logo-print

Άρθρο 2 - Κοινή Υπουργική Απόφαση Φ. 841/38/26939/ Σ. 5184/23.3.2018 - Πτητικό επίδομα

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

01/01/2018

Κωδικοποιημένο
Φορολογικός Πολυκώδικας - Σεπτέμβριος 2022

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΠΑΡΜΠΑΣ

ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΜΑΥΡΙΔΗΣ

 

Φορολογικός Πολυκώδικας - Σεπτέμβριος 2022

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΠΑΡΜΠΑΣ

ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΜΑΥΡΙΔΗΣ

 

Καθορίζουμε τις κατηγορίες δικαιούχων, τις προϋποθέσεις και τον τρόπο και χρόνο καταβολής πτητικού επιδόματος, βάσει των απαιτούμενων προϋποθέσεων θέσης και διατήρησης πτητικής ενέργειας, ως αναφέρονται στο Παράρτημα Α' «Θέση σε Πτητική Ενέργεια», όπως παρακάτω:

Α. ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΠΤΗΤΙΚΟΥ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ

1. Οι κατηγορίες των δικαιούχων πτητικού επιδόματος εξαμήνου διακρίνονται ως εξής:

α) Κατηγορία Α1

Αξιωματικοί ιπτάμενοι τοποθετημένοι και προσκολλημένοι σε Πολεμικές Μοίρες αεριωθούμενων αεροσκαφών πολεμικού τύπου σταθερών πτερύγων, καθώς και εκπαιδευτές ή εκπαιδευόμενοι στο εξωτερικό, σε αεριωθούμενα αεροσκάφη πολεμικού τύπου, εφόσον ίπτανται με τα ανωτέρω αεροσκάφη και έχουν σύνολο ωρών πτήσεως σε αεροσκάφη πολεμικού τύπου μεγαλύτερο από 2.000 ώρες.

β) Κατηγορία Α2

Αξιωματικοί ιπτάμενοι, τοποθετημένοι ή προσκολλημένοι σε Πολεμικές Μοίρες αεριωθούμενων αεροσκαφών πολεμικού τύπου σταθερών πτερύγων και εκπαιδευτές ή εκπαιδευόμενοι στο εξωτερικό πάνω σε αεριωθούμενα αεροσκάφη πολεμικού τύπου, εφόσον ίπτανται με τα ανωτέρω αεροσκάφη.

γ) Κατηγορία A3

Αξιωματικοί ιπτάμενοι, κάτοχοι στρατιωτικού πτυχίου εκπαιδευτή πτήσεων (αέρος), τοποθετημένοι σε ελληνικές ή συμμαχικές Μονάδες αεριωθούμενων και TURBOPROP αεροσκαφών εκπαιδευτικού τύπου σταθερών πτερύγων με ικανότητα εκτέλεσης ακροβατικών ελιγμών και περιδινήσεων και εφόσον ίπτανται με αυτά. Στην κατηγορία αυτή υπάγονται και αξιωματικοί υγειονομικοί ιατροί με εξειδίκευση ιπταμένου ιατρού αεροπορικής ιατρικής εφόσον ίπτανται ως μέλη πληρώματος με μαχητικά ή εκπαιδευτικά αεροσκάφη JET και TURBOPROP που αναφέρονται στο παράρτημα «Β».

δ) Κατηγορίες Β1-Β2-Β3-Β4

αα. Αξιωματικοί ιπτάμενοι που ίπτανται με αεροσκάφη και ελικόπτερα (Ε/Π) οποιουδήποτε τύπου και υπηρέτησαν σε Μονάδες αεροσκαφών ή Ε/Π των Ενόπλων Δυνάμεων, έχουν δε συμπληρώσει αριθμό ωρών πτήσεως με αεροσκάφη ή Ε/Π που ισοδυναμεί αντίστοιχα με 1500, 1200, 800 και 500 ώρες πτήσεως με αεριωθούμενα αεροσκάφη πολεμικού τύπου. Η αναγωγή σε ώρες πτήσεως με αεριωθούμενο αεροσκάφος πολεμικού τύπου γίνεται με πολλαπλασιασμό των ωρών με τους εξής συντελεστές:

(1) Ώρες αεριωθούμενου αεροσκάφους πολεμικού τύπου: 1,00.

