logo-print

Υπ. Δικαιοσύνης: Το Πρωτοδικείο Αθηνών είναι το μεγαλύτερο της Ευρώπης - Από το 1981 ο νόμος για την τριχοτόμησή του

Δηλώσεις για τα καθήκοντα της δικαστικής αστυνομίας, την υπόθεση Novartis και άλλα ζητήματα

21/05/2018

23/05/2018

Συνταγματικό Δίκαιο - Γ έκδοση

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΚΩΣΤΑΣ ΧΡΥΣΟΓΟΝΟΣ

Διοικητικό Δικονομικό Δίκαιο

Την απόφαση του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να προχωρήσει σε τριχοτόμηση του Πρωτοδικείου Αθηνών υποστήριξε σε συνέντευξη του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 98,4» ο Υπουργός κ. Σταύρος Κοντονής.

Μόλις πριν λίγες ημέρες, κατά την επίσκεψή του στην Εισαγγελία Πρωτοδικών και το Πρωτοδικείο Αθηνών, ο κ. Κοντονής ενημέρωσε τους  δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς σχετικά με την αμετάκλητη απόφαση της Κυβέρνησης για τη διάσπαση του Πρωτοδικείου Αθηνών και την ψήφιση εντός των επόμενων μηνών του νομοσχεδίου στο οποίο θα καθορίζεται ο τρόπος επιλογής της έδρας των δύο νέων Πρωτοδικείων Ανατολικής και Δυτικής Αττικής, για την ολοκλήρωση των διαγωνισμών του ΑΣΕΠ και τον διορισμό των πρώτων δικαστικών υπαλλήλων καθώς και για την ολοκλήρωση του νομοσχέδιου για την ίδρυση της Δικαστικής Αστυνομίας.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών αντέδρασε άμεσα στην απόφαση του Υπουργείου, επισημαίνοντας ότι αυτονόητη προϋπόθεση για την ίδρυση νέω δικαστηρίων είναι η προηγούμενη επίλυση των προβλημάτων και ελλείψεων των ήδη λειτουργούντων Δικαστηρίων, ιδίως σε  προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή, προϋποθέσεις όμως που δεν συντρέχουν σήμερα με κύρια ευθύνη του Υπουργείου.

Για το θέμα θα συνεδριάσουν εκτάκτως σήμερα η Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων και αύριο το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.

Αναλυτικά το δελτίο τύπου του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τη συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 98,4»:

Απαντώντας σε ερώτηση για την εξέλιξη της υπόθεση Novartis, μετά την παραπομπή της στην τακτική Δικαιοσύνη ο κ. Υπουργός υπογράμμισε:

«Μετά την απόφαση της Βουλής για παραπομπή της υπόθεσης στην τακτική Δικαιοσύνη εκτιμώ ότι οι διαδικασίες τουλάχιστον σε αυτό το στάδιο θα είναι γρήγορες. Δεν γνωρίζω την πορεία των ανακρίσεων, όμως διαπιστώνω ότι μέσα σε ένα χρόνο, σε μια σύνθετη, πολυεπίπεδη υπόθεση με μεγάλο εύρος, η διαδικασία έχει τρέξει πολύ γρήγορα. Θεωρώ ότι σε εύλογο χρονικό διάστημα οι εισαγγελείς θα είναι σε θέση να αξιοποιήσουν τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους και να προχωρήσουν στις ποινικές διώξεις εις βάρος των προσώπων που ενέχονται σε αυτό το μέγα σκάνδαλο. Μέγα σκάνδαλο που ορισμένοι θέλουν να το λένε «σκευωρία». Ο συλλογισμός που πρέπει να κάνει κάθε πολίτης σε αυτή τη χώρα είναι πολύ απλός: Το 2000 η φαρμακευτική δαπάνη στην Ελλάδα ήταν 1 δισεκατομμύριο 200 εκατομμύρια και το 2009 έφτασε στα 5 δισ. 100 εκατ.. Πώς έγινε αυτό; Αυτό είναι σκευωρία; Είναι η πραγματικότητα. Ποιοι υπέγραφαν για να φτάσει σε αυτό το ύψος η φαρμακευτική δαπάνη; Υπάλληλοι του Υπουργείου Υγείας, κάποιοι που ήρθαν από το διάστημα, ή Υπουργοί; Επιπλέον αυτό το αλισβερίσι συνεχίστηκε και την περίοδο του μνημονίου και εδώ είναι η μεγάλη υποκρισία: Λένε ότι  μειώθηκε η φαρμακευτική δαπάνη. Μπορεί πράγματι να μειώθηκε η κρατική δαπάνη,  μετακυλίστηκε όμως στους ασφαλισμένους, οι οποίοι δεν μπορούσαν να αγοράσουν τα φάρμακά τους».

