απόφαση, το Διοικητικό Συμβούλιο λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες του ερευνητικού κέντρου στα γνωστικά αντικείμενα που αυτό θεραπεύει. Αν υποβληθούν περισσότερες από μια αιτήσεις για το ίδιο γνωστικό αντικείμενο το Διοικητικό Συμβούλιο, με απόφασή του, προβαίνει σε αξιολογική κατάταξη των υποψηφίων. Προϋπόθεση για την έγκριση του αρμόδιου υπηρεσιακού συμβουλίου στην αρμοδιότητα του οποίου υπάγεται ο εκπαιδευτικός είναι η προηγούμενη της έγκρισης απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ερευνητικού Κέντρου. 

Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως διενεργείται η απόσπαση του εκπαιδευτικού σε θέση των ανωτέρω κατηγοριών Ε.Ε.Τ.. Με διαπιστωτική πράξη του Προέδρου του Ερευνητικού Κέντρου, η οποία εκδίδεται το αργότερο μέσα σε τριάντα (30) ημέρες γίνεται η ένταξη του εκπαιδευτικού σε θέση Ε.Ε.Τ.Π. στο ερευνητικό κέντρο.

11. Το τελευταίο εδάφιο της παρ. 3 του άρθρου 12 του ν. 4310/2014 αντικαθίσταται ως εξής:

«Με την ίδια απόφαση ο ανωτέρω Υπουργός ορίζει τον αριθμό των μελών των ΤΕΣ, τον πρόεδρο, τον αντιπρόεδρο, τα τακτικά και αναπληρωματικά μέλη τους, καθώς και κάθε άλλο θέμα σχετικό με τη συγκρότηση και λειτουργία τους. Ο αριθμός των μελών δεν απαιτείται να είναι ίδιος για όλα τα ΤΕΣ. Σε κάθε περίπτωση, τα τακτικά μέλη των ΤΕΣ δεν μπορεί να είναι λιγότερα από δέκα (10).»

12. Στο τέλος της παρ. 6 του άρθρου 1 του ν. 4429/ 2016 (Α’ 199), όπως προστέθηκε με την παρ. 10 του άρθρου 28 του ν. 4452/2017 (Α’ 17), προστίθενται τα εξής:

«Μέχρι την έκδοση του Οργανισμού του Υπουργείου Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων, ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας (Γ.Γ.Ε.Τ.) ορίζει το Τμήμα της Γ.Γ.Ε.Τ. που ασκεί την εν λόγω αρμοδιότητα καθώς και κάθε σχετικό θέμα.»

13. Η παρ. 6 του άρθρου 4 του ν. 4429/2016 (Α’ 199) αντικαθίσταται ως εξής:

«6. Ο τακτικός έλεγχος της οικονομικής διαχείρισης του Ιδρύματος είναι ετήσιος και ασκείται από δύο (2) ορκωτούς λογιστές, που ορίζονται με ισάριθμους αναπληρωτές με απόφαση του Διευθυντή του ΕΛΙΔΕΚ και ελέγχουν τη νομιμότητα της οικονομικής διαχείρισης βάσει των στοιχείων που περιλαμβάνονται στην ετήσια έκθεση. Η αμοιβή των ορκωτών λογιστών επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του Ιδρύματος. Με απόφαση του Υπουργού μπορεί να διατάσσεται οποτεδήποτε έκτακτος έλεγχος.»

14. Στο τέλος της παρ. 1 του άρθρου 5 του ν. 4429/ 2016 (Α’ 199) προστίθεται εδάφιο ως εξής:

«Η απόφαση αφορά το επόμενο οικονομικό έτος. Εφόσον, έως το τέλος Οκτωβρίου, το Επιστημονικό Συμβούλιο δεν υποβάλει πρόταση, ο Υπουργός εκδίδει την απόφαση κατανομής πόρων χωρίς την πρόταση.»

15. Οι περιπτώσεις γ’ και δ’ της παρ. 9 του άρθρου 8 του ν. 4429/2016 (Α’ 199), αντικαθίστανται ως εξής:

«γ. Συγκροτεί τις επιτροπές κρίσεων και τις επιτροπές ενστάσεων για την αξιολόγηση των προτάσεων και την επιλογή των τελικών δικαιούχων και εποπτεύει την ορθή λειτουργία τους, με γνώμονα τις αρχές της αξιοκρατίας και διαφάνειας. Τα μέλη του Επιστημονικού Συμβουλίου δεν δύνανται να μετέχουν στις επιτροπές αυτές.

δ. Επιλέγει τον Διευθυντή και εγκρίνει την επιλογή των Αναπληρωτών Διευθυντών.»

16. Στο τέλος της παρ. 4 του άρθρου 9 του ν. 4429/ 2016 (Α’ 199) προστίθεται η εξής φράση:

«Ο διορισμός των αναπληρωτών Διευθυντών πραγματοποιείται κατά παρέκκλιση των διατάξεων της ΠΥΣ 33/2006 (Α’ 280).»

17. Στο τέλος της παρ. 7 του άρθρου 9 του ν. 4429/ 2016 (Α’ 199), προστίθενται οι εξής περιπτώσεις:

«η. Εκδίδει τις αποφάσεις χρηματοδότησης, μετά την αξιολόγηση από τις οικείες επιτροπές.

θ. Αποφασίζει έκτακτους διοικητικούς και επιτόπιους ελέγχους των δράσεων που χρηματοδοτεί και συγκροτεί τα όργανα διοικητικού και επιτόπιου ελέγχου της εκτέλεσης των εγκεκριμένων πράξεων.

ι. Εισηγείται προς το Επιστημονικό Συμβούλιο και τη Γενική Συνέλευση συνεργασίες και συμπράξεις του ΕΛΙΔΕΚ με φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, της ημεδαπής και της αλλοδαπής.»

18. Οι δαπάνες όλων των δράσεων Ευρωπαϊκών δικτύων ERANET, καθώς και άλλων δράσεων κοινού προγραμματισμού και υλοποίησης του Ευρωπαϊκού Χώρου Έρευνας (ΕΧΕ) που προκηρύσσονται και υλοποιούνται καθ’ όλη τη διάρκεια της προγραμματικής περιόδου 2014-2020 είναι επιλέξιμες από την ημερομηνία δημοσίευσης της αντίστοιχης ευρωπαϊκής προκήρυξης. Η διάταξη ισχύει αναδρομικά από την έναρξη της προγραμματικής περιόδου 2014-2020.

19. Στο τέλος της παρ. 1 του άρθρου 64 του ν. 4485/ 2017 (Α’ 114) προστίθεται η φράση: «Για τη συμμετοχή σε έργα/προγράμματα του Ε.Λ.Κ.Ε. δεν απαιτείται προηγούμενη άδεια υπηρεσιακού συμβουλίου.»

Υποκειμενικά σύνθετες δίκες στις αυτοκινητικές διαφορές - Σειρά ΠΠΔ Νο 5

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΟ ΜΕΡΟΣ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΟΧΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Mobbing Ευθύνη λόγω ηθικής παρενόχλησης στην εργασία

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΟΥΜΠΟΥΧΕΡΟΠΟΥΛΟΣ

send