logo-print

Άρθρο 1 - Κανονισμός (ΕΕ) 2018/302 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 28ης Φεβρουαρίου 2018 - Στόχος και πεδίο εφαρμογής

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

22/03/2018

Κωδικοποιημένο
Σεμινάριο: Το δίκαιο της πώλησης κατά τον ΑΚ και την CISG
Δικαιοδοσία και Εκτέλεση επί διασυνοριακών ευρπωαϊκών οικογενειακών διαφορών

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

1. Σκοπός του παρόντος κανονισμού είναι να συμβάλει στην ομαλή λειτουργία της εσωτερικής αγοράς με την πρόληψη του αδικαιολόγητου γεωγραφικού αποκλεισμού και άλλων μορφών διακριτικής μεταχείρισης που βασίζονται, άμεσα ή έμμεσα, στην ιθαγένεια, τον τόπο διαμονής ή τον τόπο εγκατάστασης των πελατών, μεταξύ άλλων, με την περαιτέρω αποσαφήνιση ορισμένων περιπτώσεων στις οποίες η διαφορετική μεταχείριση δεν μπορεί να δικαιολογηθεί βάσει του άρθρου 20 παράγραφος 2 της οδηγίας 2006/123/ΕΚ.

2. Ο παρών κανονισμός δεν εφαρμόζεται σε περιπτώσεις αμιγώς εσωτερικού χαρακτήρα, όπου όλα τα στοιχεία της συναλλαγής περιορίζονται εντός ενός και μόνο κράτους μέλους.

3. Ο παρών κανονισμός δεν εφαρμόζεται στις δραστηριότητες του άρθρου 2 παράγραφος 2 της οδηγίας 2006/123/ΕΚ.

4. Ο παρών κανονισμός εφαρμόζεται με την επιφύλαξη της φορολογικής νομοθεσίας.

5. Ο παρών κανονισμός δεν θίγει τους κανόνες που εφαρμόζονται στον τομέα της πνευματικής ιδιοκτησίας και των συγγενικών δικαιωμάτων, ιδιαίτερα τους κανόνες της οδηγίας 2001/29/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου1.

6. Ο παρών κανονισμός εφαρμόζεται με την επιφύλαξη του δικαίου της Ένωσης σχετικά με τη δικαστική συνεργασία σε αστικές υποθέσεις. Η συμμόρφωση με τον παρόντα κανονισμό δεν υποδηλώνει ότι ο εμπορευόμενος κατευθύνει τις δραστηριότητές του προς το κράτος μέλος όπου ο καταναλωτής έχει τη συνήθη διαμονή του ή την κατοικία του κατά την έννοια του άρθρου 6 παράγραφος 1 στοιχείο β) του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 593/2008 και του άρθρου 17 παράγραφος 1 στοιχείο γ) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1215/2012. Ειδικότερα, όταν ένας εμπορευόμενος, ο οποίος ενεργεί σύμφωνα με τα άρθρα 3, 4 και 5 του παρόντος κανονισμού, δεν αποκλείει ή δεν περιορίζει την πρόσβαση των καταναλωτών σε επιγραμμική διεπαφή, δεν ανακατευθύνει τους καταναλωτές προς μια έκδοση επιγραμμικής διεπαφής βασιζομένη στην ιθαγένεια ή τον τόπο κατοικίας τους, η οποία είναι διαφορετική από την επιγραμμική διεπαφή την οποία οι καταναλωτές επιχείρησαν να προσπελάσουν αρχικά, δεν εφαρμόζει διαφορετικές γενικές προϋποθέσεις πρόσβασης κατά την πώληση αγαθών ή την παροχή υπηρεσιών σε περιπτώσεις που προβλέπονται στον παρόντα κανονισμό, ή δέχεται αδιακρίτως μέσα πληρωμών εκδοθέντα σε άλλο κράτος μέλος, ο εμπορευόμενος αυτός δεν θεωρείται, εκ μόνων των λόγων αυτών, ότι κατευθύνει συναλλαγές προς το κράτος μέλος συνήθους διαμονής ή κατοικίας του καταναλωτή. Επίσης, ο εμπορευόμενος αυτός δεν θεωρείται, εκ μόνων των λόγων αυτών, ότι κατευθύνει δραστηριότητες προς το ανωτέρω κράτος μέλος όταν δίνει πληροφορίες και βοήθεια στον καταναλωτή μετά τη σύναψη σύμβασης που έχει προκύψει από την εκ μέρους του εμπορευομένου τήρηση του παρόντος κανονισμού.

7. Εφαρμόζεται το άρθρο 20 παράγραφος 2 της οδηγίας 2006/123/ΕΚ, στον βαθμό που ο παρών κανονισμός δεν θεσπίζει ειδικότερες διατάξεις.

  • 1. Οδηγία 2001/29/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 22ας Μαΐου 2001, για την εναρμόνιση ορισμένων πτυχών του δικαιώματος του δημιουργού και συγγενικών δικαιωμάτων στην κοινωνία της πληροφορίας (ΕΕ L 167 της 22.6.2001, σ. 10).

Σημειώσεις επί του νόμου

Ο παρών κανονισμός σύμφωνα με το άρθρο 11 αρχίζει να ισχύει την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εφαρμόζεται από τις 3 Δεκεμβρίου 2018. Ωστόσο, το άρθρο 6 εφαρμόζεται έναντι διατάξεων συμφωνιών που έχουν συναφθεί πριν από τις 2 Μαρτίου 2018 οι οποίες συμμορφώνονται με το άρθρο 101 ΣΛΕΕ και με όλους τους ισοδύναμους κανόνες του εθνικού δικαίου ανταγωνισμού από τις 23 Μαρτίου 2020.

Η αστική ευθύνη του οδικού μεταφορέα κατά τη CMR
Πολυκώδικας - Απρίλιος 2023

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΑ ΕΡΓΑ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΑ ΕΡΓΑ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

send