Σχετικά με τις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς ο κ. Κοντονής τόνισε:

«Με τους θεσμούς εξετάστηκε η πορεία των πλειστηριασμών καθώς και το ζήτημα της επιτάχυνσης των δικών στα Ειρηνοδικεία, εκεί όπου εμπλέκεται η Δικαιοσύνη στο νόμο Κατσέλη-Σταθάκη. Είχαμε εποικοδομητικές συζητήσεις και διαπίστωσαν και οι ίδιοι ότι οι ρυθμοί ολοκλήρωσης των δικών βελτιώνονται, δεν έχουμε πια αυτές τις τεράστιες καθυστερήσεις. Για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς δεν είχαν να πουν απολύτως τίποτα. Ενημερώνονται και βλέπουν ότι οι στρατηγικοί κακοπληρωτές που «φέσωναν» όχι μόνο τις τράπεζες αλλά και τον ελληνικό λαό, πλέον δεν διαφεύγουν. Η μαύρη προπαγάνδα ότι βγαίνουν σε πλειστηριασμό τα σπίτια των φτωχών ανθρώπων έπεσε στο κενό. Δεν υπήρξε ούτε ένας πλειστηριασμός πρώτης, λαϊκής κατοικίας όλο αυτό το διάστημα. Παρότι έχω καλέσετι όσους ισχυρίζονται το αντίθετο να προσκομίσουν στοιχεία στη Βουλή, εδώ και έξι μήνες δεν έχουν φέρει ούτε μία περίπτωση».

Για την παραίτηση του προέδρου του ΣτΕ Ν. Σακελλαρίου ο Υπουργός Δικαιοσύνης επεσήμανε:

«Ο κ. Σακελλαρίου είχε κάθε δικαίωμα να παραιτηθεί αναλαμβάνοντας το βάρος της ευθύνης του προέδρου του ΣτΕ για τις διαρροές που υπήρχαν στα ΜΜΕ. Ως Υπουργός Δικαιοσύνης δέχτηκα την παραίτησή του. Όσα έχουν συμβεί δεν είναι απλώς αντιδικονομικά, αλλά συνιστούν σοβαρές παραβιάσεις του απορρήτου των συνδιασκέψεων. Η αντιπολίτευση προσπάθησε να μεταθέσει αυτή την παραίτηση στους ώμους της κυβέρνησης. Όχι μόνο παραλλάσσοντας τη δήλωση του προέδρου, αλλά εφευρίσκοντας παρέμβαση της κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη, ενώ κάτι τέτοιο δεν διαλαμβάνεται στην παραίτηση. Θέλω να τονίσω ότι με τον κ. Σακελλαρίου είχα μια έντονη αντιπαράθεση μόνο μετά την έκδοση της περίφημης απόφασης για το πόθεν έσχες των Δικαστών. Δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι ενώ όλοι οι πολίτες είμαστε υποχρεωμένοι να δηλώνουμε το σύνολο της περιουσίας μας, κάποιοι είναι σε θέση να οργανώνουν μέσω της δικαιοσύνης την αποφυγή αυτής της υποχρέωσης».