(2) Ώρες αεριωθούμενου ή TURBOPROP αεροσκάφους εκπαιδευτικού τύπου σταθερών πτερύγων με ικανότητα εκτέλεσης ακροβατικών ελιγμών και περιδινήσεων: 0,50.

(3) Ώρες αεριωθούμενου, ελικοφόρου μεταφορικού αεροσκάφους, ναυτικής συνεργασίας, πυροσβεστικού αεροσκάφους και Ε/Π (βάρους πάνω από 4.000 Kgr όταν αυτά είναι κενά): 0,30.

(4) Ώρες αεριωθούμενου ελικοφόρου μεταφορικού αεροσκάφους, πυροσβεστικού, Ε/Π (βάρους κάτω των 4.000 Kgr) ψεκαστικών και ελικοφόρων εκπαιδευτικών: 0,28.

ββ. Στην κατηγορία Β3 εκτός των παραπάνω ανήκουν και οι ιπτάμενοι που είναι τοποθετημένοι ή προσκολλημένοι σε πυροσβεστικά αεροσκάφη σταθερών πτερύγων, που επιχειρούν υδροληψία από θάλασσα ή λίμνη, εφόσον ίπτανται με αυτά.

γγ. Οι ιπτάμενοι των επιθετικών Ε/Π APACHE του Στρατού Ξηράς (ΣΞ), των Ε/Π SUPER PUMA, SH-70B/6, ΑΒ-212 του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ) εντάσσονται στην κατηγορία Β4 μέχρι τη συμπλήρωση 599 ωρών επί του τύπου. Από 600 ώρες πτήσεως επί του τύπου και άνω εντάσσονται στην κατηγορία Β3 και για την ένταξή τους σε μεγαλύτερη κατηγορία της Β3 ισχύει ο συντελεστής αναλογίας ωρών πτήσεως, αναλόγως του τύπου αεροσκάφους ή ελικοπτέρου που ίπτανται.

ε) Κατηγορία Γ

Αξιωματικοί ιπτάμενοι, ανεξαρτήτως βαθμού που ίπτανται με οποιοδήποτε αεριωθούμενο αεροσκάφος σταθερών πτερύγων που ανήκει σε ελληνικές ή συμμαχικές Ένοπλες Δυνάμεις.

στ) Κατηγορία Δ1

Αξιωματικοί ιπτάμενοι εφόσον ίπτανται με ελικοφόρα αεροσκάφη (δικινητήρια, πολυκινητήρια) βάρους πάνω από 4000 KGR όταν αυτά είναι άδεια αλλά εξοπλισμένα καθώς και με Ε/Π CHINOOK που εκτελούν υδροληψία.

ζ) Κατηγορία Δ2

Αξιωματικοί ιπτάμενοι καθώς και Ανθυπασπιστές, εφόσον ίπτανται με ελικόπτερα πάνω από 4000 KGR, όταν αυτά είναι άδεια αλλά εξοπλισμένα, καθώς και με Α/Φ PZL.

η) Κατηγορία Δ3

Αξιωματικοί ιπτάμενοι καθώς και Ανθυπασπιστές, εφόσον ίπτανται με ελικοφόρα αεροσκάφη και ελικόπτερα κάτω των 4000 KGR, όταν αυτά είναι άδεια αλλά εξοπλισμένα. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν και αξιωματικοί -ανθυπασπιστές, ραδιοναυτίλοι και μηχανικοί πτήσεων που έχουν ορισθεί ως απαραίτητα μέλη πληρώματος, εφόσον έχουν συμπληρώσει 1500 ώρες πτήσεως και άνω, καθώς και υπαξιωματικοί ραδιοναυτίλοι και μηχανικοί πτήσεων, που έχουν ορισθεί ως απαραίτητα μέλη πληρώματος, εφόσον έχουν συμπληρώσει 2000 ώρες πτήσεως και άνω. Στην κατηγορία αυτή υπάγονται και αξιωματικοί υγειονομικοί ιατροί με εξειδίκευση ιπταμένου ιατρού αεροπορικής ιατρικής εφόσον ίπτανται ως μέλη πληρώματος με εκπαιδευτικά αεροσκάφη C-130 και Ρ-3Β του ΠΝ.

