logo-print

Άρθρο 2 - Οδηγία 2/2011 της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα - Νόµιµες προϋποθέσεις για την ηλεκτρονική συγκατάθεση

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

29/04/2011

Κωδικοποιημένο
Το δίκαιο της ψηφιακής οικονομίας

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΉΣ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΉΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & ΔΙΚΑΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΓΓΛΕΖΑΚΗΣ

Το δίκαιο της ψηφιακής οικονομίας

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΉΣ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΉΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & ΔΙΚΑΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΓΓΛΕΖΑΚΗΣ

1. Σύµφωνα µε το αρ. 5 του ν. 3471/2006, όταν ο συνδροµητής ή χρήστης δηλώνει τη συγκατάθεσή του µε ηλεκτρονικά µέσα, ο υπεύθυνος επεξεργασίας οφείλει να εξασφαλίζει ότι:

α) Ο συνδροµητής ή χρήστης ενεργεί µε πλήρη επίγνωση των συνεπειών που έχει η δήλωσή του. Για το σκοπό αυτό ο υπεύθυνος επεξεργασίας οφείλει να ενηµερώνει τον συνδροµητή ή χρήστη µε τρόπο εύληπτο και κατανοητό και να διασφαλίζει ότι η ενηµέρωση πραγµατοποιείται πριν δηλωθεί η ηλεκτρονική συγκατάθεση. Η ενηµέρωση αυτή πρέπει να γίνεται σύµφωνα µε τα οριζόµενα στο άρθρο 3 της Οδηγίας.

β) Η δήλωση του συνδροµητή ή χρήστη καταγράφεται µε τρόπο ασφαλή. Ο υπεύθυνος επεξεργασίας οφείλει να εξασφαλίζει ότι η δήλωση του συνδροµητή ή χρήστη έχει καταγραφεί µε τέτοιο τρόπο, ώστε να µην µπορεί να αµφισβητηθεί τόσο η ίδια η δήλωση της συγκατάθεσης ως ενέργεια, όσο και το γεγονός ότι ο συνδροµητής ή χρήστης έχει πρόσβαση στην ηλεκτρονική διεύθυνση ή στον τηλεφωνικό αριθµό που δηλώνεται για την πραγµατοποίηση ηλεκτρονικών επικοινωνιών. Περαιτέρω, σύµφωνα µε το άρθρο 10 του ν. 2472/1997, ο υπεύθυνος επεξεργασίας οφείλει να λαµβάνει τα κατάλληλα τεχνικά και οργανωτικά µέτρα ώστε να αποφεύγεται η τυχαία ή αθέµιτη αλλοίωση, διάδοση, καταστροφή ή πρόσβαση στα τηρούµενα δεδοµένα που αφορούν την ηλεκτρονική συγκατάθεση του συνδροµητή ή χρήστη.

γ) Η δήλωση του συνδροµητή ή χρήστη είναι ανά πάσα στιγµή διαθέσιµη σε αυτόν. Ο συνδροµητής ή χρήστης πρέπει να έχει πρόσβαση στο τυποποιηµένο (κοινό για όλους) κείµενο δήλωσης της συγκατάθεσης που διαθέτει ο υπεύθυνος επεξεργασίας. Σε περίπτωση που επιθυµεί να λάβει τα συγκεκριµένα στοιχεία της δικής του δήλωσης συγκατάθεσης (ηµεροµηνία, ώρα, κλπ.), µπορεί να ασκήσει το κατά το άρθρο 12 του ν. 2472/1997 δικαίωµα πρόσβασης. Η άσκηση του δικαιώµατος πρόσβασης πρέπει να µπορεί να πραγµατοποιηθεί µε χρήση συστήµατος ανάλογου µε το σύστηµα µέσω του οποίου πραγµατοποιήθηκε η δήλωση της συγκατάθεσης και χωρίς να ζητείται από τον συνδροµητή ή χρήστη η δήλωση περισσότερων προσωπικών δεδοµένων από όσα είναι ήδη γνωστά στον υπεύθυνο επεξεργασίας (π.χ. αποκάλυψη στοιχείων ταυτότητας, όταν κατά τη δήλωση της συγκατάθεσης είχε ζητηθεί µόνο η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδροµείου). Σε περίπτωση που ο συνδροµητής ή χρήστης είναι εγγεγραµµένος σε ηλεκτρονική υπηρεσία του υπευθύνου επεξεργασίας, ο τελευταίος µπορεί να ικανοποιήσει το δικαίωµα πρόσβασης παρέχοντας τα ως άνω στοιχεία µέσω ενός µηχανισµού αυθεντικοποίησης (π.χ. “login” µε κωδικό χρήστη και συνθηµατικό).

δ) Η δήλωση του συνδροµητή ή χρήστη µπορεί να ανακληθεί οποτεδήποτε χωρίς αναδροµικό αποτέλεσµα. Για τον σκοπό αυτό ο υπεύθυνος επεξεργασίας οφείλει να παρέχει ηλεκτρονική υπηρεσία ανάκλησης της συγκατάθεσης, διαθέσιµη ανά πάσα στιγµή, µε χρήση συστήµατος ανάλογου µε το σύστηµα µέσω του οποίου πραγµατοποιήθηκε η δήλωση της συγκατάθεσης. Για παράδειγµα, αν η δήλωση της συγκατάθεσης του συνδροµητή ή χρήστη έχει πραγµατοποιηθεί µέσω ιστοσελίδας, η ανάκληση της συγκατάθεσης πρέπει επίσης να είναι δυνατό να πραγµατοποιηθεί µέσω της ίδιας ιστοσελίδας. Σε κάθε περίπτωση, η ανάκληση της συγκατάθεσης πρέπει να πραγµατοποιείται χωρίς να ζητείται από τον συνδροµητή ή χρήστη η δήλωση περισσότερων προσωπικών δεδοµένων από όσα είναι ήδη γνωστά στον υπεύθυνο επεξεργασίας (π.χ. αποκάλυψη στοιχείων ταυτότητας, όταν κατά τη δήλωση της συγκατάθεσης είχε ζητηθεί µόνο η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδροµείου). Ο υπεύθυνος επεξεργασίας οφείλει να εξασφαλίζει ότι η ανάκληση της συγκατάθεσης δεν µπορεί να αµφισβητηθεί ως ενέργεια που προέρχεται από τον συγκεκριµένο συνδροµητή ή χρήστη. Προς το σκοπό αυτό, ο υπεύθυνος επεξεργασίας µπορεί να διατηρεί στο αρχείο του όλες τις δηλώσεις ανάκλησης της συγκατάθεσης.

2. Η δήλωση της συγκατάθεσης πρέπει να τηρείται για όσο χρόνο αποστέλλονται στον συνδροµητή ή χρήστη οι διαφηµιστικές επικοινωνίες και πάντως όχι περισσότερο από έξι µήνες από τη διακοπή των προωθητικών ενεργειών του υπευθύνου ή από την ανάκληση της συγκατάθεσης του συνδροµητή ή χρήστη. Η ανάκληση της συγκατάθεσης πρέπει να τηρείται για το ίδιο χρονικό διάστηµα.

3. Η δήλωση της συγκατάθεσης και η τυχούσα ανάκληση αυτής επιτρέπεται να διαβιβάζεται αποκλειστικά στις αρµόδιες δικαστικές, διοικητικές ή άλλες αρµόδιες αρχές. 

H ένωση δικαίου

ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΡΜΑΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Airbnb Η πολεοδομική αντιμετώπιση

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ - ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ - ΧΩΡΟΤΑΞΙΑ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