logo-print

Άρθρο 3 - Οδηγία 2/2011 της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα - Προηγούµενη ενηµέρωση του συνδροµητή ή χρήστη

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

29/04/2011

Κωδικοποιημένο
Δίκαιο πληροφορικής - E έκδοση
Το δίκαιο της ψηφιακής οικονομίας

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΉΣ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΉΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & ΔΙΚΑΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΓΓΛΕΖΑΚΗΣ

1. Πριν από τη δήλωση της ηλεκτρονικής συγκατάθεσης του συνδροµητή ή χρήστη, ο υπεύθυνος επεξεργασίας οφείλει να παρέχει κατάλληλη ενηµέρωση τουλάχιστον για το σκοπό της επεξεργασίας, τα δεδοµένα ή τις κατηγορίες δεδοµένων που αυτή αφορά, τους αποδέκτες ή τις κατηγορίες αποδεκτών των δεδοµένων, την ύπαρξη του δικαιώµατος πρόσβασης καθώς και τα στοιχεία ταυτότητάς του ιδίου ή τυχόν εκπροσώπου του και συγκεκριµένα το όνοµα ή την επωνυµία και τη διεύθυνση επικοινωνίας.

2. Η ενηµέρωση πρέπει να είναι αναλυτική και διακριτή από τη γενική ενηµέρωση που παρέχει ο υπεύθυνος επεξεργασίας, π.χ. τους όρους χρήσης της αντίστοιχης ιστοσελίδας.

3. Ο υπεύθυνος επεξεργασίας οφείλει να εξασφαλίζει ότι προτού ο συνδροµητής ή χρήστης προχωρήσει σε ενέργεια δήλωσης συγκατάθεσης θα έχει λάβει πλήρη γνώση της παρεχόµενης ενηµέρωσης. Για το σκοπό αυτό, η ενηµέρωση πρέπει να παρέχεται τουλάχιστον µε το ίδιο επίπεδο ευχρηστίας µε το οποίο δηλώνεται η συγκατάθεση. Για παράδειγµα, η δήλωση από τον συνδροµητή ή χρήστη ότι ενηµερώθηκε (π.χ. µέσω σηµείωσης ή επιλογής σχετικού πεδίου) δεν είναι επαρκής όταν το κείµενο της ενηµέρωσης δεν είναι εύκολα και άµεσα προσβάσιµο από το συνδροµητή ή χρήστη (π.χ. όταν το κείµενο δεν παρατίθεται πριν από τη δήλωση της συγκατάθεσης, αλλά είναι προσβάσιµο µέσω ειδικού συνδέσµου που πρέπει να επιλέξει ο συνδροµητής ή χρήστης).

4. Ειδικά για την περίπτωση που η δήλωση της ηλεκτρονικής συγκατάθεσης γίνεται µέσω ιστοσελίδας, ο υπεύθυνος επεξεργασίας µπορεί να εξασφαλίζει την ενηµέρωση του συνδροµητή ή χρήστη µε διάφορους τρόπους [βλ. ΠΑΡΑ∆ΕΙΓΜΑ 2], όπως ενδεικτικά:

α) Υποχρεώνοντας το συνδροµητή ή χρήστη να αποκτήσει πρόσβαση στο κείµενο της ενηµέρωσης (π.χ. µε αναδυόµενο πλαίσιο ή παράθυρο) πριν από τη δήλωση της συγκατάθεσης.

β) Παρουσιάζοντας το κείµενο ενηµέρωσης σε ειδικό πεδίο φόρµας, ικανού µεγέθους, και υποχρεώνοντας το συνδροµητή ή χρήστη να φτάσει τη γραµµή κύλισης του πεδίου αυτού έως το τέλος, πριν δηλώσει τη συγκατάθεσή του. 

γ) Τοποθετώντας το κείµενο ενηµέρωσης σε ξεχωριστή ιστοσελίδα, από την οποία ο συνδροµητής ή χρήστης πρέπει να διέλθει υποχρεωτικά πριν δηλώσει τη συγκατάθεσή του. 

Ειδικό Ενοχικό Δίκαιο - 3η έκδοση
Ιδιωτικό Ασφαλιστικό Δίκαιο Ζ έκδοση