logo-print

Φορολογική ισότητα των φύλων: Η απόφαση του ΣτΕ σχετικά µε τη χωριστή δήλωση φόρου εισοδήµατος από συζύγους

Ο Συνήγορος του Πολίτη εκφράζει την ικανοποίησή του για την πρόσφατη απόφαση του Συµβουλίου της Επικρατείας (330/2018)

Φορολογικός Πολυκώδικας - Σεπτέμβριος 2022

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΠΑΡΜΠΑΣ

ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΜΑΥΡΙΔΗΣ

 

Η φορολογική ενημερότητα

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ​

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΤΣΟΣ

Ο Συνήγορος του Πολίτη εκφράζει την ικανοποίησή του για την πρόσφατη απόφαση του Συµβουλίου της Επικρατείας (330/2018) σχετικά µε τη δυνατότητα των συζύγων να υποβάλλουν χωριστή δήλωση φόρου εισοδήµατος.

Δείτε σχετικά: Φορολογική δήλωση συζύγων: Αυτοτέλεια των φορολογικών υποχρεώσεων και χωριστή βεβαίωση φόρου (ΣτΕ 330/2018)

Με την απόφαση αυτή, τονίζει ο Συνήγορος του Πολίτη, το ΣτΕ ικανοποιεί ένα µακροχρόνιο αίτηµα της Ανεξάρτητης Αρχής, διατυπωµένο στο πλαίσιο της προσπάθειάς του για επίτευξη της φορολογικής ισότητας των φύλων στην οποία είχε αποδυθεί ήδη από το 2002.

Όπως προκύπτει και από σχετικά έγγραφα (www.synigoros.gr/resources/eggrafostp-pros-aade.pdf), ο Συνήγορος του Πολίτη έχει επισηµάνει επανειληµµένως την αναγκαιότητα για κατάργηση των άµεσων διακρίσεων λόγω φύλου που εµπεριέχονται στη φορολογική νοµοθεσία και ειδικότερα στο άρ. 67 παρ. 4 ν. 4172/2013, τονίζοντας ότι οι διακρίσεις αυτές -ενόψει µάλιστα της διεύρυνσης εφαρµογής του ηλεκτρονικού συστήµατος υποβολής των φορολογικών δεδοµένων- δεν εξυπηρετούν ούτε τον σκοπό της εύρυθµης λειτουργίας της φορολογικής διοίκησης ούτε τον στόχο της αποτελεσµατικότερης είσπραξης δηµοσίων εσόδων, πράγµα το οποίο διαπιστώνει τώρα και το ΣτΕ.

Εν αναµονή της ανταπόκρισης της φορολογικής διοίκησης στην απόφαση του ΣτΕ, ο Συνήγορος του Πολίτη επισηµαίνει ότι η φορολογική διοίκηση θα µπορούσε να αξιοποιήσει αποτελεσµατικότερα τον γόνιµο διάλογό της µε τον Συνήγορο του Πολίτη, και µε τον τρόπο αυτό θα συνέβαλε αποφασιστικά στην υλοποίηση της συνταγµατικής αρχής της ίσης µεταχείρισης, θα ενίσχυε την εµπιστοσύνη των πολιτών και θα εξοικονοµούσε πόρους και χρόνο. 

Πηγή: synigoros.gr
Η έναρξη της εκτέλεσης κατά τον ΚΠολΔ
H διατάραξη της κυριότητας

ΜΑΡΙΑ ΠΕΡΤΣΕΛΑΚΗ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΜΠΡΑΓΜΑΤΟ ΔΙΚΑΙΟ