θ) Κατηγορία Δ4

Υπαξιωματικοί ιπτάμενοι, εφόσον ίπτανται με ελικοφόρα αεροσκάφη και ελικόπτερα βάρους πάνω από 4000 KGR, όταν αυτά είναι άδεια αλλά εξοπλισμένα.

ι) Κατηγορία Δ5

Υπαξιωματικοί ιπτάμενοι, εφόσον ίπτανται με ελικοφόρα αεροσκάφη και ελικόπτερα βάρους κάτω από 4000 KGR, όταν αυτά είναι άδεια αλλά εξοπλισμένα.

ια) Κατηγορία Ε1-Ε2

Αξιωματικοί και Ανθυπασπιστές (Ε1) καθώς και Υπαξιωματικοί (Ε2), κάτοχοι πτυχίου ειδικότητος αεροσκαφών από αυτές που προβλέπονται για τα μέλη πληρώματος αεροσκαφών και ελικοπτέρων, όταν αυτοί ορίζονται ως απαραίτητα μέλη πληρώματος, σύμφωνα με τις ισχύουσες αποφάσεις. Οι ανωτέρω αξιωματικοί και ανθυπασπιστές κατηγορίας Ε1 και υπαξιωματικοί κατηγορίας Ε2 εντάσσονται στην αμέσως επόμενη κατηγορία, και με ανώτερη τη Δ3, κάθε φορά που συμπληρώνουν 500 ώρες πτήσεως. Στην κατηγορία Ε1 υπάγονται και αξιωματικοί υγειονομικοί ιατροί με εξειδίκευση ιπταμένου ιατρού αεροπορικής ιατρικής, εφόσον βρίσκονται στο στάδιο προσαρμογής αρχικό/βασικό - επιχειρησιακό) και ίπτανται ως μέλη πληρώματος με αεροσκάφη, που αναφέρονται στο Παράρτημα «Β».

ιβ) Κατηγορία Ζ

Μαθητές Σχολής Ικάρων (Τμήμα Ιπταμένων).

ιγ) Κατηγορία Η

Αξιωματικοί και υπαξιωματικοί ιπτάμενοι, που φοιτούν σε Στρατιωτικές Σχολές-Σχολεία του εσωτερικού και του εξωτερικού ως και μαθητές των Σχολείων της Αεροπορίας Στρατού (αρχική εκπαίδευση).

ιδ) Κατηγορία Θ

Μαθητές Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΑΣΕΙ) και Ανώτερων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ) ειδικοτήτων πληρωμάτων αεροσκαφών του εσωτερικού ή του εξωτερικού.

ιε) Κατηγορία Ι

Δικαιούχοι πτητικού επιδόματος κατηγορίας Ι (Ι1 και Ι2) δεκαοκταμήνου είναι οι αξιωματικοί, ανθυπασπιστές και υπαξιωματικοί, κάτοχοι πτυχίου τεχνικής ειδικότητας αεροσκαφών ή άλλης ειδικότητας, σύμφωνα με την περίπτωση β' της παρ. Γ5 του Παραρτήματος «Α», που ίπτανται σε δοκιμαστικές ή άλλες διατεταγμένες αποστολές ή υπηρεσίες που απαιτούν την παρουσία τους κατά την διάρκεια της πτήσης, ως εξής:

α) Κατηγορία Ι1: Αξιωματικοί και ανθυπασπιστές.

β) Κατηγορία Ι2: Υπαξιωματικοί.

2. Η ένταξη των αξιωματικών ιπταμένων στις υποκατηγορίες της Β' κατηγορίας διενεργείται με διαταγές των Γενικών Επιτελείων των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων ή των εξουσιοδοτημένων από αυτά οργάνων.

3. Οι αξιωματικοί ιπτάμενοι των κατηγοριών Δ1, Δ2 και Δ3 καθώς και οι ανθυπασπιστές ιπτάμενοι των κατηγοριών Δ2 και Δ3 εντάσσονται στις αμέσως επόμενες κατηγορίες, με ανώτερη τη Γ, με τη συμπλήρωση κάθε φορά 600 ωρών πτήσεως επί του τύπου που ίπτανται.

4. Οι υπαξιωματικοί ιπτάμενοι των κατηγοριών Δ4 και Δ5 εντάσσονται στις αμέσως επόμενες κατηγορίες με ανώτερη τη Δ3, κάθε φορά που συμπληρώνουν 600 ώρες πτήσεως επί του τύπου που ίπτανται.

Β. ΠΤΗΤΙΚΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΩΝ ΠΤΗΣΕΩΝ

1. Το πτητικό επίδομα εκπαιδευτών πτήσεων χορηγείται επιπλέον του πτητικού επιδόματος στους αξιωματικούς ιπταμένους αεροσκαφών που έχουν πτυχίο εκπαιδευτή πτήσεων και ορίζονται ως εκπαιδευτές πτήσεων (αέρος) με διαταγές των Γενικών Επιτελείων των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, για τις ώρες που ίπτανται μαζί με τους εκπαιδευόμενους χειριστές (αξιωματικούς ή μαθητές ΑΣΕ Ι - ΑΣΣΥ χειριστές) επί αεροσκαφών μονοθέσιων ή διπλού χειρισμού αεροσκαφών των ελληνικών και συμμαχικών Ενόπλων Δυνάμεων, ανάλογα με την εκτελούμενη άσκηση και τη φάση της εκπαίδευσης.

2. Το πτητικό επίδομα εκπαιδευτών πτήσεων καθορίζεται σε ένα χιλιοστό (1/1000) του ποσού που αντιστοιχεί στην κατηγορία Α1 πτητικού επιδόματος για κάθε ώρα εκπαιδευτικής πτήσεως και μέχρι είκοσι (20) ώρες πτήσεως κατά ανώτατο όριο για κάθε μήνα.

3. Ειδικά για το ΠΝ, για την κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών σε ό,τι αφορά χειριστές Ε/Π, χειριστές συσκευών και προσωπικό συντηρήσεως, καθορίζονται οι παρακάτω κατηγορίες:

α. Εκπαιδευτής πτήσεων χειριστών Ε/Π Κατηγορίας Γ': Χειριστής Ε/Π που αποφοίτησε και απέκτησε πτυχίο εκπαιδευτή πτήσεων από τη Σχολή Ε/Π Ναυτικού ή άλλη αναγνωρισμένη σχολή εκπαιδευτών Ε/Π του εσωτερικού ή του εξωτερικού.

β. Εκπαιδευτής πτήσεων χειριστών Ε/Π Κατηγορίας Β': Εκπαιδευτής πτήσεων που μετά από 300 ώρες πτήσεως ως εκπαιδευτής Κατηγορίας Γ', αξιολογήθηκε ικανός για την προαγωγή του πτυχίου του σε εξεταστή πτήσεων.

γ. Εκπαιδευτής πτήσεων χειριστών Ε/Π Κατηγορίας Α': Εκπαιδευτής πτήσεων, που μετά από 300 ώρες πτήσεως ως εκπαιδευτής Κατηγορίας Β, αξιολογήθηκε ικανός για την προαγωγή πτυχίου του σε αξιολογητή πτήσεων.

δ. Εκπαιδευτής πτήσεων χειριστών συσκευών Ε/Π Κατηγορίας Γ': Χειριστής συσκευών Ε/Π, που αποφοίτησε και απέκτησε πτυχίο εκπαιδευτή αέρος χειριστών συσκευών Ε/Π, από τη Σχολή Ε/Π Ναυτικού, ή άλλη αναγνωρισμένη σχολή Εκπαιδευτών Ε/Π του εσωτερικού ή του εξωτερικού.

ε. Εκπαιδευτής πτήσεων χειριστών συσκευών Ε/Π Κατηγορίας Β':

Εκπαιδευτής πτήσεων χειριστών συσκευών Ε/Π, που μετά από 300 ώρες πτήσεως ως εκπαιδευτής πτήσεων χειριστών συσκευών Ε/Π Κατηγορίας Γ', αξιολογήθηκε ικανός για την προαγωγή του πτυχίου του σε εξεταστή πτήσεων.

στ. Εκπαιδευτής πτήσεων χειριστών συσκευών Ε/Π Κατηγορίας Α':

Εκπαιδευτής πτήσεων χειριστών συσκευών Ε/Π, που μετά από 150 ώρες πτήσεως ως εκπαιδευτής πτήσεων χειριστών συσκευών Ε/Π Κατηγορίας Β, αξιολογήθηκε ικανός για την προαγωγή του πτυχίου του σε αξιολογητή πτήσεων.

