logo-print

Πρόστιμο 87.500 ευρώ για την αποστολή σχεδόν 5 εκατομμυρίων spam emails (ICO)

Τα μηνύματα της British Telecommunications κρίθηκαν ως άμεση εμπορική προώθηση παρά το γεγονός ότι αφορούσαν σε φιλανθρωπικές πρωτοβουλίες

Το δίκαιο της ψηφιακής οικονομίας

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΉΣ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΉΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & ΔΙΚΑΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΓΓΛΕΖΑΚΗΣ

Διαδίκτυο & τεχνητή νοημοσύνη στο ελληνικό δίκαιο

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΖΕΚΟΣ

ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & ΔΙΚΑΙΟ

Πρόστιμο ύψους 77.000 λιρών (87.500 ευρώ) επέβαλε στην British Telecommunications (BT) το Γραφείο της Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ICO) για την αποστολή σχεδόν πέντε εκατομμυρίων μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε πελάτες της.

Από την έρευνα που διεξήγαγε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων του Ηνωμένου Βασιλείου η εταιρεία δεν είχε λάβει τη συγκατάθεση των πελατών της για την αποστολή ηλεκτρονικών μηνυμάτων άμεσης εμπορικής προώθησης, παραβιάζοντας τη σχετική νομοθεσία.

Τα 4,9 εκατομμύρια μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εστάλησαν μεταξύ Δεκεμβρίου 2015 και Νοεμβρίου του 2016, προωθώντας τρεις φιλανθρωπικές πρωτοβουλίες.

Διαβάστε επίσης: Γιατί η αποστολή email «συγκατάθεσης» για τον GDPR είναι λάθος;

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, η BT δέχθηκε ότι τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για δύο από τις τρεις περιπτώσεις ήταν παράνομα, αλλά αμφισβήτησαν την εκτίμηση ότι τα μηνύματά της μία δράσης ήταν άμεση εμπορική προώθηση.

Η Αρχή διαπίστωσε ότι όλα τα μηνύματα που εστάλησαν αποτελούσαν εμπορική προώθηση και δεν ήταν απλώς "μηνύματα υπηρεσιών".

Όπως αναφέρεται στην απόφαση, τα μηνύματα παραδόθηκαν σε άτομα που δεν είχαν δώσει τη δέουσα συγκατάθεση και, ως εκ τούτου, απεστάλησαν κατά παράβαση της σχετικής νομοθεσίας για την προστασία δεδομένων στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες (PECR - ο αντίστοιχος Νόμος 3471/2006).

Το Γραφείο της Επιτρόπου διαπίστωσε ότι παρόλο που η BT δεν παραβίασε εσκεμμένα τους κανόνες, θα έπρεπε να γνωρίζει τους κινδύνους και να έχει λάβει εύλογα μέτρα για να τους αποτρέψει.

Δείτε αναλυτικά την απόφαση εδώ.

Διαβάστε επίσης: Πρόστιμο 80.000 λιρών στη βρετανική αστυνομία για παραβίαση προσωπικών δεδομένων

Tα πρόδηλα σφάλματα στο κτηματολογικό δίκαιο Βιβλιοθήκη Δικαίου Κτηματολογίου Νο 20

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ - ΔΗΜΗΤΡΑΣ

Η ελαττωματική καταγγελία και οι συνέπειές της

ΚΩΣΤΗΣ ΜΠΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

send