logo-print

Αναφορά της ΕΑΝΔιΘ κατά της Υπηρεσίας Ασύλου

Ένωση Ασκουμένων & Νέων Δικηγόρων Θεσσαλονίκης: Άρνηση πρόσβασης στο σύστημα διεθνούς προστασίας από την Υπηρεσία Ασύλου

Ερμηνεία Υπαλληλικού Κώδικα - Κατ

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΥΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΑΝΔΡΟΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΜΑΡΙΑ ΑΝΔΡΟΝΟΠΟΥΛΟΥ
 

Διοικητικό Δικονομικό Δίκαιο

Η Ένωση Ασκουμένων & Νέων Δικηγόρων, κατόπιν αλλεπάλληλων καταγγελιών συναδέλφων και έλεγχο της υφιστάμενης κατάστασης, προχώρησε σε υποβολή αναφοράς ενώπιον του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, του Συνηγόρου του Πολίτη και του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης κατά της Υπηρεσίας Ασύλου.

Αντικείμενο της αναφοράς αποτελεί η εφαρμογή συγκεκριμένων πρακτικών από την εν λόγω υπηρεσία, οι οποίες καθιστούν εν τοις πράγμασι αδύνατη την πρόσβαση στο σύστημα διεθνούς προστασίας από πολίτες τρίτων χωρών που το επιθυμούν.

Δεδομένου ότι η διασφάλιση πρόσβαση στο σύστημα διεθνούς προστασίας αποτελεί διεθνή υποχρέωση της χώρας μας, θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα και προβλέπεται ήδη από την ενωσιακή και εθνική νομοθεσία κατά συγκεκριμένο υποχρεωτικό πλαίσιο, το οποίο εν προκειμένω δεν τηρείται, η ΕΑΝΔΙΘ αιτείται την παρέμβαση των αρμόδιων εποπτικών και ελεγκτικών αρχών για την άμεση διόρθωση της ακολουθούμενης πρακτικής και την αναζήτηση τυχόν πειθαρχικών, ποινικών και άλλων ευθυνών.

Μεταξύ άλλων στην αναφορά σημειώνεται ότι «η Υπηρεσία Ασύλου καταχρηστικά επικαλείται φόρτο εργασίας και έλλειψη υποδομών, καθώς ο ρυθμός με τον οποίον καταγράφει σχετικά αιτήματα είναι αντιστρόφως ανάλογος της βελτίωσης που υπάρχει κατά τα τελευταία δύο έτη. Ακόμα όμως και γίνει δεκτό ότι πράγματι υφίσταται κάποια αναλογία μεταξύ των ανωτέρω, και ότι πράγματι η εν λόγω Υπηρεσία αντιμετωπίζει μείζονα δυσχέρεια στην εκτέλεση του έργου της, αυτό δεν αποτελεί επαρκή λόγο για την ουσιαστική άρνηση δικαιώματος στην οποία προβαίνει μέσω της ως άνω περιγραφόμενης πρακτικής της.

Δεδομένου δε ότι οι προσπάθειες επικοινωνίας μέσω skype δεν αποδεικνύονται ευχερώς αλλά και ότι πολίτης τρίτης χώρας στερείται νομιμοποιητικών εγγράφων έως την καταγραφή του αιτήματός του για διεθνή προστασία, διαπιστώνεται πέραν της άρνησης πρόσβασης στο δικαίωμα διεθνούς προστασίας και άμεσος και διαρκής κίνδυνος να υποστεί δυσμενή διοικητικά μέτρα εις βάρος του (διοικητική κράτηση, απέλαση, ποινικές ίσως ευθύνες).

Κατά συνέπεια, η Υπηρεσία Ασύλου συστηματικά παραβιάζει την κείμενη νομοθεσία (εθνική, ευρωπαϊκή και διεθνή) αρνούμενη εμμέσως πρόσβαση στο σύστημα διεθνούς προστασίας».

Δείτε αναλυτικά την αναφορά στο eandith.gr

Δίκαιο αναγκαστικής εκτελέσεως ΙΙ, 3η έκδ.
Οι υποχρεώσεις διατροφής στο ιδιωτικό διεθνές δίκαιο

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΥΡΤΗΣ

ΔΗΜΟΣΙΟ & ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ - ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