ζ. Εκπαιδευτής εδάφους:

Προσωπικό συντηρήσεως Ε/Π που έχει αποφοιτήσει από το σχολείο εκπαιδευτών εδάφους της Σχολής Ελικοπτέρων Ναυτικού (Σ.Ε.Ν.), ή από άλλη αναγνωρισμένη σχολή εκπαιδευτών εδάφους του εσωτερικού ή του εξωτερικού.

Γ. ΠΤΗΤΙΚΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΝΑΚΑΛΟΥΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΟ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ

1. Οι ανακαλούμενοι στην ενεργό υπηρεσία στρατιωτικοί δικαιούνται πτητικού επιδόματος εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις που τίθενται κατά περίπτωση με την παρούσα.

2. Οι ανώτατοι ιπτάμενοι αξιωματικοί που ανακαλούνται στην ενεργό υπηρεσία ως μόνιμοι εξ εφεδρείας δεν τίθενται σε πτητική ενέργεια και δεν λαμβάνουν πτητικό επίδομα. Από τον υπόψη περιορισμό εξαιρούνται οι ανώτατοι ιπτάμενοι αξιωματικοί που ανακαλούνται ως μόνιμοι εξ εφεδρείας και τοποθετούνται σε θέσεις διοικητή ή υποδιοικητή Μονάδος αεροσκαφών ή διοικητή Μοίρας αεροσκαφών.

Δ. ΠΤΗΤΙΚΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΙΠΤΑΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΡΑΔΙΟΝΑΥΤΙΛΩΝ ΠΟΥ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

1. Στους ιπτάμενους και ραδιοναυτίλους που μεταβαίνουν για υπηρεσία ή για εκπαίδευση άνω των πέντε (5) μηνών στο εξωτερικό καταβάλλονται για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα αποδοχές εσωτερικού, επίδομα αλλοδαπής και πτητικό επίδομα εξαμήνου της αντίστοιχης κατηγορίας του δικαιούχου, ανάλογα με τις πραγματοποιηθείσες ώρες πτήσεως, μειωμένο κατά ποσοστό 40%.

2. Για τις μετακινήσεις του ως άνω προσωπικού και κατά το χρονικό διάστημα που θα παραμείνει στην Ελλάδα για την εκτέλεση των πτήσεων που απαιτούνται προκειμένου να τεθεί σε πτητική ενέργεια, δεν καταβάλλονται:

α) Τα οδοιπορικά έξοδα (αντίτιμο εισιτηρίου - μικροδαπάνες ταξιδιού) για τις μετακινήσεις του από και προς το εξωτερικό.

β) Η ημερήσια αποζημίωση εκτός έδρας εσωτερικού για τις ημέρες παραμονής του στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων και των ημερών ταξιδιού από και προς το εξωτερικό.

γ) Τα οδοιπορικά έξοδα εκτέλεσης υπηρεσίας (ημερησία αποζημίωση -αντίτιμο εισιτηρίου - μικροδαπάνες ταξιδιού) για τις μετακινήσεις του εντός της Ελλάδος.

Ε. ΤΡΟΠΟΣ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΤΟΥ ΠΤΗΤΙΚΟΥ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ

Το πτητικό επίδομα (εξαμήνου και δεκαοκταμήνου) καταβάλλεται στους δικαιούχους ως ακολούθως:

1. Το μισό, μόλις συμπληρωθούν δέκα (10) ώρες πτήσεως ή το 1/10 του μισού για κάθε μία από τις δέκα (10) πρώτες ώρες πτήσεως.

2. Το άλλο μισό, μόλις συμπληρωθούν είκοσι ώρες (20) ώρες πτήσεως ή το 1/20 του μισού για κάθε ώρα πτήσεως πέραν των δέκα (10) πρώτων ωρών πτήσεως κάθε εξαμήνου ή δεκαοκταμήνου.

3. Για τους δικαιούχους σύμφωνα με το εδάφιο β' της παρ. Α (1) του Παραρτήματος «Α» γίνεται ανάλογη εφαρμογή των προηγούμενων διατάξεων, όταν συμπληρωθούν πέντε (5) και δέκα (10) ώρες αντίστοιχα.