Αναφερόμενος στη διάσπαση του Πρωτοδικείου Αθηνών ο Υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε:

«Ο νόμος για την τριχοτόμηση του Πρωτοδικείου υφίσταται από το 1981! Από τότε δεν έχει τολμήσει κανείς να κάνει το αυτονόητο. Όλοι λένε ότι έπρεπε να έχει γίνει. Από πέρυσι λοιπόν -όχι φέτος- είχα εξαγγείλει την πολιτική βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει. Με αφορμή την επίσκεψή μου στο Πρωτοδικείο και τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα υλοποιηθούν εντός του μηνός ή το αργότερο αρχές Ιουνίου, είπα ότι η Κυβέρνηση μπαίνει πλέον στην τελική ευθεία για τη ρύθμιση αυτού του ζητήματος. Γι αυτή μου τη δήλωση, δέχτηκα μια αήθη επίθεση από τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών. Το Πρωτοδικείο, όπως λειτουργεί σήμερα, δίνει τη δυνατότητα σε μεγάλα δικηγορικά γραφεία να απασχολούν με μισθούς ανειδίκευτου εργάτη νέους επιστήμονες οι οποίοι ασκούν τη δικηγορία της αναβολής ή της κατάθεσης δικογράφων. Αυτοί οι επιστήμονες θα μπορούσαν να λειτουργούν δικηγορικά γραφεία σε ένα αποκεντρωμένο πλαίσιο, όλοι να μοιράζονται δίκαια τη δικηγορική ύλη και να εξυπηρετείται καλύτερα ο πολίτης. Πολλοί νέοι συνάδελφοι μου έχουν πει «κάντε κάτι κ. Υπουργέ επιτέλους γι αυτό το ζήτημα». Αυτός ο υδροκεφαλισμός συμφέρει κάποιους οι οποίοι από το 1981 με βάση το πελατειακό κράτος και το κακώς εννοούμενο συντεχνιακό συμφέρον επέβαλαν παραλογισμούς. Αυτή την ώρα το Πρωτοδικείο της Αθήνας είναι το μεγαλύτερο Πρωτοδικείο της Ευρώπης! Είναι δυνατόν»;

Όσον αφορά τη σύσταση της Δικαστικής Αστυνομίας ο κ. Κοντονής εξήγησε:

«Ο ρόλος της δικαστικής αστυνομίας είναι διπλός: Αφενός ασκεί κατ’ εξοχήν αστυνομικά καθήκοντα, δηλαδή επιφορτίζεται με την προστασία και την περιφρούρηση των δικαστηρίων και των συνεδριάσεων και αφετέρου συνδράμει τους δικαστικούς λειτουργούς. Σταδιακά θα στελεχωθεί από ειδικούς επιστήμονες, οι οποίοι θα συμβουλεύουν τους εισαγγελείς και τους δικαστικούς λειτουργούς για ζητήματα τα οποία είναι επιστημονικά σύνθετα. Δεν είναι δυνατόν ένας νομικός να γνωρίζει π.χ. το πολυδαίδαλο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Κάποιος με ειδικές γνώσεις θα μπορεί να ενημερώνει υπεύθυνα τον δικαστή για ειδικά επιστημονικά πεδία. Θα είναι ένα σώμα εμπειρογνωμόνων, όπως λειτουργεί σε όλα τα πολιτισμένα κράτη του κόσμου».

Τέλος, σχετικά με  χθεσινή αποκάλυψη της «Εφημερίδας των Συντακτών» για έκθεση αντιπροέδρου του ΣτΕ που εντοπίζει πειθαρχικές ευθύνες ανώτατων δικαστικών λειτουργών στον χειρισμό της υπόθεσης Βγενόπουλου, ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε:

«Δεν θέλω να κάνω κάποια δήλωση γι αυτό το ζήτημα γιατί είναι σε εξέλιξη  η πειθαρχική διαδικασία, με βάση την έκθεση που συντάχθηκε μετά από την εντολή  διενέργειας  προκαταρκτικής εξέτασης. Προφανώς θα υπάρξει εξέλιξη προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση».

Οικογενειακό Δίκαιο - Τρίτη έκδοση

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Εργατικό Δίκαιο - Ατομικές εργασιακές σχέσεις - Ε έκδοση

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΕΡΔΕΛΗΣ

send