4. Κατ' εξαίρεση προκειμένου για μονίμους, μονίμους εξ' εφεδρείας, εφέδρους αξιωματικούς, δοκίμους εφέδρους αξιωματικούς, ανθυπασπιστές και υπαξιωματικούς που φονεύονται ή τραυματίζονται λόγω αεροπορικού ατυχήματος που συμβαίνει σε διατεταγμένη πτήση, καταβάλλεται ολόκληρο το πτητικό επίδομα του εξαμήνου ή του δεκαοκταμήνου, ανεξάρτητα από τις ώρες πτήσεως που πραγματοποίησαν σ' αυτό.

5. Για τις πέραν των τριάντα (30) ωρών πτήσεως μέσα σε κάθε εξάμηνο ή δεκαοκτάμηνο, κατά περίπτωση, δεν καταβάλλεται πτητικό επίδομα.

Επίσης πτητικό επίδομα δεν καταβάλλεται για τις πέραν των δεκαπέντε (15) ωρών πτήσεως, μέσα στο ίδιο εξάμηνο, των ιπταμένων του δεύτερου εδαφίου της παραγράφου Α(1) του Παραρτήματος «Α» της παρούσας. Σε ό,τι αφορά τους ιπτάμενους της Π. Α., μπορεί να γίνεται χρήση ωρών πτήσεως άπαξ, προηγούμενου(ων) εξαμήνου(ων), του(ων) οποίου(ων) δεν έχει γίνει χρήση προς αποζημίωση, στην κατηγορία πτητικού επιδόματος που είναι δικαιούχοι, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις υγειονομικής καταλληλότητας και δεν έχουν υποβάλει αίτηση παραίτησης ή αποστρατείας.

6. Σε περίπτωση προαγωγής των δικαιούχων πτητικού επιδόματος ή αλλαγής κατηγορίας μέσα στο ίδιο εξάμηνο ή δεκαοκτάμηνο ή μετάπτωσης στην περίπτωση του προσωπικού του δεύτερου εδαφίου της παρ. Α(1) του Παραρτήματος «Α» της παρούσας, το πτητικό επίδομα υπολογίζεται με ποσοστό, ανάλογα με τις ώρες πτήσεως που πραγματοποιήθηκαν σε κάθε βαθμό ή κατηγορία δικαιούχου.

7. Τεχνικοί αξιωματικοί, ανθυπασπιστές και υπαξιωματικοί που συμπληρώνουν συγχρόνως ώρες πτήσεως για λήψη πτητικού επιδόματος εξαμήνου και δεκαοκταμήνου, δεν δικαιούνται εντός του ίδιου δεκαοκταμήνου να λάβουν πτητικό επίδομα μεγαλύτερο από αυτό που αντιστοιχεί σε ενενήντα (90) ώρες πτήσεως, δηλαδή τρία (3) πτητικά, από τις οποίες τριάντα (30) ώρες δεκαοκταμήνου, ούτε μέσα στο ίδιο εξάμηνο ποσό μεγαλύτερο από αυτό που αντιστοιχεί σε τριάντα (30) ώρες πτήσεως.

8. Το πτητικό επίδομα των μαθητών ΑΣΕΙ - ΑΣΣΥ, δύναται να διατίθεται ολόκληρο ή μέρος αυτού για τη βελτίωση των όρων και συνθηκών διατροφής και διαβιώσεως γενικά, κατόπιν σχετικής διαταγής του οικείου Γενικού Επιτελείου.

ΣΤ. ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΠΤΗΤΙΚΟΥ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ

Για την καταβολή του πτητικού επιδόματος στους δικαιούχους απαιτούνται:

α. Προσκόμιση ατομικής βεβαιώσεως της μονάδας (γραφείο πτήσεων) που περιλαμβάνει τον αριθμό των ωρών πτήσεως που πραγματοποίησε ο δικαιούχος, καθώς και την κατηγορία στην οποία ανήκει.

β. Ειδικά για τους εκπαιδευτές πτήσεων, για την καταβολή του πτητικού επιδόματος εκπαιδευτή πτήσεων, προσκομίζεται επιπλέον αντίγραφο της διαταγής με την οποία ο δικαιούχος ορίσθηκε εκπαιδευτής και στην οποία απαραιτήτως θα αναφέρεται και ο τύπος του αεροσκάφους στο οποίο ορίσθηκε εκπαιδευτής.

Διοικητική Δικονομία - Συλλογή Διατάξεων

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΤΑΚΤΙΚΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ

Πολιτειολογία
send